СТАНОВИЩЕ на ПП „Българската левица“ по повод събитията в Украйна

| Източник:

Украйна е на ръба на гражданска война. Ударът в Одеса е най-ужасяващата брънка във веригата от насилствени актове. Да се сложи край на насилието е най-неотложната задача на всички участници в международните преговори. Но това ще стане, само ако украинското преходно правителство от своя страна се откаже от използване на оръжие. Всички други алтернативи биха били ужасни.

Ясно е едно – хунтата, която е на власт в Украйна изпрати армията срещу собствения си народ! Тази хунта е обвързана с ужасите в Одеса. Тази хунта беше доведена на власт с помощта на ЕС, НАТО и САЩ, които обслужвайки своите доктрини от епохата на студената война се опитват да наложат геополитическото си влияние в региона и да унищожат Русия. За тази цел им е небходимо Украйна да стане член на НАТО,  ако ли не страната ще потъне в хаос и кръв. Днес основни позиции в преходното украинско правителство заемат фашисти – вицепремиерът, министърът на отбраната, министърът на земеделието, министърът на околната среда и главният прокурор, а ръководителят на Националния съвет за сигурност е един от учредителите на фашистката партия „Свобода“. Фашисти на върхови позиции доминират и сектора за сигурност. Лидерът на „Свобода” Олег Тягнибок призова: „Грабвайте оръжията, на война с руските свине, германците, еврейските прасета и други боклуци.” Кой друг, ако не крайно десните фашизирани сили могат да насочат оръжие срещу собствения си народ и да го потопят в кръв.

Представителите на опозицията – депутатите от Комунистическата партия на Украйна и от Партията на регионите най-нецивилизационно и недемократично бяха изгонени от Киевския парламент. В Радата нямало място за инакомислие, оправда решението си и.д. президент Турчинов. Преди няколко дни в Украйна бяха забранени всички ляво ориентирани извънпарламентарни партии. В нарушение на Женевското споразумение незаконно окупираните сгради на двете парламентарни партии в Киев все още не са освободени от Десния сектор.

Ставащото днес в Украйна е изпитание за човешката съвест. Нашето мълчание е позорно. Европа е опозорена! Виновни са европейските политици и нашите управници. Виновни сме ние, които мълчим и търпим тази политика. Виновни сме ние, които пак ще гласуваме за тях. Ние сме съучастници в изгарянето на живи хора. Всички ние…

Партия „Българската левица” и Европейската лява партия провеждат политика за сътрудничество с левите сили в страната, на Балканите, в Европа и по света с идейно-политическа платформа за антикапитализъм, мир, демокрация социализъм. Ние знаем че един друг свят е възможен.  

Затова партия „Българската левица“ ясно и категорично настоява българското правителство незабавно да поиска от ЕС:

1. Осъждане на  действията на Украинската хунта;

2. Прекратяване на всякаква финансова и военна помощ за хунтата;

3. Международен натиск за поставяне на профашистката партия „Десен сектор” извън закона и разследване на нейните ръководители за престъпление срещу човечеството пред съда в Хага.

4. Организиране на международна конференция за Украйна. Решенията в нея трябва да гарантират териториалната цялост на страната и нейната необвързаност с НАТО.

Нищо от това няма да се случи, ако разчитаме на сегашните европейски управници.

Народите на Европа трябва да вземат нещата в свои ръце.

НИЕ всички трябва да действаме днес, защото утре ще бъде много късно

Print Friendly
FacebookСподели