Случилото се в Киев е преврат, но няма да се месим засега, обяви Путин

  news.bg © БГНЕС Руският президент Владимир Путин обяви на пресконференция в Кремъл, че това, което се случва в Украйна е противоконституционен преврат и въоръжено завземане на властта. По думите...
| Източник: news.bg

 

news.bg
040314,владимир путин,путин© БГНЕС

владимир путин

Руският президент Владимир Путин обяви на пресконференция в Кремъл, че това, което се случва в Украйна е противоконституционен преврат и въоръжено завземане на властта.

По думите му Украйна все още е в хаос. Янукович ми се обади и аз го предупредих да не изтегля милицията, но той го направи все пак и скоро след това така действа, че те окупираха правителствените сгради и хаосът започна, обясни руският държавен глава.

Според него сваленият президент Виктор Янукович не е давал заповед да се стреля по демонстрантите на Майдана.

САЩ отпускат 1 млрд. долара на Украйна
Още…

Президентът на Русия е на мнение, че Янукович е изпълнил условията от сключеното с тогавашната опозиция споразумение на 21 февруари. Виктор Янукович е все още действащ президент на Украйна, макар че няма няма реална власт. Сега действащият президент е нелегитимен, категоричен е Владимир Путин.

Има само три начина, според Путин, президентът да напусне властта в Украйна: смърт, оставка или импийчмънт. Разпускането на конституционния съд е „незаконно“, смята той.

Защо се случи това? Президентът Янукович, преди Полша, Германия и Франция, преди моя представител омбудсман Лукин, подписа споразумение с опозицията, според което, искам да подчертая, Янукович на практика предаде властта си, той се съгласи на всички искания на опозицията – предсрочни избори, връщане на конституцията от 2004 година…не е давал никакво незаконно нареждане да се стреля по протестиращите„, обясни Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров: САЩ и ЕС не подкрепят консенсусно правителство и реформи в Украйна, което да включва всички страни. Надяваме се нашите партньори да разберат позицията ни. Никой няма право да се гневи на Русия. ЕС и САЩ не изпълниха задълженията си към Украйна. Нашата позиция е ясна по това и няма да се промени.

Той продължи с думите, че „те веднага са окупирали резиденцията му вместо да му дадат шанс да изпълни споразумението…Той (Янукович – б.р.) нямаше шанс да бъде преизбран. Защо трябваше да предприемат неконституционни стъпки и да вкарват страната в хаос, който царува сега в нея?…Това беше глупав акт„.

Руският държавен глава защити решението на Янукович да не подпише споразумението за асоцииране с ЕС, аргументирайки се с това, че условията са катастрофални за украинската икономика.

Около 5 милиарда долара украинска продукция отива за Русия, а не на Запад. Ако се спре това…не е реалистично. Бизнесите ще затворят, безработицата ще скочи, заяви лидерът на Русия и поясни, че Янукович „не можеше да направи това внезапно. Трябваше да го обсъди“.

Неподписаното от Янукович споразумение според Путин е използвано от протестиращите като „извинение“ за изземване на властта.

„Беше просто извинение, за да подкрепи опозиционните сили срещу него в борбата за власт“, поясни той.

Янукович, по думите на руския лидер, няма „политическо бъдеще“ и заради това му е помогнал по „хуманитарни причини“. Те щяха да го убия, каза руският президент.

Запитан дали симпатизира на Янукович, Путин отговори с „не“.

Ако Украйна проведе избори при сегашните условия на „терор“, Русия няма да признае резултатите, потвърди той. По негово мнение Украйна трябва да „подготви нова конституция и да я постави на референдум…Но това не е наша работа“.

„Газпром“ спира отстъпките в цената на газа за Украйна
Още…

Наредих на правителството да възобнови контактите с техните колеги в Украйна и руският премиер Медведев е в „контакт“ с украинския си колега Яценюк„, информира Владимир Путин и добави, че могат да се възстановят напълно отношенията с Украйна след избирането на нов президент.

„Симпатизирам на хората на Майдана, макар че аз не признавам промяната на режима… Хората не искат реставриране на фасадата на властта, те искат кардинални промени…“, смята той, допълвайки, че промяната не е възможна с незаконни средства...“вие трябва да използвате само конституционни средства“.

Украйна не е само наш близък съсед, това е наша братска страна. Украинските граждани разбираемо са притеснени от такова „беззаконие“ и предупреждават, че Русия може да се намеси в Източна Украйна, добави той.

По думите му военните учения не са свързани с Украйна, тъй като са планирани много преди това.

Крим бърза с референдума
Още…

За момента няма необходимост да изпращаме войски в Украйна, но възможности имаме, изтъква Владимир Путин, като уточнява, че ученията, приключили днес край границата на Украйна не са свързани със събитията там.

Русия си запазва правото да използва всички средства за защита на руснаците в Украйна, обяви Путин.

Изпращането на войски е крайна мярка, ние приемаме Украйна за наш най-близък съсед, братска република. Въоръжените ни сили са другари по оръжие, подчерта руският държавен глава и изтъкна, че се надява украинските и руските военни да са от едната страна на барикадата.

Запитан дали не е притеснен, че може да избухне война, той отговори: „Не, защото няма да ходим на война срещу украинския народ„.

Руският президент подчерта, че в Крим не е имало нито един изстрел, нито едно стълкновение. Русия, по думите му, единствено е засилила охраната на своите обекти на полуострова.

За появилите се военни в Крим той коментира, че това са били местни сили за самоотбрана, като Русия не е участвала в тяхната подготовка.

Руски войници, поели контрола на база в Крим, с предупредителни изстрели
Още…

Руският държавен глава каза, че Москва разбира се ще предостави финансова помощ на Крим. Той не смята да анексира Крим, но хората трябва да се радват на правото на самоопределение.

Няма да воюваме с украинския народ, категоричен е Путин. Ако се вземе решение за изпращане на войски, то ще бъде само за защита на гражданите.

Путин все пак напомни, че Москва има пряко обръщение на легитимния президент Янукович за военна помощ за защита гражданите на Украйна и като последна мярка.

Виждаме как вилнеят неонацисти, националисти, антисемити – в някои части на Украйна и в самия Киев, изтъкна руският президент.

Той сравни хаотичната ситуация в Украйна с тази в Германия преди идването на нацистите. „Съгласен съм с искането на Майдана за кардинални промени на властта…но има опасност, че фашистки елементи ще се появят на преден план и някои антисемити ще дойдат на власт“, продължи лидерът на Русия. Путин лично е видял снимки с хора, които носят свастики.

Мисля, че всичко това бе добре подготвено и че западните военни инструктори са се справили добре, каза руският президент.

Той разясни, че има „ въоръжени и маскирани радикални екстремисти по улиците на Киев“. Според него „националисти-бунтовници“ пътуват към Крим. Има заплахи към военни обекти в Крим от „радикални националисти“, така че ние действаме бързо без сила, каза той и добави: „Няма да се намесим“.

Путин смята, че новото украинско правителство е съставено от „професионални мошеници“.

Президентът на Руската Федерация не пропусна да критикува Запада. Според него западните държави са „изопачили резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“ по въпроса за Либия.

Нашите партньори ясно показаха какви са техните геополитически интереси и как ги преследват, категоричен е той. Те казват „вие сте с нас или против нас“, след това атакуват, ако сте срещу тях, заяви Путин.

Държавният глава на Русия предупреди, че санкциите ще засегнат двете страни и че Русия все още е готова да домакинства срещата на Г8.

Нашите действия често се описват от Запада като незаконни, но вижте операциите на САЩ в Афганистан, Ирак и Либия. „Нашите действия са легитимни от гледна точка на международното право, защото украинският легитимен президент ни помоли за помощ. Защитаването на тези хора е в наш интерес, това е хуманитарна мисия. Ние не искаме да поробваме някого„, обясни руският президент.

Пазарите в Русия са „нервни“ още преди събитията в Украйна заради водената от Федералния резерв на САЩ политика, така че последната пазарна нестабилност не е пряко свързана с Украйна, обясни Путин, коментирайки срива на рублата.

Путин съобщи, че „Газпром“ може да намали доставките на газа за Украйна, но няма да бъде направено заради политически фактори, а заради това, че Украйна не си плаща дълга и не си плаща сегашните доставки. По-рано стана ясно, че „Газпром“ спира отстъпките в цената на газа за Украйна.

Той иначе заяви, че през последната година 3.3 милиона души са се преместили от Украйна в Русия.

Print Friendly
FacebookСподели