Украйна отмени извънблоковия си статут

Без да споменава изрично за стремеж към членство в НАТО Украйна отмени извънблоковия си статут Москва предупреди за „съответни реакции” Украинският президент Петро Порошенко Украинският парламент одобри закон за отмяна...
| Източник: mediapool.bg
Без да споменава изрично за стремеж към членство в НАТО

Украйна отмени извънблоковия си статут

Москва предупреди за „съответни реакции”

Украинският президент Петро Порошенко

Украинският парламент одобри закон за отмяна на извънблоковия статут на страната, предадоха световните агенции във вторник.

Законът бе одобрен с голямо мнозинство – 303 депутати при 226 необходими гласа. За да влезе в сила, той трябва да бъде подписан от президента Петро Порошенко – чиста формалност, предвид факта, че бе предложен от самия него.

Законът открива пътя за сближаване на бившата съветска република с НАТО.

Миналата седмица, по време на посещение в Полша, Порошенко обяви, че ще внесе този законопроект, след като се завърне в Киев. Обявеният през 2010 г. извънблоков статут не се оправда, аргументира се той.

Тогава Порошенко не спомена директно за присъединяване на Украйна към НАТО. Той обаче подчерта, че бившата съветска република прави всичко за своето реформиране по стандартите на алианса, и загатна за организиране на референдум по въпроса за членството.

Украинският президент обяви още, че страната му си е поставила за цел да подаде през 2020 г. молба за членство в Европейския съюз.

Законопроектът е неприятелски акт към Русия, реагира незабавно руският постоянен представител в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин, цитиран от ТАСС. Келин подчерта, че гласуваният текст ясно показва какъв курс възнамерява да води новата власт в Киев, и изрази съжаление, че това само ще изостри напрежението в двустранните отношения. Украйна не отговаря на критерите за присъединяване към НАТО нито в политически, нито в икономически план, увери той.

Още преди приемането на закона руският премиер Дмитрий Медведев на страницата си във Фейсбук го определи като “ заявка за влизане в НАТО, което ще превърне Украйна в потенциален военен противник на Русия“.

Медведев предупреди, че това решение, както и решението на САЩ да приемат закон за антируски санкции, ще предизвикат съответни реакции от страна на Русия.

Отказът на Украйна от статута на необвързана страна е непродуктивен и само „нагнетява обстановката“ , заяви по-късно във вторник руският външен министър Сергей Лавров.
По думите му така се създава „илюзията, че с приемането на такива закони може да бъде уредена дълбоката вътрешнодържавна криза в Украйна“. Според Лавров би било по-продуктивно и смислено Киев да влезе в преговори с „онази част от своя народ, която изцяло бе игнорирана, когато бе извършен държавният преврат“.
Първият дипломат на Русия подчерта, че за Украйна „няма друг път освен конституционна реформа с участието на всички региони, на всички политически сили в Украйна, които са в състояние да зададат правилния тон“. Сергей Лавров призова и за спазването на мирните споразумения от Минск.

Print Friendly
FacebookСподели