Туристическите информационни центрове на фокус в Бургас

| Източник:

Близо 800 000 туристи са потърсили услугите им през миналата  година

В  Бургас се проведе кръгла маса по проблемите и оптимизирането на дейността на туристическите информационни центрове (ТИЦ). Целта на кампанията е да се съберат препоръки и идеи за допълване на общата концепция за статута и функционирането на ТИЦ. Тe ще бъдат обобщени в Наръчник за дейността на ТИЦ.

В дискусията „Туристическите информационни центрове – усмихнатото лице на дестинацията“ се включиха представители на местната власт и местния бизнес, служители на ТИЦ, образователни и културни институции, заинтересовани от работата и функционирането на ТИЦ. 

Пред пълна зала доц. д-р Стоян Маринов – експерт на Обединение „ТИЦ“, представи резултати за актуалното състояние на туристическите информационни центрове в страната. Направеното проучване сочи, че общият им брой е 91. 70% са общинска собственост – ситуация, сходна с тази в Англия и Франция. Сред останалите ТИЦ 14% се стопанисват от НПО, 11% – от природните и национални паркове, а 5% са частни. Центровете имат средно по 2 души персонал. Някои информационни бюра разчитат и на доброволчески труд. Миналата година близо 797 000 души са посетили центровете. 

Към момента нормативната база отделя малко внимание на „входната врата“ на дестинацията, както наричат туристическите центрове в чужбина. В отговор на този дефицит Обединението разработва Концепция за статута, организацията, дейността и формирането на национална мрежа от ТИЦ в България.

Участниците в дискусията се съгласиха, че освен информационна, ТИЦ има и ред други функции – търговска, рекламна и промоционална, образователна, разработка на туристически продукти и подкрепа на местния туристически бизнес. Основната задача е да се работи за повече туристи, по-дълъг престой и увеличаване на приходите. Приоритет е сътрудничеството с местния бизнес и общността за развитие на дестинацията. „Бизнесът също трябва да бъде активна страна в работата с ТИЦ. Трябва да работим заедно, защото работим за едно и също нещо“, коментира концепцията за развитието на центровете Ана Янчева – туристически специалист в компания, предоставяща услуги за пътуващи с круизни кораби.

Активно участие в обсъждането взеха Иван Иванов – председател на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) и Върбан Москов – председател на Бургаска асоциация за екологичен и селски туризъм (БАЕСТ).

Дискусиите са под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката като директен бенефициент по проект „Създаване на мрежа от туристически информационни центрове (ТИЦ), функционираща въз основа на единни стандарти”. Проектът е с продължителност 24 месеца и е на стойност 637 020 лв. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. (ОПРР), по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.3-01/2008 „Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Следващите дискусии са като следва:

гр. Варна – 17.02.3014 – х. Голдън тюлип

гр. Велико Търново – 18.02.2014 – х. Интерхотел Велико Търново

гр. Враца – 19.02.2014 – х. Чайка           

гр. София – 20.02.2014 – х. Бест уестърн Сити

 

 

Print Friendly
FacebookСподели