Чудотворната икона „Черната Света Богородица” пристига от Несебър в Сливен в навечерието на Никулден

| Източник:

 Агенция „Фокус“

 Чудотворната икона „Черната Света Богородица” пристига в Сливен в навечерието на Никулден. Това каза пред радио „Фокус“ – Сливен отец Методий, който ще посрещне иконата на 4 декември в храм „Свети Николай“. Иконата пристига от Несебър за храмовия празник на църквата. Тя ще бъде изложена за денонощно поклонение на 4, 5 и 6 декември, заедно с мощи на осем светии. Според поверието, чудотворната икона изцелявала бесноватите хора.
В несебърския храм, където се пази светинята, още имало вериги, с които завързвали бесноватите, за да бъдат излекувани от мощта на иконата. Отец Методий е леко притеснен за съхранението на светинята. Заради няколкото посегателства върху иконата, в Сливен ще и бъде осигурена денонощна охрана. Специфичното си име „Черната Света Богородица“ носи заради тъмния рисунък. Иконописта в подобен стил е позната от ранното християнство, а техният първи иконописец е Св. Апостол Лука. „Черните” икони са били носени по време на военни походи.
Предполага се, че несебърската икона е от 13 век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват войската на Теодор Комнин. Чудотворната икона се пази в несебърския храм „Успение Богородично”. Божията Майка се почита като покровителка на Несебър, защото според преданието нейната чудотворна икона многократно е спасявала града от нашественици.
Людмила ЙОРГОВА
Print Friendly
FacebookСподели