Станишев: Водеща фигура в диалога за кабинет ще е Орешарски

  БСП иска новият парламент да бъде свикан час по-скоро, преди празниците, заяви лидерът на левицата Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви днес, че БСП ще започне в следващите дни...
| Източник: News.bg

 

БСП иска новият парламент да бъде свикан час по-скоро, преди празниците, заяви лидерът на левицата

Новини

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви днес, че БСП ще започне в следващите дни консултации за съставяне на правителсто с парламентарните партии без ГЕРБ.

Преговори и разговори до сега не са водени, посочи Станишев и допълни, че освен с парламентарните, ще има разговори и с партии, останали извън парламента, които събраха немалко доверие на 12 май.

Този процес ще стартира в следващите дни и той ще бъде прозрачен процес – пред медиите и пред българските граждани, заяви лидерът на социалистите.

„Това е процес за формиране на парламентарно и извънпарламентарно мнозинство за промяна. Ще търсим формиране на програмен експертен кабинет с качествени хора“, каза той и посочи, че е наясно с трудното начало и с много ниското доверие, с което ще започне работа следващото правителство и парламент.

Естествено водеща и ключова фигура в диалога с цялото общество ще бъде Пламен Орешарски, обяви Станишев.

 

Той подчерта, че БСП няма да прави коалиция, а търси подкрепа за програма за управление, която да бъде осъществена от програмен кабинет със сериозен екип.

По думите на Станишев ГЕРБ в момента водели задкулисни разговори, обещавали златни планини и постове, а за БСП била важна политиката.

„Безвластието на служебното правителство не може да продължава. Трябва час по-скоро президентът да свика Народното събрание“, каза още лидерът на БСП.

БСП иска новият парламент да бъде свикан час по-скоро, преди празниците, допълни Станишев и отбеляза, че е имал разговор с президента, който имал желание парламентът да бъде свикан преди 24 май.

Станишев посочи, че на 27-28 май е учредяването на парламентарна асамблея на Югоизточна Европа и ще бъде нелепо България да не бъде представена от председател на парламента. Освен това почти сме били извоювали седалището на асамблеята да е в България.

„Ние излязохме на тези избори с много ясна програма, с платформа за промяна, и ще направим всичко възможно и невъзможно тази програма да бъде реализирана“, декларира той.

България има нужда да започне процес на прочистване, заяви Станишев.

Ние сме на път да постигнем първата и основна цел, която си поставихме – сваляне на ГЕРБ от властта и недопускане никога отново този модел да бъде реализиран, каза още той.

Лидерът на БСП отново нападна служебното правителство за организацията на изборите.

Ясно и категорично трябва да се каже, че служебното правителство на Марин Райков се провали в основния си ангажимент, който заявиха, за провеждане на честни избори, каза Станишев.

В същото време той изказа мнение, че би било безотговорно да се иска касиране на изборите, въпреки нарушенията. По думите му касирането би означавало само оставяне на ГЕРБ на власт чрез служебното правителство, запазване на статуквото и още по-безобразни следващи избори.

Print Friendly
FacebookСподели