Татяна Борисова: Тодор Живков има място в нашата история и няма как да бъде изваден от там

 Освен паметник в гр. Правец,от миналата година край Несебър има и билборд с лика на  Тодор Живков Агенция „Фокус“ По повод 7 септември Агенция „Фокус”разговаря с директора на музея в...
| Източник:

 Освен паметник в гр. Правец,от миналата година край Несебър има и билборд с лика на  Тодор Живков
Агенция „Фокус“
По повод 7 септември Агенция „Фокус”разговаря с директора на музея в Правец Татяна Борисова.Фокус: Г-жо Борисова, какво организирате по повод 7-ми септември – рождения ден на Тодор Живков?
Таня Борисова: Пред паметника ще има поднасяне на цветя, кратък ритуал и след това ще открием изложба по този повод. Акцентирали сме отново на експонатите от колекцията подаръци на Тодор Живков, като този път идеята е да я покажем в нови измерения. Този път искаме да ги покажем като символи на държавността. Надсловът на настоящата изложба е – „Колекцията подаръци на Тодор Живков в нови измерения”. Обновяваме изложбата, ще покажем и нови неща, които не сме показвали до сега. Акцентираме върху експонатите от колекцията, но вече представени по нов начин, погледнати от друг ъгъл и от друга гледна точка. Подаръците, предназначени за държавния глава на България Тодор Живков, получени от държавни глави и гости на България от цял свят, те съдържат в себе си символите на отделните нации и държави – гербове, копия и макети на известни исторически паметници, уникални предмети за съответните нации, т.е. уникати и т.н. Всеки гост на държавно ниво се стреми да покаже най-доброто от съответната държава, да представи най-добре националните черти и отделните култури, затова и подарява най-доброто – това, което символизира държавата, държавността, нацията. Всички експонати са заредени с много символика, те са носители на държавност, традиция, памет, но и на изящество, красота и уникалност.
Фокус: Какво включва изложбата?
Таня Борисова: Самурайско снаряжение, изящни предмети от Индия, от Япония, от Близкия изток. Имаме оръжия от един шейх. Някои от експонатите ще ги покажем като произведения на изкуството, например статуетките от слонова кост. Те са от различни държави. Имаме и малки пластики – статуетки от различен метал, както и от дърво и кожа. Чрез тази колекция и конкретната изложба, която правим, ние искаме да покажем България в глобалния свят и в Европа в периода през 70-те и 80-те години. Чрез отношението към България и към държавния глава в крайна сметка тук има подаръци от почти всички държави, но от всички континенти и почти от цял свят. България е древна страна и като такава тя е в Европа и света още от древни времена. Една част от експонатите са копия на известни паметници за съответните държави и народи, както Тадж Махал за Индия. Имаме и други копия на антични статуетки и ги показваме отделно, за да се забележат именно като произведения на изкуството – като копия на много интересни експонати, и като копия на древни паметници. Така, както ги представяхме до сега, те не се виждаха в това си качество, като произведения на изкуството. Ще покажем и една част по-едри предмети на открито в паркова среда. Мисля, че ще се получи много добре, по-добре ще могат да се позиционират съответните предмети и да се възприемат от хората по-добре. На самия ден следобед от 16.00 ще представим в Правец филма „Човекът и народът” на Светослав Овчаров. Ще присъства и самият режисьор, както и сценаристката Мая Захариева.
Фокус: Има ли заявка, че ще дойдат официални лица?
Таня Борисова: Покани са изпратени от община Правец. Жени Живкова ще дойде, изпратени са покани и до посланици, но нямаме обратната връзка.
Фокус: Голям ли е интересът към Тодор Живков?
Таня Борисова: Имаме снимков материал относно връзката на Живков с родния му град – от детските години; някои снимки, маркиращи моменти от живота му, както и посещенията на делегации в Правец, които той е водил в Правец, включително и на държавни глави, но нямаме експозиция специално за него. Опитваме се да маркираме някои моменти от международните отношения на България и дейността му като държавник – връзките с Германия, със страните от бившия Съветски съюз, Грузия, Таджикистан, както и с Англия, с Япония, с Китай, със Съединените щати, с Индия. Добавили сме малко текст, в който известни политици говорят за него или негови думи. Маркираме някои моменти от междудържавните отношения и го показваме като държавник. Родната къща на Тодор Живков също е отворена за посещения и идват много посетители.
Фокус: Каква е оценката на хората за Тодор Живков?
Таня Борисова: Темата за Тодор Живков е сложна тема. Не е отлежала в историята, за да се произнасяме, а и не винаги ще има такава окончателна оценка. Историята за това е наука, защото непрекъснато се развива, но за Тодор Живков има отношения от „Осанна” до „Разпни го”, но в крайна сметка той има място в нашата история и няма как да бъде изваден от там. През този период в България се строи не малко, така че историята е тази, която ще даде окончателната оценка. Колкото до хората, в тях има тази носталгия, има добро отношение. Интересът им е към колекцията подаръци, защото ние имаме хубава експозиция в музея с много по-древни неща – археология, етнография и въобще цялото историческо развитие на Правец и там гледат, но ги интересува много и идват преди всичко да видят тази колекция подаръци. Местни хора, които са работили с него по един или друг начин, могат да разказват за него само добро и различни случки. Младото поколение не го познава, но в крайна сметка наблюдавам засилен интерес на млади хора, които идват да гледат и се питат кой е Тодор Живков и какъв е бил. Идеята е по-широко да се посещава тази експозиция. Хората могат заповядат през целия ден в Правец.
Красимира ГЕОРГИЕВА

Print Friendly
FacebookСподели