Туск и и Могерини поемат топ постовете в ЕС

Доналд Туск и Федерика Могерини Както се очакваше, лидерите на 28-те страни от Европейския съюз избраха на извънредната си среща в Брюксел в събота вечер полският премиер Доналд Туск и...
| Източник: mediapool,bg

Доналд Туск и Федерика Могерини

Както се очакваше, лидерите на 28-те страни от Европейския съюз избраха на извънредната си среща в Брюксел в събота вечер полският премиер Доналд Туск и италианския министър на външните работи Федерика Могерини за два от основните ръководни постове в съюза.

57-годишният лидер на управляващата в Полша партия „Гражданска платформа”Доналд Туск ще наследи Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет. Ролята на този пост е да координира заседанията на съвета, в който участват държавните и правителствените ръководител на страните членки и да представлява съюза в чужбина.

Избирането му се определя от информационните агенции като победа за бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към ЕС през 2004-та и 2007-ма година, и като утвърждаване на Полша като важен фактор в съюза, редом с големите страни основателки.

Европейският съвет избра италианския външен министър Федерика Могерини да наследи Катрин Аштън като върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, пост определян често като „външен министър” на съюза. Кандидат за поста бе и българката Кристалина Георгиева. Решаваща за избора на Могерини обаче се оказа подкрепата на Партията на европейските социалисти, към която тя принадлежи.

41-годишната Могерини беше отхвърлена на предишната среща на европейските лидери на 16 юли заради неодобрението на източноевропейски страни членки, които я обвиниха в некомпетентност и твърде меки позиции спрямо Русия, след посещението й в Москва и срещата й с Владимир Путин в разгара на украинската криза. Тя обаче в края на краищата успя да получи мястото на Катрин Аштън. Според дипломатически източници, цитирани от осведомителните агенции,  по време на последните срещи на външните министри Могерини е направила по-остри изказвания по отношение на Русия. Италианският премиер Матео Ренци пък е засилил лобирането в нейна полза.

Туск и Могерини дадоха след избирането си пресконференция заодне със сегашния председател на Европейския съвет ван Ромпой, на която полският премиер заяви, че е възможно да се съчетаят фискалната дисциплина и икономическият растеж, и се обяви за смели, но разумни действия към кризата в Украйна.

На критиките, че й липсва опит, Могерини отговори, като каза, че 41 години не са толкова малко и допълни, че е външен министър на страна от Г-7 и 20 години се занимава с теми от европейската и външната политика. Фактът, че първото й посещение като външен министър на Италия е било, тя обясни с желанието си да допринесе за диалога между Русия и ЕС.

Преобладавощото мнение е, че въпреки днешния си неуспех българката Кристалина Георгиева има големи шансове да получи поста заместник-председател и добър ресор в новата Европейска комисия.

България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, каквото и да се случи на дебатите на извънредното заседание на Европейския съвет, заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел преди началото на срещата.

Print Friendly
FacebookСподели