Ципрас поиска мандат за силно правителство

Гърците на трети избори за тази година Ципрас поиска отново подкрепата на гърците, сн. ЕПА/БГНЕС Мандат за силно правителство поиска лидерът на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас, гласувайки в...
| Източник: mediapool.bg

Гърците на трети избори за тази година

Ципрас поиска отново подкрепата на гърците, сн. ЕПА/БГНЕС

Мандат за силно правителство поиска лидерът на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас, гласувайки в неделя в училище в атинския квартал „Кипсели“, съобщиха гръцките медии.

В страната се провеждат третите за година избори, след като Ципрас подаде оставка като премиер след приключването на тежките преговори в Брюксел за спасителната програма за Гърция, която се осигури финансиране срещу тежки социални, икономически и административни реформи.

В сегашните парламентарни избори участват 19 партии и коалиции, като последните социологически проучвания дават минимална преднина пред СИРИЗА, на коят оможе да й се наложи да съставя коалиционно правителство.

„Гърция на демократичните традиции застава пред урните, народът трябва да вземе бъдещето в собствените си ръце и да не остави други да решават за него. Народът е този, който ще постави своя отпечатък, за да може страната ни да премине към една нова епоха. Това може да стане само с мандат за силно правителство със срок от четири години“, каза Ципрас, след като пусна бюлетина.

Бившият премиер изрази надежда за утрешния ден на гърците. Трудностите ще бъдат преодолени със стабилни стъпки. Ние доказахме, че можем да проправим пътища дори и там, където те не съществуват, допълни той.

Партията му СИРИЗА води само с половин процент в социологическите проучвания пред опозиционната консервативна „Нова демокрация“ на Вангелис Меймаракис, който обвинява Ципрас в некомпетентност.

Очертава се нито едва от двете партии да не спечели 38% от валидните гласове, за да може да управлява самостоятелно в 300-местния парламент. Това означава, че или двете пратии трябва да съставят правителство или да преговарят за коалиция с центристките партии ПАСОК и „Потами“.

Изборите се следят внимателно в чужбина, защото новото правителство трябва да проведе икономическите реформи, срещу които на страната бяха обещани нови 86 млрд. евро финансова помощ. Основен елемент от промяната ще бъде рекапитализирането на банковата система и отмяната на ограниченията върху теглене и движение на капитали.

Съвместно управление на СИРИЗА и „Нова демокрация“ би гарантирало много силна подкрепа в парламента и би удовлетворило кредиторите на страната, търсещи гаранции от политическата класа, че ще реализира дадените обещания. Реално, обаче, този вариант е много труден за реализиране, включително защото той би превърнал неофашистите от „Златна зора“ в основната опозиционна партия.

Лидерът на „Нова демокрация“ е отворен към подобен сценарий като последен шанс страната му да се измъкне от кризата и призова за създаване на национален екип за преговори. Но той няма доверие на Ципрас“, който в опито да си върне разочарованите избиратели вляво нарича подобен съюз „ненормален“ и обвинява „Нова демокрация“, че е част от корумпираната политическа система, вкарала страната в кризата.

Друг вариант е една от двете партии да направи коалиция с ПАСОК и/или „Потами“. Проевропейската „Потами“ може би ще вземе между 4 и 7 процента, а социалистическата ПАСОК – около 4-6%. Социалистите по-трудни за привличане, тъй като новият им лидер Фофи Генимата се опасява партията да не изгуби окончателно симпатиите на избирателите. През 2009 г., когато избухна кризата, ПАСОК печелеше 44% от гласовете.

Print Friendly
FacebookСподели