Червени кандидат-президенти се отказват от номинациите си

В състезанието остават Калфин, Янаки Стоилов и Курумбашев, напира Гергов Мария Филева   Обидени и обезверени, десетките кандидат-президенти на БСП един по един отказват на националното ръководство участие във вътрешнопартийната...
| Източник: vsekiden.com

В състезанието остават Калфин, Янаки Стоилов и Курумбашев, напира Гергов

Мария Филева
 

Обидени и обезверени, десетките кандидат-президенти на БСП един по един отказват на националното ръководство участие във вътрешнопартийната надпревара, научи “Всеки ден”. Повечето са на мнение, че лидерът на партията и отговорните фактори в предизборния щаб са допуснали фатална грешка заради огромното закъснение при обявяване на кандидата на партията.

Краткото време до изборите няма да му позволи да проведе ефективна кампания. За капак състезанието се обезсмислило от подхвърлянето на 30-40 имена месеци наред, което създавало впечатление за неглижиране на вота. В края на юни БСП обяви 34 имена на кандидат-президенти и 5 – за вицета. Тогава обаче бяха проведени едва една четвърт от общинските конференции.

До края на седмицата всеки от номинираните трябва да подаде декларация, че е съгласен да се превърне в официален кандидат. Само така ще си гарантира място на финалната права. Малцина обаче са попълнили формуляра досега, показа репортерската ни проверка.

„Вече няма никакъв смисъл, твърде много закъсняхме. Кандидатите трябваше да са ясни. Каква кампания ще се води за толкова малко време? ГЕРБ могат да си позволяват да изчакват до последно, но БСП е в опозиция и това беше грешен ход”, заяви соцдепутат, който се спряга сред фаворитите на столетницата.

„Така политика не се прави, на какво прилича това – тумба от 30-40 души, номинирани на роднински принцип или от местен патриотизъм. Или пък просто, за да не се обиди някой. Ръководството отдавна трябваше да е определило две или три имена, те да правят вече кампания, да набират подкрепа. Та вижте Меглена Кунева от колко време вече работи в своя полза. Така се прави”, коментира друг червен парламентарист.

Първият категоричен отказ дойде от любимеца на БСП Стефан Данаилов, а малко след него “не” каза и вторият по брой номинации Костадин Паскалев –кмет на Благоевград. И двамата са близки до настоящия президент Георги Първанов, което ги правеше особено подходящи. Данаилов бе подложен на такъв силен натиск да приеме да е кандидат-президент, че накрая дори заплаши да напусне страната, за да го оставят на мира.

Когато напрежението ескалира той влезе в конфликт с лидера Сергей Станишев и на партиен пленум директно заяви, че партията губи време, вместо да се вземе в ръце и да действа. В средата на юни той даде срок на соцръководството до седмица да сведе кандидатите до 4-5 имена с реални шансове, за да не изглежда БСП смешна на хората. Подобен упрек се чу и от Паскалев. „Това, което БСП прави с тези над 30 кандидатури, е доста смешно. Това не е кастинг за девойки. Би следвало една политическа партия да има много по-сериозно отношение към президентския вот. Много по-лесно биха могли да коментират реално избираеми, възможни кандидатури, които трябва да търсят широка обществена подкрепа”, препоръча той.

Декларации няма да попълнят голяма част от номинираните. Това е сигурно за депутатите Мая Манолова, Меглена Плугчиева и Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Румен Овчаров и Евгений Желев. Дора Янкова избира кметското място в Смолян. Бившият финансов министър Пламен Орешарски също няма политически амбиции. “Нито за секунда не съм имал колебание дали да приема номинацията. Никога не ме е интересувала политическа кариера”, категоричен бе ректорът на Софийския университет Иван Илчев, който от вестниците разбрал, че е сред предпочитанията на социалистите.

Внучката на Тодор Живков – Евгения, още не е решила. „Ще афиширам решението си чак, когато попълня декларацията. Има още време. Не бързам с отговора си. Едно подобно решение трябва да се осмисли, още повече когато отговорът е да”, коментира тя пред “Всеки ден”.

За сметка на това в играта остават бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин, лидерът на Лявото крило в БСП Янаки Стоилов и депутатът от гражданската квота в “Коалиция за България” Петър Курумбашев. В полза на Калфин играе близостта му с президента Първанов, говори се, че е неговият фаворит, но ексвъншният министър не е сред най-харизматичните личности сред червените.

Курумбашев е голямата надежда сред младите, очакванията са да привлече по-широк кръг гласоподаватели. Неговият минус е, че не е партиен член и не е кръвно свързан с БСП, каквото условие към кандидата поставят някои от знаковите личности в партията. “За мен не е важно кандидатът да бъде издигнат от БСП, а да бъде на БСП”, обясни Янаки Стоилов. Той пък е изборът на твърдото ядро в партията. Виждат го в двойка с Андрей Пантев като вицепрезидент. Той не смята да се отказва, иначе не би приел номинацията.

Към “Дондуков” 2 напират и свежи сили. Днес областната организация на БСП в Пловдив номинира бизнесмена Георги Гергов, макар вече предложението да е представено на националното ръководство. Мотивът на местните социалисти е, че той е достойна кандидатура. Въпреки спорната си слава Гергов е предложен и от организациите във Варна, Монтана, Враца, Долна Митрополия и Троян. До последно в надпреварата ще участват и първите номинирани – университетският преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки и колоритният бивш депутат и настоящ президентски съветник Иво Атанасов.

Кандидатът за президент на БСП ще е ясен на 16 юли. Тогава ще се проведе заседание на Националния съвет на партията и ще бъде посочен човекът, който ще защитава честта на левицата на изборите наесен за най-високия пост в държавата.

Дотогава обаче в левицата трябва да потушат надигащата се вълна на недоволство и разочарование. Засега кандидатите са помолени да не коментират публично отказите си от номинации. Трябва да се проведат и консултациите между лидера на партията Сергей Станишев и президента Георги Първанов. “Абсурдно е да се мисли, че без неговата благословия е възможно БСП да излъчи кандидат. Ясно е, че такава среща на четири очи между Сергей и Първанов ще има”, коментира пред “Всеки ден” член на ИБ на партията. В същото време в столетницата продължават да вървят напред опипом – с вързани очи. Днес например на заседание на Националния предизборен щаб ще се обсъжда президентската платформа, без да е ясно кое ще е нейното лице.

Print Friendly
FacebookСподели