Сидеров в Ереван: Турското посолство натиска София да не признава геноцида

news.bg © БГНЕС И в Ереван лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се оплака от турското посолство в София. Той участва в двудневната международна обществено политическа конференция „Против престъплението геноцид“ в...
| Източник: NEWS.BG

news.bg
rwerwe© БГНЕС

И в Ереван лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се оплака от турското посолство в София. Той участва в двудневната международна обществено политическа конференция „Против престъплението геноцид“ в столицата на Армения Ереван, която е посветена на 100-годишнината от геноцида над арменския народ.

Сидеров припомни, че за последните 10 години осем пъти се опитва да внесе в парламента декларация за признаване на геноцида на арменския народ. „Отхвърлени са всичките опити. Утре също трябваше да се разглежда в българския парламент проекторешението ни за арменския геноцид. И знаете ли какво се случи?

Преди малко ме информираха, че ръководството на Народното събрание го отменя отново. Аз не се гордея с парламента си, но се гордея със своята упоритост да продължа да се боря за признаването в българския парламент на арменския геноцид“, подчерта Сидеров.

Той поясни, че е информиран от къде идва съпротивата. „Разбрах, че има огромен натиск от страна на турското посолство – да не се приема решението за арменския геноцид. Определям това като груба намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция. И това продължава до ден-днешен.

Но българският народ, уважаеми колеги, не споделя поведението на правителството и парламентаристите, които зачеркват собствената си история. Аз съм потомък на българи от Източна Тракия, а там през 1913 г. убиха и прогониха повече от четвърт милион българи. И моите баба и дядо ми разказваха за ужасите на онези дни. Но Турция не иска да слуша за това“, каза Сидеров.

Той припомни какво е направил народа ни преди век. „Скъпи приятели, позволете ми от името на българския народ, който прие бежанците-арменци в началото на миналия век, а големият български поет Пейо Яворов възпя тяхната трагична съдба в стихотворението „Арменци“, което учихме в учебниците, да ви поднеса неговата почит, признание и преклонение пред арменците – жертва на геноцида в Османската империя“, заяви лидерът на атакистите в навечерието на 100-годишнината от тези трагични събития.

По думите му историята не трябва да се преправя и редактира, а да се помни и изучава в истинския й вид, за да не се повтарят нейните кървави страници.

Международната конференция е посветена не само на геноцида на арменците, но и на всяка подобна проява по света. През първия ден на конференцията бяха засегнати политическо-правните аспекти на изучаването на престъпленията на геноцида.

В конференцията в Ереван участват над 500 души от цял свят – политически, обществени, религиозни дейци, журналисти, редактори от централни медии.

Международният форум бе открит от президента на Армения Серж Саркисян. В речта си той подчерта, че организаторите на геноцида срещу арменския народ не са успели да достигнат целите си.

Print Friendly
FacebookСподели