„Сова Харис“: Под процент разлика между ГЕРБ и БСП

  Четири партии със сигурност влизат в парламента, според проучването на „Сова Харис“ Ако изборите са днес, разликата между ГЕРБ и БСП е под 1 процент, сочат даните от социологическо проучване...
| Източник: vesti.bg

 

Четири партии със сигурност влизат в парламента, според проучването на „Сова Харис“

Новини

Ако изборите са днес, разликата между ГЕРБ и БСП е под 1 процент, сочат даните от социологическо проучване на Агенция „Сова Харис“.

ГЕРБ получава 20.9%, БСП – 20.4%, ДПС – 5.2%, „Атака“ – 4%, Движение България на гражданите - 2.4%, РЗС – 2.4%, СДС – 2.3%, ДСБ – 1.7%, ВМРО-БНД – 1.1%, НФСБ – 1%, според проучването.

При такъв резутат ГЕРБ би имал 99 депутати, БСП – 97, ДПС – 25, „Атака“ - 19 народни представители.

Избирателната активност се очаква да бъде 63%, като се е повишила през последния месец, отбеляза Васил Тончев от „Сова Харис“.

59% от анкетираните са потвърдили твърдо, че ще идат до урните, а 12 все още се колебаят. Значителна част от хората още не са решили за кого ще гласуват, коментира Васил Тончев.

 

37% от запитаните казват, че няма да гласуват. Колебаещите са малко над 16 на сто, а 15,2 твърдо са решили да не гласуват. Без отговор остават 5,2%.

За да се прескочи 4%-бариера за влизане в Народното събрание е необходимо да се получат 140 000 гласа.

Според данните на „Сова Харис“ при четири партии в новия парламент ще бъдат възможни двупартийните коалиции, но само между ГЕРБ и БСП, БСП и ДПС и ГЕРБ и ДПС.

Според Васил Тончев това е по-малко вероятният модел и новото управление на България, според него, ще бъде тройна коалиция.

Проучването е изготвено по поръчка на Телевизия ТВ7 и е осъществено между 2 и 7 май,  съобщи Васил Тончев от „Сова Харис“.

Анкетирани са 1200 души по представителна извадка от цялата страна. Прочуването е проведено чрез интервюта.

Print Friendly
FacebookСподели