“Уикилийкс” освети сделката за медиците ни в Либия

Байърли: Емирът на Катар плати за свободата им vsekiden.com   “Уикилийкс” публикува доклади на американския посланик у нас Джон Байърли от юли 2007 г., в които се описва сделката, която...
| Източник: vsekiden.com

Байърли: Емирът на Катар плати за свободата им

vsekiden.com
 

“Уикилийкс” публикува доклади на американския посланик у нас Джон Байърли от юли 2007 г., в които се описва сделката, която бе сключена за свободата на осъдените на смърт български медици. От документа става ясно, че емирът на Катар платил за тяхната свобода. Тази информация всъщност стана достояние още след пристигането на медиците в България, но всъщност сега излиза от дипломатически документи на САЩ.

“България посрещна много емоционално медиците, освободени от либийски затвор рано тази сутрин и транспортирани с френски самолет обратно до София. Посланик Байърли се присъедини към президента Първанов, премиера Станишев и няколко чуждестранни посланици за импровизирана церемония по посрещането им на софийското летище, а в същото време българите в цялата страна гледаха на живо по телевизията образите на сестрите прегръщащи близките си на пистата. Министърът на външните работи Калфин обяви, че Първанов е помилвал сестрите, като по този начин е премахнал каквато и да е заплаха, че те ще попаднат в български затвор. И Първанов, и Станишев, и Калфин изказаха на посланика дълбоката си благодарност за ролята на САЩ за освобождаването на сънародниците им, които страдаха толкова дълго. По-късно днес Първанов ще направи опит да се обади на президента Буш за да му благодари лично, като Калфин ще постъпи по същия начин спрямо секретаря на Държавния департамент”, пише Джон Байърли в грама от 24 юли 2007 г.

Според него сцените с българите, гледащи петте сестри, които със сълзи на очи прегръщаха близките си, напомняли завръщането на американски военнопленници от Виетнам или на американски заложници от Техеран.

Дипломатът припомня, че по време на 8-те години прекарани в затвора, 5-те сестри и палестинският доктор, арестувани като изкупителни жертви след епидемия от СПИН в Бенгази, бяха непрестанно измъчвани и на два пъти осъдени на смърт. “През последните две години те претърпяха и много разочарования, когато ЕС и САЩ изглеждаха близко до постигане на сделка с Либия само за да видят как тази перспектива постепенно изчезва. Завръщането на сестрите днес беше под съмнение до последната минута, като една от тях беше цитирана да казва, че е била изненадана, когато я събудили в 4 тази сутрин с нареждането да си събере багажа”, докладва Джон Байърли.

Той обяснява, че посланик Марк Пиерини, началник на международния фонд в Бенгази, му е споделил, че последните 48 часа в Триполи са били „доста отвратителни“ понеже либийците са правили импровизирани блокади на пътища с искания за повече неустойки от Брюксел чак докато сестрите са се качили на официалния самолет на Сесилия Саркози. В крайна сметка, според Пиерини, може би емирът на Катар е дал някакви пари, за да бъде сключена крайната сделка.

“В декрета за помилването на сестрите, прочетен от Калфин пред събралите се журналисти 20 минути след приземяването на сестрите, Първанов каза, че е убеден в невинността им. Помилването гарантира, че сестрите няма да попаднат в затвора, според условията за двустранна размяна на затворниците, която ги върна у дома. Освен това Първанов говори целенасочено за тежката съдба на заразените с вируса на СПИН деца в Бенгази. Президентът, премиерът и министърът на външните работи изразиха искрени благодарности за ролята на САЩ. Посолството координира с Вашингтон обаждане на президента Първанов до президента Буш и на министъра на външните работи Калфин до секретаря на Държавния департамент”, добавя Байърли.

Според него завръщането на сестрите е огромен крайпътен камък за България. След 5 години сломяващо безсилие, завръщането на тези 5 медици утвърждава в съзнанието на много българи ползите от членството в ЕС и партньорството със САЩ. “Българите признават, че комбинацията от хвалбите на Брюксел и непоколебимия натиск на САЩ, чийто символ стана изказването в подкрепа на медиците на президента Буш в София миналия месец, доведе тази сага до успешен край. След като еуфорията попремине очакваме да започнат местните контраобвинения, но засега българите са обединени в прочувствено облекчение заради завръщането на сънародниците им. Ние и Европа трябва да бъдем обосновано горди от нашето успешно общо усилие за разрешаването на този случай”, заключва американският посланик.

Print Friendly
FacebookСподели