Френските социалисти търсят нов лидер на ПЕС вместо Станишев

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се събере в началото на 2015 г. и ще търси нов лидер, който да замени Сергей Станишев. „Следващата пролет ще има конгрес и ще...
| Източник: mediapool.bg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се събере в началото на 2015 г. и ще търси нов лидер, който да замени Сергей Станишев. „Следващата пролет ще има конгрес и ще бъде повдигнат въпросът за председателя“, казва френският евродепутат Филип Кордери, който отговоря за и европейските въпроси във френската социалистическа партия, пред EurActiv.

Конгресът трябваше да се проведе по-късно догодина, а Станишев наскоро заяви, че ще търси подкрепа за нов мандат като ръководител на ПЕС следващата есен.

Той не присъства на срещата на социалистите в Париж, организирана от френския президент Франсоа Оланд.

Сергей Станишев бе избран за ръководител на ПЕС за пълен двегодишен мандат през септември 2012 г. Преди това той изпълняваше временно тази длъжност след оттеглянето на Пол Нируп Расмусен през 2011 година.

Сайтът EurActiv припомня, че след избора му за лидер на ПЕС, Станишев е запазил и поста си на председател на БСП, която бе водещата партия в коалиционното правителство на малцинството, поело управлението през май 2013 г. и подало оставка през юли 2014 г. Един от най-големите скандали по време на това управление бе назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, пише изданието и уточнява, че Пеевски, който контролира медийната империя „Нова българска медийна група“, е смятан за брокер на властта в сянка и че изненадващото му назначение предизвика многохилядни протести.

 

Станишев освен това бе упрекван за „политическия компромис“ с използването на подкрепата на екстремистката партия „Атака“, с чиито гласове бе поддържано правителството на Пламен Орешарски. Френските социалисти едва ли са забравили, че Марин льо Пен, лидерът на крайно дясната френска партия Национален фронт, атакува по време на телевизионен дебат бившия френски икономически министър Пиер Московиси именно заради подкрепата на „Атака“ към Станишев.

В този период зам.-председателят на ПЕС – Жан Кристоф Камбаделис, който в момента е лидер на френските социалисти, открито нападаше Станишев заради сътрудничеството с „Атака“.

Лидерът на БСП обаче разчиташе на подкрепата на тогавашния шеф на фракцията на социалистите в Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, който след евроизборите през май т.г. бе избран за председател на ЕП.

Сергей Станишев сега е член на Европарламента, тъй като бе водач в листата на БСП на евровота през май. EurActiv припомня, че въпреки това той не е бил избран на първо място, защото неизвестният към онзи момент Момчил Неков събра повече преференциален вот. Станишев напусна лидерския пост в БСП и на негово място бе избран Михаил Миков.

Print Friendly
FacebookСподели