Собственикът на „Коста Конкордия“ ще загуби над 1,5 млрд. евро

| Източник:


INSMARKET

Към таксата на луксозното пътуване пасажерите са закупили застраховка на цена от 7,3 евро

Собственикът на преобърналия се круизен лайнер „Коста Конкордия“ – италианската компания Costa Crociere ще понесе загуби за около 1,5 млрд. евро, съобщиха медиите, позовавайки се на италианска телевизия.  Според италианските медии самият кораб е бил застрахован за 450 млн. евро в американска компания.
Стойността на самия съд е около 500 млн. евро, но освен това компанията ще трябва да изплати на пасажерите около 1 млрд. евро. Сумата обаче може да набъбне значително, тъй като роднините на загиналите ще поискат вероятно допълнителни компенсации. В таксата за пътуването влиза индивидуална застраховка на цена от 7,3 евро, показва проверка на Insmarket.bg, направена в сайтовета на множество туристически агенции.

За преживяването, което цял живот ще помнят, пасажерите на „Коста Конкордия“ са плащали цени от $422 до $1194, показва справка в сайт за онлайн резервация на билети за круиз.
Заплаха за ръст на обезщетенията е самият кораб, който е потенциална екологична бомба остров Джилио. Това е заявил италианският министър на околната среда Корадо Клини, цитиран от АФП.
Има опасност от изтичане на гориво от катастрофиралия кораб, което би могло да предизвика тежко замърсяване на острова и да навреди на екосистемата му години наред. „Рискът за острова е много висок и е необходима спешна намеса. Намираме се в извънредна ситуация“, подчерта Клини.

Остров Джилио е част от архипелаг от седем острова, сред които и Елба. Той се намира в зона, известна с невероятната си природа, в областта Тоскана. През лятото се посещава от множество туристи.
„Всичко ще зависи от морските течения. Заплахата тегне със сигурност над острова, но може да надвисне и над останалите острови от архипелага и дори над крайбрежието“, заяви италианският министър.
„Резервоарите на кораба са пълни с дизелово гориво, което е плътно и тежко и може да се утаи върху морското дъно. Ако подобно нещо се случи, това ще бъде катастрофа“, допълни още той.
Корабът е бил зареден с 2390 тона гориво, съобщава италианският вестник „Стампа“.
Засега не е регистрирано изтичане от резервоарите.

По последни данни 6 души са загинали след обръщането на луксозния лайнер, а 16 се водят за изчезнали.
В момента корабът се охранява срещу набези на възможни грабители, тъй като на борда има много ценности.
„Коста Конкордия“ е построен през 2006 година и е струвало на собствениците си 450 млн. евро. Дължината на кораба е 290 метра. Има 1500 каюти, четири басейна, пет ресторанта и 13 бара.
Петдесет и пет каюти от кораба разполагат с директен достъп до СПА-центъра със спортна зала, комплекс за балнеотерапия, козметични салони, сауна, солариум, хамам.
Корабът разполага и с театър на 3 етажа и с казино.

В технически план корабът с тегло 114 500 тона беше оборудван с 2 двигателя с мощност, еквивалентна на 21 мегавата, което му позволяваше да достигне максимална скорост от 23 морскимили в час.
При скорост от 21,5 морски мили в час „Коста Конкордия“ можеше да плава без спиране за презареждане от 10 до 14 дни.
В италианските морски среди обаче корабът беше известен като прокълнат, заради несчупена бутилка шампанско при морското му кръщене през 2006 г.

Print Friendly
FacebookСподели