ТОВА НЕ Е ЧЕСТНО!*

| Източник:

Или кога ще научим урока на Нанси

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Тези дни един мой колега беше избран за президент на Индийското дружество за проучване на диабета. Това беше отразено и в The Hindu – един от националните вестници на Индия. След като  прочетох новината за колегата, попаднах на статия, озаглавена Might is Right – правото е на силния. Там се обсъждаше кой точно е автор на публикуваната през 1890 г. книга със същото заглавие и дали Дарвин е прав, че в еволюцията преживява най- преспособеният. Статията завършваше с извода, че “ние трябва да сме по-силни, за да се борим със силния” (we have to be mighter to fight might). Но тя не се отнасяше за спортни състезания, при които такъв извод е логичен.

Тогава си помислих за човешките права – една от класическите максими на демокрацията, сега нейно рекламно клише. Както и в други социални и политически доктрини, дяволът е притаен в детайлите. И когато едни президенти, подкрепяни от други президенти и министри, изгубят моралните си компаси, те изпращат самолети, които пускат бомби в Белград, Нови сад и Ниш през 1999 г. И в Ирак, където от март 2003 до април 2009 г. войната за „човешки права и демокрация“ уби повече от 650 000 мирни иракчани, 9 315 иракски войника и полицаи, 4 342 американски войника, 318 войника от армии на други страни, включително 13 българи, и 164 журналисти.

И в България има различни прояви на “демократични войни” – една от тях иска да не се учи “Аз съм българче” на Иван Вазов; другата, наградена от един български президент, иска да забравим кирилицата и да пишем на латиница; третата ни убеждава, че е нямало баташко клане, нямало е и турско робство, имало е само османско присъствие. Четвъртата казва „Майната му на провославието.“

Има и Open Society Institute, който е козметична мимикрия на постулатите на отвореното общество на сър Карл Попър, и в действителност е “Сорос-изация” (сащизация) на Албания, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Молдова, Румъния, Украйна. И България.

Тоест нещо, което лорд Томас Маколей е изрекал по-откровено преди 180 години – на 2 февруари 1835 г. в английския парламент той казал: “Аз обиколих цяла Индия и никъде не видях нито един просяк, нито един крадец – видях богатство и висок морал. Аз мисля, че ние няма да можем да завладеем хора с такива стойности освен, ако не разрушим основите на тяхното духовно и културно наследство. И следователно предлагам да заменим образователната система и културата им и индийците да започнат да мислят, че английската култура е хубава и по-голяма – и така Индия ще изгуби достойнството и родната си култура и индийците ще станат такива, каквито ние искаме – една наистина завладяна нация. Ние трябва сега да направим всичко възможно да формираме класа, която да бъде преводач между нас и милионите, които ние

управляваме – класа от хора; индийци по кръв и цвят, но англичани по вкус, по мнения, по морал и по интелект.” **

       

 

       That’s not fair! (това не е честно!) – писа чаровната американката Сара Броснан от Катедра по антропология на Емори университета в Атланта, Джорджия. Сара знае това от нейните капучино маймуни,  които обичат fair play – честната игра. Ето описание на един от експериментите: “Нанси обича краставици и винаги ги изяжда, когато й даваме. Един ден обаче Унни получи грозде, което те двете обичат повече от краставиците, а на Нанси давахме само краставица. Тогава Нанси хвърли краставицата по нас и се отдалечи разгневена. Не ви ли прилича на някой, който и вие познавате? Хората също реагират с гняв, когато не се осъществяват очакванията им за справедливост.”***
Чаровната Сара Броснан вероятно е минавала през Сърбия**** и други източноевропейски страни, но не е посетила България. Други хора  дойдоха в нашата страна и казаха нещо на президента и на някои министири, но те не го споделиха – честно – с нас, българите. Тогава Нанси ….

И един от българските вестници публикува статия, озаглавена “Small but mighty!”
__________________________________________________________

* Предствавено малко осъвременено, сравнено с това, публикувано в „Човекът. Мисли, чувства, приятелство“, второ издание,  2010.

 

** Този проект на лорда, известен като Minutes on Indian Education, превърна Индия в най-голямата англоезична страна в света. Английското “присъствие” е направило същото и в други колонии, включително в Ирландия. Lord Macaulay English Learning Scholarship Programs продължават да “присъстват” и сега в Индия.

*** Brosnan SF. Nonhuman species’ reactions to inequity and their implications for fairness. Social Justice Research 2006; 19: 153-185. Маймуните на Сара са от вида капучино – наричат се така, защото козината на главите им е тъмнокафява и изглежда, като “капучо” (итал. cappuccio – шапка) – италианските монаси в някои манастири са носили шапки, които са бели отвън, отвътре – черни. Така са възникнали две наименования: кафе капучино и капучино маймуни (Cebus apella capucinus).
**** “По Клинтън, защото бомбардира страната ми” – отговори Неманя Костурица на въпрос на журналист, който го запита “по кого ще хвърлите обувка?” Кой пост-константин-павловски интелектуалец ще се разгневи така в България? Сега по-открояващи са проявите на „преводачите от образователната доктрина“ на лорда, които се опитват да евроатлантизират нашето общество като го дебългаризират.

 

Print Friendly
FacebookСподели