Ученици от Несебър посетиха Бургаския Затвор

    Наркотиците и борбата срещу тях се превръща в част от обичайния ни живот. Те присъстват в живота ни, независимо дали приемамаме остротата на проблема и му отделяме необходимото...
| Източник: Велина Георгиева
 
 
shadow

Наркотиците и борбата срещу тях се превръща в част от обичайния ни живот. Те присъстват в живота ни, независимо дали приемамаме остротата на проблема и му отделяме необходимото внимание.Те проникват навсякъде и никой, без значение от социалния си статус, образование или материална задоволеност – не е предпазен от сблъсъка с тях.

Събитията свързани с превенция срещу употребата, разпространението и зависимостта от наркотични вещества, започната от учебната 2013/2014г., сега продължи с посещение на група ученици от 9,10,11 клас от ПГ по Туризъм ,,Иван Вазов” Сл. Бряг в Бургаския затвор. Те имаха възможността да се запознаят със структурата на институцията и затворения обществен живот на лишените от свобода.

 
Младежите бяха посрещнати от психолога на затвора, който им разясни причините, поради които хората попадат при тях и как да не последват грешките им. Разясни им начина на въздействие на наркотичното вещество и че избора е техен. Дали посягането към дрогата ще остане необичаен, но еднократен епизод или ще се превърне в проблем, когато те се нуждаят от наркотика за да продължат да живеят.
 
 Разговора премина изключително интересно, защото младежите задаваха много въпроси по отношение на наркотиците и въздействието им върху нервната система, съзнанието и поведението на човека. На всички стана ясно, че няма значение дали си богат или беден, от добро или лошо семейство, влязат ли наркотиците в животът ти, той се променя на 360 градуса и постепенно се отчуждаваш от всичко и всички, дори и от най-близките.

Втората част от срещата, бе още по-интересна за учениците, които посетиха общежитието на затвора. Там се намират лишените от свобода с лек режим. Всички имаха реален досег до всеки лишен от свобода, тъй като лекият режим позволява свободното им разхождане в двора. Повечето от лишените с лек режим работят в затвора или извън него, което им дава правото да намалят частично присъдата си или да им бъде предоставен отпуск, за да се приберат при близките си.

 
Тук децата се срещнаха и с трима мъже лишени от свобода. И тримата са в затвора след много присъди за притежание на голямо количества наркотик. Така учениците от първо лице имаха възможността да се запознаят с бивши зависими, които според персонала на затвора вече са преминали фазата на абстиненция и поради доброто си поведение са прехвърлени на по-лек затворнически режим. Според подсъдимите, бичът на новото поколение е синтетичната дрога, която в последните години набра невиждана сила и достигна до голям брой ученици в България.
 
Според статистиката в последните години броят на българите попаднали в подобни институции от затворен тип се е изравнил с броя на хората от малцинствата. Съветът, който беше даден на учениците от лишените от свобода, е внимателно да подбират компанията и приятелите си, да спортуват, да имат хоби. Също така, да не се поддават на вменяването, че ако не пробват от наркотика, който им се предлага, ще бъдат отритнати от групата или нежелани. Според психолозите, в повечето случаи в „приятелските“ компании употребяването на някакъв вид наркотични вещества е единствената връзка в групата.

Идеята за тези срещи е повишаване на институционалната грамотност на младежите, както и да бъдат предпазени от потенциални бъдещи действия, които са в нарушение на закона.

Срещата бе осъществена със съдействието на РС-Несебър, в лицето на съдия Мария Берберова-Георгиева, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ при община Несебър и бургаският затвор.

Print Friendly
FacebookСподели