ЦЕНЗУРОКРАЦИЯ

| Източник: Д-р Георги Чалдъков

Д-р Георги Чалдъков

 

  Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив

ще защитавам правото ти да го казваш.

                                                                                                                  Волтер

През декември 2015 г. Управителният съвет на Българското национално радио свали от ефир предаването „Деконструкция“. По думите на председателя на СЕМ „В регулаторния орган има оплаквания от съдържанието на „Деконструкция“ – често се говори срещу Реформаторския блок и ГЕРБ, срещу НАТО, но тяхното мнение не намира място в предаването.“

Ако „Деконструкция“ наистина не уважава Волтер,  следователно в това предаване действа някаква цензура. Въпреки, или защото има СЕМ и НПО, недопускане, деструкция на свободното слово и свободната мисъл има в повечето български медии, с изключение на някои електронни издания. Целта е да се манипулира общественото мнение. Американският професор Ноам Чомски нарича това „индоктриниране”, други – „невролингвистично програмиране (NeuroLinguistic Programming – NLP)“. Аз го наричам „цензурокрация“ (власт на цензурата), може и „цензуратура“ (диктатура на цензурата).

Години преди това, през 1957 г.,  прилагането на тези медийни методи са описани от големия поет Константин Павлов в неговото кратко стихотворение “Славеите пеят”. Така, в зависимост от това на кое медийно NLP сме подложени, разбирай, песните на кои славеи слушаме, се оформят групи от хора с различни възгледи за едни и същи събития и с различни оценки за едни и същи личности.

Така според медиите в България има само няколко добри политици и политически партии, както и няколко добри поети, учени, художници, артисти… Това медийно NLP на политическия и интелектуалния масив на България създава маркетингови политици и „маркетингова интелигенция”, както я наричаше проф. Тончо Жечев.

Сега в Монитор-а на българският Дневник и Телеграф има  24 часа, дори 168 часа, Труд за поддържане на Стандарт-а на Капитал-а на цензурокрацията.

Докато се научим да казваме:

Млъкнете, славеи!

        Проклети, славеи!”

И:

…в настъпилата тишина

         един-единствен гарван се обади,

         за да ни каже истината.

        Страшната!

Гарваните са свещени птици и в Лондон. От векове там е имало поне 7-8 гарвана около The Tower of London. Крал Чарлс II е поръчал – заради оплакването на неговия астроном – премахването на гарваните от Кулата. Това обаче не станало, защото кралят чул легендата, че ако гарваните напуснат Кулата на Лондон, цялото Кралство ще пропадне. Така обсерваторията била приместена в Гринвич, а гарваните си останали в Кулата. След бомбардировките през втората световна война Кулата е реставрирана – тогава имало 8 гарвана, на които крилете им са подрязани, за да не летят далеч от Кулата. Но това не трябваше да го пиша, защото звучи цензуратурно.

Засега няма точна статистика за броя на гарваните в България. Едно е сигурно: Константин Павлов е един от тях - живя и умря в София, на няколко метра от къщата, където умря лиричният гарван Христо Фотев. Други известни гарвани бяха Радой Ралин, Борис Димовски, Генко Генков, Георги Баев, Димитър Йотов…

Сега ми е трудно да посоча истинските гарвани – Тома Томов, Димитри Иванов, Стефан Цанев, Александър Морфов се появяват рядко в медиите, за да ни кажат истината.  Страшната!

Легендата  обаче казва, че ако нямаме такива, Република България ще пропадне.

 

Print Friendly
FacebookСподели