ФОРУМ „ОБЕДИНЕНИЕ“ИЗПРАТИ ПИСМА ДО ПРЕЗИДЕНТА,ПРЕМИЕРА И ПОЛИТ.ПАРТИИ

До г-жи/ г-да ръководни органи на политическите партии   Изхождайки от изразеното с протестите народно недоволство от действащата управленска система и нашия патриотичен дълг да не бъде и този път...
| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

До г-жи/ г-да ръководни органи на политическите партии

 

Изхождайки от изразеното с протестите народно недоволство от действащата управленска система и нашия патриотичен дълг да не бъде и този път излъган нашия народ, ние от форум Обединение, представяме на вашето внимание следното:

Ние сме наясно, че вие сте единственото конституционно средство за „формиране и изразяване на политическата воля на гражданите”.

През годините на т. нар. „Преход” на демократизиращата се наша страна, вие, в различна степен, сте си позволили да бъдете проводник на масово ограбване на нашия народ, ширещата се несправедливост, предателство на общонационалните ни интереси и накърняването на мечтата ни за законова, демократична и социална държава. Някои от вас допринесоха за настоящата криза чрез активните мероприятия, а други с тоталното противопоставяне. Едните с некадърността си, а другите с премълчаване на престъпленията, извършени от своите, а третите с нихилизма си. С действията или бездействията си, вкупом сте провалили, след повече от две десетилетия стартиращи реформи, възможността да сме страна с развита икономика и да имаме съвременна европейска държава.

Състезанието помежду ви се характеризира, до някаква степен, с колко всяка формация от вас успява да сатанизира другата. Когато спечелите доверието на избирателя и ви изпрати в парламента като негов представител, чрез политическите и квотните назначения се вкопчвате във властта до такава степен, че изваждането ви от парламента не прекратява контролирането ви на държавата и от там на икономиката и другите области на обществения живот.

Когато нашата страна преживява един от най-трудните исторически моменти със съдбоносно значение за демократичното ни развитие, вашият дълг придобива още повече предопределеност, за да имате и вашия принос в укрепването на единението на народа ни в борбата му срещу системата, която си е позволила нашата държава да бъде отвличана от олигарси, представляващи преплитането на престъпен едър капитал със заемащи държавни постове.

Ние от форум Обединение, вкупом сме решени да продължаваме да вървим в предните редици на протестите, докато нашия народ ни припознава, като изразители на неговата воля. В същото време, към момента, нямаме никакви амбиции с наши граждански структури да влизаме в държавната власт или да присвоим вашата роля като политически партии.

Затова сега, в предизборната кампания, искаме да ви припознаем като политически сили, които се вслушват в народния глас и са наясно, че не може да се продължи по старому. За да сте политическите сили, които ще гарантират погребването на управленската система, срещу която сега протестираме и сме решени да я погребем веднъж завинаги, е да приемете, че задачата ви в следващото Народно събрание е да гарантирате скъсването с:

  1. Присвояването от изпълнителната власт на компетенциите и накърнява независимостта на другите две власти – законодателната и съдебната, което нарушава защитеното разделение на трите власти;
  2. Бруталното нарушаване на върховенството на закона, равенството пред него и гражданските права;
  3. Ненаказуемата извършена подмяна:

а) на народната воля като превръща властта, която произтича от народа, в средство, усвоено от олигархията за неговото ограбване;

б) на парламентарното управление от министърпредседателско, подчиняващо народния представител на тесни корпоративни интереси вместо да са изразители на народната воля;

в) която принуждава държавните институции да обслужват властимащи вместо гражданите и данъкоплатците;

г) която прави възможно властимащите да превръщат структурите на гражданското общество в сателити и марионетки. Да определят представителите му, вместо да водят диалога с носителите на гражданска позиция и да се отчитат пред народа.

Уважаеми,

Няма как да ни убедите, че сте ни разбрали правилно и сте нашия инструмент за извършване на желаната промяна, без да предприемете следното:

  1. Незабавно да стартирате дискусия с представители на протестиращите, между които да е форум Обединение. Дискусия, която цели изясняването както на вашите бъдещи ангажименти, така и на възможните механизми за взаимоотношението между гражданското общество и държавните и общински власти;
  2. Да определите с явен конкурс фирмите, регистрирани не по-рано от края на 2012 година, чрез които ще бъдат извършени вашите харчове за предизборната кампания, както и за независимия финансов одит. Това го дължите на народа, след като целите да сте неговия доверен представител и ще управлявате от негово име. Още повече го дължите на данъкоплатеца, когато не малка част от вашите приходи са субсидии за сметка на данъкоплатеца.

 

Освен всичко това очакваме да задействате механизми за реална представителност на гражданското общество като налагате прекратяване на практиката властта да е в диалог със себе си чрез превърнати в марионетки, подчинени на нея или представители на хранилка на някои кръгове от нея, като и да осигурите равно поставяне на представителите на дребния и средния бизнес с представителите на едрия и монополите.

 

За да върнем социалния диалог в институциите и, за да спрем да се чувстваме принудени да използваме улицата, трябва да ни уверите във вашите действия, че изкоренявате продължаващата нечуваемост.

 

В очакване на Вашия отговор

Оставаме с уважение:

 

ФОРУМ ОБЕДИНЕНИЕ:

 

Камен Попов                                               ………………………………          

Антон Димитров                                         ………………………………

 

Print Friendly
FacebookСподели