Три дни поетични празници на Яворовите скали в Поморие

| Източник:

Късно снощи беше даден старт на Яворови дни 2011 в Поморие. Заупокойна молитва в памет на безсмъртната душа на великия Пейо Яворов сложи началото на 3-дневните тържества в негова чест.

 По традиция гражданите и гостите на града се събраха пред паметника на поета край морето и отдадоха своята почит. Като домакин, кметът на Поморие инж. Петър Златанов/на снимката горе/ благодари на присъстващите, че и тази година са част от събитие, започнало скромно  и прераснало в национално. „Именно вие, които днес палите свещ в памет на Яворов, сте българската памет. Именно вие носите културните ценности и ще ги предадете на поколенията.” каза още инж. Златанов. За поредна година гост на поморийските Яворови дни беше и кметът на родното място на Яворов- Васил Донев. Тържествено слово изнесе професорът по българска литература от Софийския университет Валери Стефанов.

 Празничното откриване продължи на централния площад в Поморие с пиесата „Саломе” на Оскар Уайлд, преведена от Яворов и поставена от читалищния театър „Просвета”. Яворови дни 2011 ще продължат до 16 юли с богата културна програма.

Print Friendly
FacebookСподели