Станишев: Като наглеци ще говорим с факти

| Източник: vsekiden.com

Борисов е виновен за провала с Шенген, ядоса се експремиерът

vsekiden.com
 След като днес премиерът Бойко Борисов нарече БСП и ДПС “наглеци”, заради искания вот на недоверие към правителството, часове по-късно соцлидерът и експремиер Сергей Станишев му отговори, че като наглеци от БСП ще говорят с факти. И обвини правителството, че е “профукало” половината от фискалния разерв за по-малко от две години, а най-голяма вина за отлагането на българското членство в Шенген има министър-председателят.

Международният валутен фонд настоява българското правителство да възстанови нивата на фискалния резерв. За две години половината от него бе профукан, каза Станишев. От 8,2 млрд. лева фискалният резерв е намалял на 4,5 млрд. лева. Достатъчен е само един факт за внасяне на вот на недоверие и това е тоталното обедняване на българите, обяви Станишев. По-рано днес и от ОДС предложиха Синята коалиция да иска вот на недоверие на кабинета заради стопяването на парите във фискалния резерв.

На пресконференцията днес след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП експремиерът каза, че за провала за членството на България в Шенген отговорност носи министър-председателят Бойко Борисов. „Премиерът прати благодарствени телеграми на г-жа Меркел и г-н Саркози, за какво? За това, че Франция, Германия, Дания, Холандия категорично отказаха подкрепа за членството ни в Шенген. Какъв е проблемът – премиерът казва мен не ме интересува повече – ние сме изпълнили техническите критерии. Няма как да не го интересува повече, защото техническите критерии са само половината от работата.

Другата половина е доверието – политическото доверие в българското правителство, че може да гарантира сигурността на цялото Шенгенско пространство и може да се бори с организирана престъпност и корупция. Точно това доверие липсва и това е казано ясно и от европейския комисар Малмстрьом, и от страните, които отказаха да подкрепят сега членството на България. Това е огромен провал, за който носи отговорност лично министър-председателят”, заяви Станишев.

„При 600 милиона лева загуби за хазната от контрабанда на цигари, кой носи отговорност, къде е МВР, къде е министър Дянков и митниците и разбира се Николай Младенов, защото той трябва да осигури подкрепа за Шенген”, посочи Станишев. Той заяви, че БСП са осигурили подкрепата от партията на Европейските социалисти я осигурихме, другата от изпълнителната власт е трябвало да я осигури премиерът Борисов. „Тук се провалиха тотално”, посочи Станишев.

„Приключвам, цитирайки г-н Борисов. Той каза, че членството в Шенген е най-добрата оценка за сигурността на страната и най-добрата оценка от гледна точка на привличане на преките чуждестранни инвеститори. Какъв е резултатът – преките чуждестранни инвеститори си казват – няма доверие в тази държава – няма да инвестираме. Три пъти спад на инвестициите в сравнение с 2009 г. Те ще ми говорят за лошо наследство и за това, колко добре управляват. Провал, това е думата”, каза още Станишев.

Print Friendly
FacebookСподели