Съветниците в Несебър гласуваха за промени на ставките за нощувки

След като на 9 декември изтиче срокът във който във връзка с чл. 26 ал.2 от ЗНА заинтересованите лица можеха да правят предложения и да изразят становища по проекта за...
| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

След като на 9 декември изтиче срокът във който във връзка с чл. 26 ал.2 от ЗНА заинтересованите лица можеха да правят предложения и да изразят становища по проекта за Наредба за изменение на Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци, публикуван на 25 ноември на интернет страницата на Общинския съвет в Несебър, общинските съветници гласуваха промени на ставките за нощувки в местата за настаняване на територията на община Несебър.

Според публикувания проект кметът Николай Димитров предлагаше размерът на туристическият данък за всяка нощувка в местата за настаняване на територията на община Несебър да бъде както следва : места за настаняване клас А и клас Б с категория „1 звезда” -0,70 лв, места за настаняване клас А и клас Б с категория „2 звезди „- 0,80 лв., места за настаняване клас А и клас Б с категория„3 звезди „ -0,90 лв., места за настаняване клас А с категория „4 звезди” -1,00 лв,места за настаняване клас А с категория „5 звезди „ -1,20 лв.

Като измененията на туристическият данък влизат в сила от 01.01.2016. Като мотиви, налагащи приемането на изменение и допълнение на наредбата,чиито вносител е кметът на Общината,се изтъкват, че заложеният размер на туристическия данък в Община Несебър е един от най-ниските в страната. Освен това, при анализ на приходната част на бюджета се установява, че събирането на този данък е в размер на 3 495 720 лв. през 2010 г. при ставка от 0.80 лв. и 0.60 лв за нощувка, а за 2015 г. при размер на данъка О,30 лв и О,25 лв. приходите са в размер на 1 987 596.

При гласуването на размера на данъка общинските съветници гласуваха друго.Според единодушното гласуване, в местата за настаняване 1, 2 и 3 звезди туристическият данък ще бъде 0,45 лв, в 4 звезди- 0,55 лв, а в 5 звезди- 1,00 лв.Това е значително по-малко от исканото от несебърския кмет. Преди началото на последното за годината заседание на Общинския съвет,на което проекта за дневен ред набъбна от 65 на 69 т.,клетва положи новоизбраният общински съветник Венелин Ташев. Автор:

Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly
FacebookСподели