„Сова Харис“ и „Медиана“ в колебания къде да сложат ББЦ – преди или след ДПС

| Източник: mediapool.bg

Политологът Антони Гълъбов видя картел между агенции за манипулиране на избирателите
 

Още две социологически агенции прогнозираха сигурното изпращане на евродепутати от четири палитически формации: БСП, ГЕРБ, ДПС и партията на Бареков „България без цензура“ (ББЦ).

 

И „Сова Харис“, и „Медиана“ предричат, че БСП ще бъде първа по брожй на получените гласове, но разликата с ГЕРБ ще е минимална. Запазва се интригата коя ще е третата по подкрепа партия – ДПС или ББЦ.

 

Според „Сова Харис“, ако евровотът беше днес, БСП печели 31-35%, ГЕРБ-28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС – 8.5-10.5%.

 

Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, агенцията регистрира известна динамика на нагласите на избирателите. Твърдо решилите да вземат участие във вота бележат малък ръст и вече са 45% от имащите право на глас. Това означава, че в неделя поне 2.6 млн. души ще застанат пред урните. Отнесено към официалните избирателни списъци, ще бъде отчетена избирателна активност от около 40%.

 

Хората, които все още имат колебания, не са малко – 23%, но опитът на социолозите е показал, че тези, които до последната седмица не са се убедили в необходимостта да гласуват, в крайна сметка не гласуват, казват от „Сова Харис“.

 

Прогнозата на агенция „Медиана“ е с по-различни данни за подкрепа на партиите. За четири партии е сигурно, че ще прескочат бариерата и ще имат евродепутати в ЕП, сочат проучванията й.

 

БСП ще има малка преднина и за партията ще гласуват 26% от имащите право на глас, за ГЕРБ – 24%, ДПС ще има 12% от гласовете, а за България без цензура ще гласуват 9.5%.

 

„Следват няколко партии, които са близо, но за тях е спорно дали ще изпратят свои представители в Европейския парламент“, обясни социологът Кольо Колев. Това са Реформаторският блок с 5.5%, НФСБ – с 4.5% и „Атака“ – с 4.5%. Социологът обясни, че тези прогнозни стойности варират с плюс-минус 1%.

 

От „Медиана” очакват ниска избирателна активност от порядъка на около 2.5 милиона избиратели. Според Кольо Колев, обичайно на изборите за Европейски парламент има по-ниска избирателна активност отколкото на парламентарния вот.

 

Прогнозата на „Алфа Рисърч“ от четвъртък сочи ГЕРБ като първа политическа сила с 27.3% от решилите да гласуват, докато БСП заема второто място с 23.6%.

 

Близката до левицата агенция „Афис“ даде почти равен резултат за двете водещи партии. Според данните им със сигурност за БСП биха гласували 17.9%, за ГЕРБ – 17.6%, за ДПС – 8.3%, за ББЦ – 6.7%.

 

Прогнозата на „Галъп“ пък сочи, че ГЕРБ и БСП биха имали по 5-6 евродепутати, ДПС – три или четири и ББЦ – един или двама.

 

Седмица преди европейския вот „Афис“ допуска и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, но слабо вероятни. След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ – 25.3%, БСП – 24.6%, ББЦ – 13.4%, ДПС – 12.8%.

 

Резултатите на агенциите накараха политологът Антони Гълъбов да изрази мнението, че сред няколко от тях има картелно споразумение. Пред БНР той заяви, че целта на тези агенции е да откажат хората да гласуват.

 

„Това е картел, който функционира през няколко социологически агенции и който има различни измерения от социологията. Политическите партии имат какво да губят. Това, което се случи в Бобов дол! Изключително скандалната реакция от страна на ЦИК и от страна на разследващите органи е генерична политическа корупция. Неспособността на държавата да защити своите граждани е много тежък проблем“, каза Гълъбов, напомняйки за скандала с натиска над работници как да гласуват.

 

Гълъбов изрази опасения, че за изборите за Европейски парламент в неделя ще бъдат регистрирани над 60 хил. наблюдатели, много от които няма да наблюдават вота, а ще се опитват да контролират избирателите. По БНР той призова при всяко нарушение от страна на наблюдатели или застъпници в изборния ден гражданите да сигнализират незабавно.

Print Friendly
FacebookСподели