Стоян Мавродиев: Атаката срещу Комисията по финансов надзор не е спирала от години

„Още от деня“, БНТ Снимка: КФН Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор, в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ Водещ: Г-н Мавродиев е вече тук в...
| Източник: Агенция Фокус

„Още от деня“, БНТ

Стоян Мавродиев: Атаката срещу Комисията по финансов надзор не е спирала от годиниСнимка: КФН

Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор, в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ

Водещ: Г-н Мавродиев е вече тук в студиото, в „Още от деня“. Той е председател на Комисията за финансов надзор. Тъй като цялата държава се занимава с „Южен поток“ имаме една анкета – резултатът за сега е 30 на 70, само 30 % вярват, че този проект може да бъде спасен. Вие как мислите? Въпреки, че не сте в енергетиката, но все пак сте във финансите. Този поток, „Южен поток“, все пак имаше някакво финансово измерение много сериозно.
Стоян Мавродиев: Аз, разбира се, мога да кажа моето мнение като гражданин, защото все пак…
Водещ: Да, да, лично. Между другото, следващият ми въпрос пак е личен, като финансист. И после минаваме към надзора.
Стоян Мавродиев: Не твърдя, че съм специалист в сферата на енергетика задълбочено, но мнението ми е, че този проект, за да се състои трябва спази изцяло европейските изисквания.
Водещ:Да.
Стоян Мавродиев: Така или иначе Европа имаше сериозни забележки по отношение начина на структуриране на проекта и начина на провеждането му. В този смисъл, ако той отговори на всички критерии, ЕК е о.к. с това и европейските изисквания са спазени, разбира се, че този проект би бил добър. Ако той ще донесе инвестиции, работни места…
Водещ: Би бил добър, ако се осъществи. Вероятността, както каза и Румен Петков, е много малка, но…
Стоян Мавродиев: За мен като финансист всичко, което води до инвестиции в страната…
Водещ: Е добро.
Стоян Мавродиев:… съответно до създаване на бизнес за българските компании, работни места, естествено, че е добро.
Водещ: Да.
Стоян Мавродиев: Но разбира се трябва да спазва европейските изисквания.
Водещ: Така е. Ние в случая не можехме да направим така че хем да спазим изискванията, хем да спечелим тези пари, които можеха да влезнат. Един също такъв въпрос, свързан с това, че сте финансист, експерт – какво ще посъветвате утре вложителите в КТБ, които почват да си прибират парите чрез други 9 банки? Какво да направят с тези пари?
Стоян Мавродиев: Първо, аз ще посъветвам да няма паника, да не се наредят всички утре на опашки…
Водещ: Паника, надявам се аз да няма.
Стоян Мавродиев: … защото това е излишно и държавата, очевидно, че с целият си ресурс и авторитет гарантира тези плащания. Според европейското законодателство са гарантирани, така че трябва да са спокойни вложителите. Да бъдат спокойни и да няма истерия. Това е важно. Ще си получат парите. Що се касае до това какво да правят с парите – това е вече доста сложен въпрос.
Водещ: За това ви питам.
Стоян Мавродиев: Има множество алтернативни варианти на депозита като инвестиране – колективни инвестиционни схеми, недвижими имоти, различни други видове инвестиции. Това вече всеки трябва да прецени, но важно е да се съветват хората, когато правят инвестиция…
Водещ: С експерт.
Стоян Мавродиев: … ако не се чувстват лично подготвени.
Водещ: Но да не ги слагат под дюшека, нали?
Стоян Мавродиев: Под дюшека това е най-лошият вариант, защото парите се обезценяват и не мисля, че хората искат да губят от своите спестявания.
Водещ: Г-жа Кавръкова как попадна във вашата комисия? Някой препоръча ли я? Имам предвид г-жа Кавръкова, която беше в ДАНС шеф на финансовото разузнаване, както се казва.
Стоян Мавродиев: Това е едно от многото назначения, които ние сме направили в последните месеци. Непрекъснато идват и си отиват хора. Споменатата г-жа е назначена на експертна длъжност, даже не е по заместване. Притежава необходимият опит, необходимият експертен опит…
Водещ: Да, това е несъмнено. Някой препоръча ли я? Това ми беше въпросът. Дали някой я е препоръчал?
Стоян Мавродиев: Никой конкретно не я е препоръчал. Ние непрекъснато набираме хора, търсим такива, пускат се съответните конкурси и естествено, че няма причина да се отказваме от опитни, хора с автобиография, държавни служители.
Водещ: Добре, минаваме към КФН.
Стоян Мавродиев: Аз не мисля, че тук… Следя атаката срещу нея в последните дни …
Водещ: То едва ли е атака, по-скоро някакво разследване.
Стоян Мавродиев: … и въобще коментарите. Това е едно доста, по това което виждам, неаргументирано, т.нар. разследване с опит за някакви изводи да се правят от него. Без да съм специалист /…/.
Водещ: Т.е. вие сте убеден, че г-жа Кавръкова няма нищо общо с колапса в КТБ?
Стоян Мавродиев: Аз съм убеден, че по принцип не трябва да се хвърлят упреци и да се слагат квалификации на хора…
Водещ: Без доказателства.
Стоян Мавродиев: … без да има доказателства и без да има ясни аргументи за провал в тяхната дейност или за някаква абдикация от функции. По това, което видях от нейните публични обяснения, всъщност има много високи оценки на европейските институции за справянето на това звено през годините под нейно ръководство.
Водещ: А тези, които атакуват комисията…
Стоян Мавродиев: Референциите са това, а не клюки и интриги.
Водещ: Да, да, разбирам ви.
Стоян Мавродиев: Референциите са обективни, независими външни наблюдатели, това е ЕК…
Водещ: Вашето мнение е важно, защото все пак тя работи при вас след дългогодишната си работа в ДАНС.
Стоян Мавродиев: Работата при нас няма нищо общо с работата, която тя е извършвала в тази институция, така че това абсолютно няма връзка с КФН.
Водещ: А тези, които…
Стоян Мавродиев: Просто нямаме отношение към тази тема. Темата ДАНС не е наша тема.
Водещ: Понеже говорим за аргументи, тези, които ви атакуват в последните седмици, имам предвид комисията, вас лично, народни представители, също така влязоха в тази игра, защо точно сега атакуват комисията и вас лично? Имам преди една медийна групировка.
Стоян Мавродиев: Г-н Цонев, тя тази атака не е спирала от години. Просто в някакви моменти се усилва, в други намалява нейната интензивност, после почва отново.
Водещ: Сега има някакъв интензитет по силен.
Стоян Мавродиев: Срещу нас има множество хора, които атакуват активно комисията. Тук няма, искам да го изясня на всички окончателно, защото просто вече не ми се иска да ги коментирам тези лица, много време и енергия отделяме и аз от тук нататък коментари на клеветите или на компроматните кампании, организирани от подобни лица, да не отговарям. На това ще отговарят моите адвокати, които водят множество наказателни и граждански дела за клевети и за оронване на добрата репутация и на мен и на комисията. Държа да отворя скоба и да обясня на всички, които се занимават с подобни кампании, че това няма да разколебае нашата решителност. Няма да разколебае на надзорната ни дейност и ще бъдем все толкова твърди и все толкова последователни в дейността. Но иначе защо се прави? Прави се, ще ви дам само пример – само за последните 4 години комисията е издала над 7 000, забележете над 7000, наказателни постановления.
Водещ: Срещу?
Стоян Мавродиев: Срещу различни нарушители в сектора, който ние надзираваме. Уточнявам това е небанковия финансов сектор. За 4 години глобите, които сме наложили на подобни нарушители са за над 14 млн. лв. Забележете колко сериозна надзорна мащабна дейност, извършвана от стотици служители, които работят в комисията. Така че тук аз когато съм поемал тази работа знаех, че това ще ми донесе само негативи. Не съм започнал тази работа с идеята, че някой ще ме харесва. И да ви кажа честно ще бъда много притеснен и българските граждани трябва да са притеснени, ако много започнат да ме харесват поднадзорните лица. Това означава, че ние не си вършим добре работата.
Водещ: Или имате някакви други мотиви…
Стоян Мавродиев: Тоест тук лични вендети и войни няма с никого, всичко е свързано с нашата работа и с недоволството на лица от надзорната ни дейност.
Водещ: Преди дни сте се върнали от Европейски банков конгрес с надслов „Да променим Европа“. Вие кажете Европа как се променя, ама защо ние не се променяме като Европа?
Стоян Мавродиев: Аз мисля, че всъщност това е добро продължение на предишния въпрос. На всичките тези лица, които ни атакуват с клевети и компромати мисля, че точно това е отговора. Фактът, че в последните години ме канят за срещи хора като бившия американски президент Бил Клинтън, председателят на Европейската комисия доскоро господин Барозу, израелския премиер Нетаняху бях на среща при него миналата година и всичко това са лични покани, говори ясно за оценката за нашата работа и моята лично от международните европейски и атлантически партньори. И факта, че на този форум аз бях единствения българин поканен на него и присъствал, а на него беше целият свят на финансовата и политическа система на Европа. Беше немския финансов министър господин Шойбле, беше гуверньора на немската централна банка Йенс Вайдман, беше британския министър на Европа господин Лидингтън, Марио Драги – президент на ЕЦБ.
Водещ: Какво решихте вие?
Стоян Мавродиев: Това е високата оценка за нашата работа. На този форум особено важен, защото на него се обсъждаше въвеждането на новия Европейски банков надзор, надзорният механизъм, който започна и влезе в сила от 4 ноември. Също така бяха обсъдени много важни мерки европейски за стимулиране на икономическия растеж, за борба с проблемните портфейли в банките, токсични активи и други такива теми.
Водещ: Говорили сте за неща, които пряко ни засягат.
Стоян Мавродиев: Това са неща, които пряко засягат България, защото България е част от Европа. И доколкото според мен това е един от основните важни приоритети, ние трябва да се стремим към час по-скоро да влезем в Европейския банков надзор, тъй като това ще създаде предвидимост и доверие.
Водещ: Ние официално пуснахме ли си молбата?
Стоян Мавродиев: Официално за това трябва да се направят стъпки от българското правителство, но доколкото на мен ми е известно мисля, че има консенсус в българското общество, че това е важна необходима стъпка.
Водещ: Да, обаче молбата не е пусната май.
Стоян Мавродиев: Мисля, че до момента няма такава молба. Надявам се и апелирам към това и българското правителство, и съответно институциите да се ускори този процес. Това е особено важно, особено след кризата КТБ да създадем доверие в банковия сектор и да покажем, че в България има европейски правила, има контрол, има предвидимост. Другата важна стъпка разбира се е – продължавам да го повтарям непрекъснато, надявам се, че около това ще се обедини цялото българско общество – влизане на България в Еврозоната. Особено важна стъпка.
Водещ: Не отидохте ли много години напред?
Стоян Мавродиев: Аз мисля, че трябва да се работи сега и веднага върху този приоритет, защото има преходен период от няколко години, така нареченият…
Водещ: Имаме една зона на изчакващите.
Стоян Мавродиев: Чакалнята. Тя трябва да е три години, в която трябва да ни следят дали отговаряме на определени критерии. Така че аз мисля, че следващия национален приоритет след влизането в Европейския съюз, трябва да бъде влизане в Еврозоната и влизане в Европейския банков надзор. С всичките ползи, които това ще донесе на България. Да не говорим, че това са и задължения по договора ни за присъединяване към Европейския съюз.
Водещ: Да ви допълня аз и Шенген е много важно. Защото, ако сте говорили там за икономика и за инвестиции, ако България е извън Шенген тези инвестиции много трудно ще стигнат до нас.
Стоян Мавродиев: Безспорно Шенген е важна част. Но за мен като финансист и икономист по-важната част на този етап аз мисля, че е влизането в Банковия съюз, влизането в Единния банков надзор и влизане в Еврозоната с всичките ползи, които казах от това. Достъпът до средства при случаи на кризи, с които да се спасяват банки, да се осигурява ликвидна подкрепа, общите механизми за контрол, експертизата на ЕЦБ, която да помага в надзора на банките. Мисля, че всичко това е важно.
Водещ: Вашите колеги, с които се срещнахте там, имат ли идея как могат да се разширят инвестициите в Европа? Пък и в България, може би извън този голям пакет 324 милиарда, който обяви ЕК?
Стоян Мавродиев: Аз мисля, че всяка държава е специфична. Ние тук можем да свършим много неща, въпреки че все още не сме членове на Еврозоната и тези мащабни мерки все още не ни засягат директно. На първо място структурни реформи. От много години аз говоря за структурни реформи, знаете аз бях автор и на икономическата програма на ГЕРБ през 2007 г., която е много реформаторска и силна. Така че в този смисъл, връщайки се назад структурни реформи в здравеопазване, в образование, публична администрация. Всичко това ще помогне на държавата да бъде по-конкурентоспособна, да създаде повече работни места, по-високи доходи на хората, по-високо качество на живот. Оттук нататък има много инструменти, които са неизползвани. Могат да се ползват възможностите, затова можем да помогнем и ние с идеи, с експертиза, има много средства например в пенсионните фондове, на капиталовия пазар, които могат да се използват за стимулиране на растеж, като например да бъдат ангажирани в строителство на инфраструктура, да кажем магистралите.
Водещ: Сега говорите за пенсионните фондове и като кажете инвестиране, нали знаете, че всичките хора, които си дават парите в частните пенсионни фондове след вашите думи ще започнат да треперят? Започват да инвестират паричките ми и после ще ги изгубим.
Стоян Мавродиев: Напротив. Мисля, че точно такива проекти, зад които стои българската държава с всичките й гаранции ще направят вложителите и съответно осигурените лица спокойни, защото парите ще бъдат гарантирани от държавата, ще носят съответната доходност и с тях ще се създават работни места – инфраструктура и съответно икономически растеж. И аз, нали отварям скоба, не говоря само за пенсионните фондове, говоря за фондовата борса, за капиталовия пазар, откъдето можем да привлечем и чужди инвеститори. Мисля, че е важно да използваме и нашия инструментариум.
Водещ: Колко пари има в момента в пенсионните фондове, глобалната сума колко е?
Стоян Мавродиев: В частните пенсионни фондове има над 8 милиарда.
Водещ: Какво се прави с тези пари в момента? 8 милиарда, това е горе-долу колкото фискалният резерв в България?
Стоян Мавродиев: Те се инвестират от фондовете в различни инструменти…
Водещ: Вие ги контролирате, нали?
Стоян Мавродиев: Искам да успокоя всички, фондовете са изключително добре контролирани, спазват консервативна инвестиционна политика и гарантирам, че са много стабилни и съответно парите на хората са защитени. Нали всъщност това е нашата работа.
Водещ: Да, това е вашата работа, въпросът е дали тези пари действително биха имали някаква стойност в България, иначе…
Стоян Мавродиев: Имат стойността. Парите носят своята доходност всяка година и то по-висока доходност отколкото стандартните банкови депозити. С което отговарям на въпроса,че те са добре инвестирани и съответно увеличават средствата по партидите на гражданите.
Водещ: Някакви новини, свързани с контрола върху застрахователните компании да кажете накрая?
Стоян Мавродиев: Застрахователните компании, мисля че това е много важно. Сега сме почти на финала на внасяне на нов Застрахователен Кодекс в правителството и в парламента.
Водещ: Кой го работи?
Стоян Мавродиев:Това го работим изцяло ние, нашият екип, нашите експерти и това ще бъде най-мащабния законодател акт внасян някога в българския парламент за последните 25 години. Над 1000 страници кодекс, огромен труд, мащабна работа, свършена от нашите експерти по /…/ на европейските директиви за платежоспособност, свързано със защита на застрахованите лица, с гаранция за техните средства и с множество теми защитаващи интересите на потребителите.
Водещ: Кога се очаква това да се случи?
Стоян Мавродиев: Също така, още една важна тема – много мащабни и големи промени в Кодекса за социално осигуряване, което към предишния въпрос за пенсионните фондове, кой ще засили контролът върху пенсионните фондове. Ще създаде гаранционни фондове, които да гарантират пенсионните вноски на хората в бъдеще и съответно ще осигури стабилност за тези средства и спокойствие за осигурените лица. Така че в двете сфери сме извършили огромен труд и тези два сериозни кодекса ще влезнат скоро в българския парламент.
Водещ: Всичко това, което казвате ми дава повод да си мисля, че вие искате да си довършите мандата, нали?
Стоян Мавродиев: Аз имам още две години мандат…
Водещ: Нали знаете защо ви питам?
Стоян Мавродиев: … продължавам да работя сериозно върху това /…/ да бъдем добри.
Водещ: Нали знаете защо ви питам за довършването на мандата?
Стоян Мавродиев: Честно казано /…/.
Водещ: Защото хората приказват, че имате предложение да се прехвърляте в друга институция някога. В близко бъдеще.
Стоян Мавродиев: Аз мисля, че такава тема няма на дневен ред. Мандатът на настоящия управител е до октомври 2015.
Водещ: Нали знаете, щом се пише, щом има пушек…
Стоян Мавродиев: Много хора обичат екстраполациите. Много често те се правят умишлено с цел някой да бъде обект на съответните клюки, интриги и атаки, така че аз не ми се иска да ги коментирам. Това за момента е нематериално, доколкото имаме действащ гуверньор с мандат още една година.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Много благодаря.
Стоян Мавродиев: Благодаря и аз.

Print Friendly
FacebookСподели