Хидрокупа „Несебър” 2011– пети Национален турнир по авиомоделизъм за радиоуправляеми водосамолети

В предстоящите събота  и неделя – 3 и 4 септември  в Несебърще се проведе за пети пореден път уникално за страната спортно състезание – Национален открит турнир по авиомоделизъм и...
| Източник: nessebar-news.com

В предстоящите събота  и неделя – 3 и 4 септември  в Несебърще се проведе за пети пореден път уникално за страната спортно състезание – Национален открит турнир по авиомоделизъм и авиошоу- „Хидрокупа „Несебър” 2011. Това е първата и единствена у нас спортна проява от подобен вид  за радиоуправляеми  моторни моделина самолети-хидроплани и  хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност,подобно на своите прототипи-водосамолети.

  Националното състезание се провежда  за 5 път в цялата 60-годишна история авиомоделния спорт в България . Първият турнир-„Хидрокупа” 2007г.,беше организиран и проведен също от моделистите на територията на Община Несебър.Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано  от Спортен  моделклуб-Несебър  с председател на УС на Клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националния турнир „Хидрокупа „Несебър” е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МС със статут на държавно първенство с международно участие през всички предходни години.   

 Авиомоделизмът е млад спорт.За малко повече от 60-годишната си история,той е един от най-стремително развиващите се технически спортове по света.Авиомоделите в никакъв случай не са играчки,а спортистите- пилоти и авиомоделисти, не са просто пораснали деца . Радиоуправляемите модели на самолети са сложни  технологични машини,съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ  и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели .

Комплектоването на обикновен средно голям авиомоделс всичко необходимо за полет и поддръжка,често струва  повече от1000 лв.Стойността на по-добрите модели , с качествени двигателии радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Авиомоделистите-пилоти трябва да са отговорни личности. Летящият с около 80-120 км/час авиомодел с маса 5- 6 кг., поверен на ръцете им ,при неблатоприятни обстоятелства би могъл да бъде и опасен за околните наблюдатели снаряд,затова дисциплината и точността са отличителни черти за добрите пилоти.

 Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление,изискват тънкото им владеене.

Да пожелаем успех на организаторите и участниците в това уникално за България състезание !

 ………………………………………………………………………………………………

 Организаторите на Хидрокупа „Несебър”2010 канят всички граждани, моделисти и фенове на авиацията и на техническите спортове  от Община Несебър , региона и страната на откриването на състезанието  на 03 септември, събота от 9.00 ч. , на Хидрополигона наСпортния моделклуб на южния бряг на язовир „Порой” /Оризарски /.

Посоките към турнира ще бъдат обозначени с табели „АВИОШОУ”.

 За допълнителна информация-портал за авиомоделизъм :

http://rc-bulgaria.com/

 http://rc-bulgaria.com/index.php?topic=1651.0

http://rc-bulgaria.com/index.php?topic=1403.0

                                                                                                                                                                                        

 

Print Friendly
FacebookСподели