Ще ви наблюдаваме, докато не изпълните препоръките, ни заяви Брюксел

Цветелин Пенев © БГНЕС архив Напредъкът на България по отношение на прокарването на съдебната реформа и постигането на конкретни резултати в областта на корупцията и организираната престъпност е бавен. Това...
| Източник: news.bg

Цветелин Пенев
ek© БГНЕС

архив

Напредъкът на България по отношение на прокарването на съдебната реформа и постигането на конкретни резултати в областта на корупцията и организираната престъпност е бавен.

Това се отбелязва в последния (мониторингов) доклад на Европейската комисия, изнесен днес, за напредъка на България по програмата за Механизма за сътрудничество и оценка.

В доклада се отбелязва, че в редица области се признава съществуването на проблеми, но България е започнала да набелязва решения.

Кредит на доверие към кабинета „Борисов 2 прочетоха в Доклада мандатоносителят ГЕРБ и коалиционните му партньори от РБ и ПФ.
Още…

Настоящото правителство и Народното събрание предприеха важна стъпка в тази насока, като приеха стратегия за съдебна реформа, в която се определят насоките за бъдещата работа в редица области. Те трябва да се утвърдят, за да се демонстрира, че промените са устойчиви, призовават от ЕК.

В някои от ключовите институции продължават да се осъществяват управленски промени, които следва да бъдат в подкрепа на усилията за извършване на реформи до постигането на реална промяна. Примери за това са анализът на Висшия съдебен съвет на натовареността на съдилищата и прокуратурите и изпълнението на реформата на главния прокурор за прокурорските служби, които скоро ще приключат, допълват от Комисия.

Очаквано критичен доклад на ЕК, но обективен, констатираха от БСП.
Още…

Брюксел обаче е критичен по отношение на важни въпроси като гарантирането на разпределянето на делата на случаен принцип и назначенията на важни съдебни длъжности. Според доклада в действията на компетентните национални институции продължава да липсва решителността, необходима за изграждането на доверие.

Отговорите на добре познатите проблеми в областта на корупцията и организираната престъпност останаха откъслечни и им липсва цялостна стратегическа посока. Има твърде малко примери за дела, свързани с корупция или срещу организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край, поясняват от Комисията.

Докладът съдържа редица конкретни препоръки в областта на независимостта, отчетността и етиката, стратегиите за реформа и ефикасността на съдебната система, корупцията и организираната престъпност.

„Не ме интересува евродокладът“, отсече Волен Сидеров.
Още…

Комисията смята, че понастоящем България трябва да съсредоточи усилията си върху ускоряването на реформата и да демонстрира убедителни постижения във всички области.

Комисията приканва България да ускори напредъка по препоръките ѝ за реформата на съдебната власт, съблюдаването на етичните норми и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година затрудниха извършването на реформи в България. Въпреки това положителен знак е, че в редица области се признава съществуването на проблеми и се установяват решения. Сега е времето да се действа. Реформите, набелязани в нашия доклад, ще спомогнат за спечелване на доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната“, обяви първият заместник-председател на ЕК Тимерманс.

Евродокладът показвал наш стратегически дефицит, обясни Местан.
Още…

Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година, за да се даде достатъчно време за постигане на убедителни резултати и за оценяването им. Дотогава Комисията ще следи редовно и отблизо постигнатия напредък, като организира редовни посещения в България и провежда чест диалог с българските органи и с други държави членки.

Става ясно, че Механизмът за сътрудничество и проверка на напредъка ще се прилага, докато показателите не бъдат изпълнени задоволително. Председателят Юнкер изрази преди време надеждата си, че България ще продължи своя път на реформи и ще бъде в състояние да излезе от програмата през мандата на настоящата Комисия.

На 1 януари 2007 г. Комисията създаде механизъм за сътрудничество и проверка, за да оцени ангажиментите на България в областите на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. От Комисията беше поискано да публикува редовни доклади за напредъка в тези области. Комисията оповести първия си доклад на 27 юни 2007 г. Докладите ѝ са придружени от работен документ на службите, в който се съдържа подробен анализ на Комисията по всеки от показателите, определени в механизма за сътрудничество и проверка.

Последният годишен доклад беше публикуван на 22 януари 2014 г.

Print Friendly
FacebookСподели