Сергей Станишев: Когато влизаш в политиката, в нова роля, не като президент, няма как да имаш позата на президент, защото иначе възникват много въпроси, политически

   БТВ, „Тази сутрин“ Сергей Станишев – председател на БСП, президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) – в интервю за предаването „Тази сутрин” на бТВ  Водещ: Започва едно много любопитно...
| Източник: Агенция "Фокус"

 

 БТВ, „Тази сутрин“
Сергей Станишев – председател на БСП, президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) – в интервю за предаването „Тази сутрин” на бТВ 

Водещ: Започва едно много любопитно интервю с лидера на БСП и на ПЕС Сергей Станишев. Здравейте.
Сергей Станишев: Добро утро.
Водещ: Във вчерашния почивен ден гледали сте най-вероятно вкъщи новини, следили сте информационните агенции, знаем, че сте човек, който държи да бъде информиран – коя беше новината, която ви направи най-силно впечатление, която коментирахте вкъщи на масата?
Сергей Станишев: Най-силно впечатление ми направиха гражданските протести от събота.
Водещ: Вие директно си влизате във вашата тема – за АСТА.
Сергей Станишев: Да, това ме вълнува, защото това е много важна тема не само за мен, а за милиони хора и за ЕС е важна. Имаше протести в събота в над 200 европейски града, в това число и в много български градове. Само в София над 5 хил. души излязоха да протестират и това е хубаво, че има гражданско общество, което е активно. Аз се радвам, че ПЕС е първата и засега единствена европейска политическа партия, която в декларация на своя Президиум от четвърта, по моя инициатива, заяви, че АСТА е неприемлива в този вид, в който е представена.
Водещ: Тоест, европейските социалист в рамките на Европейския парламент ще гласуват срещу?
Сергей Станишев: Да, на основата на тази декларация, аз се отправих с директен призив към депутати и от Европейския парламент, и от националните парламенти, където предстои обсъждане на АСТА – да гласуват против. Защото тя е сбъркана по начина на водене на преговори – абсолютно задкулисно, непрозрачно. И не случайно докладчикът от Европейския парламент, който е социалист, подаде оставка в знак на протест срещу това.
Водещ: Вашият човек в Европейския парламент – Ивайло Калфин – не ви ли информира през годините, че се подготвя такъв документ?
Сергей Станишев: Първо, има си докладчици по всяка тема в Европейския парламент. Второ, 2010 г. е имало обсъждане в Европейския парламент за начина на водене на преговори. Тогава социалистите, либералите и зелените са гласували срещу този начин на водене на преговорите. Десните, визирам най-вече ЕНП, са подкрепили.
Водещ: В коя част вие критикувате споразумението АСТА, предполагам, че не в онази част – да бъдат защитени авторските права на хората и на творците, и на хората, които изобщо си изкарват прехраната с изкуство?
Сергей Станишев: Знаете ли, има една приказка – пътят към ада е послан с добри намерения. Именно такова добро намерение е, съвършено справедливо, да се защитят интелектуалните права. Но АСТА отива отвъд нормалното и въвежда едни регулации и задължения, които пряко нарушават и личното пространство, и свободата, и достъпа до информация, и комуникациите на гражданите и правата на интернет.
Водещ: Вие лично чувствате ли се застрашен?
Сергей Станишев: Всеки се чувства застрашен, иначе нямаше как да излязат толкова много хора без всякаква политическа организация и да заявят своето мнение.
Водещ: Теглите ли филми, гледате ли филми, музика слушате ли по този начин придобити?
Сергей Станишев: Не, не тегля филма. Но става дума за друго, че се вменява на интернет доставчиците да наблюдават какво прави всеки един интернет потребител, да събира тази информация, в това число лична информация, и съществуват много основания за потенциални злоупотреби. В крайна сметка едно общество, което е описано от Джордж Оруел в неговия роман „1984 година” не е нещо, за което аз си мечтая или за което всеки нормален човек си мечтае – общество на Биг Брадър. Благодаря много. За това АСТА трябва да бъде спряна. За това аз се обърнах с призив към българското правителство да направи това, което доста правителства вече направиха – полското, чешкото, словашкото. Те просто си оттеглиха подписа. И не може да има шикалкавения по тази тема – ние ще подпишем, но под условие. Къде е това условие? Просто си е подписано от българското правителство.
Водещ: Е, не, това е начална фаза преди изобщо да започне обсъждане и ратификация.
Сергей Станишев: Вие шегувате ли се?
Водещ: Не.
Сергей Станишев: След като е подписано едно споразумение, значи правителството застава зад цялото му съдържание. Парламентът трябва или да ратифицира, или да не ратифицира. И всеки трябва да се определи. Това важи и за парламентарните групи в Европейския парламент. Засега европейските социалисти са казали, чрез тази декларация от четвъртък, че са против АСТА в този й вид. Трябва да се спре тя и да се започне целият процес на преговори на ново. Аз съм сигурен, че Групата на социалистите и демократите ще инициира и конференции с представители на гражданското общество, за да се види по какъв начин този въпрос може да бъде решен балансирано, защитавайки правата на интелектуалната собственост.
Водещ: Как може да стане това – хем да са защитени правата на интелектуалната собственост и да не страдат творците, разпространителите, и хората, които искат честно да си печелят парите?
Сергей Станишев: Първо добре е да се знае, че в България изобщо не е толкова зле в световен мащаб от тази гледна точка. Защото едно време преди нашето влизане в ЕС, ние бяхме в едни черни списъци, ако си спомняте, на САЩ. Имаме не лош Закон за авторското право, който защитава в голяма степен правата на творците. Винаги има баланс.
Водещ: Но да сте чули за осъден човек, който е разпространявал произведения, независимо какъв продукт е – телевизионен, музикален или кино, който да е осъден?
Сергей Станишев: Има още по-фундаментално право. Това е правото за достъп до информация, правото за частно пространство, правото да си изразяваш мнението свободно. Въвежда се по същество една цензура. Изцяло АСТА е в интерес не толкова дори на авторите, а по-скоро на големите компании, които държат правата, те са посредникът. Големите пари отиват при тях. Там, между другото, има и още текстове, които засягат генеричните лекарства. И това създава много сериозен проблем за страни и за хора, които не са толкова богати, както западноевропейските страни и САЩ.
Водещ: Да, в България масово хората се лекуват с такива генерици при тежки заболявания.
Сергей Станишев: Точно така. Вследствие от това, което е записано, може да доведе до голямо поскъпване на тези лекарства. Това трябва също да се знае. Тоест, трябва да започнем процеса отново, отначало по един прозрачен начин и да се информира обществото за всеки етап от тези разговори. Смятам, че това е справедливо и правилно.
Водещ: Добре, това беше темата, която още от събота ви е развълнувала.
Сергей Станишев: Да, защото видях и много реакции в интернет на хората, коментари. И действително България, за съжаление, в дадения случай правителството не е действало прозрачно. Подписали са ей така, но имат шанс да се поправят и за това призовавам премиера да оттегли подписа и тогава цялото това напрежение, което съществува в България сред много хора, повярвайте ми, цялото младо поколение се вълнува от тази тема, просто ще изчезне.
Водещ: Сега като казахте младо поколение, рязко ми се искаше да завием към „Позитано” №20, но да отложим тази тема – за бъдещата лидерска битка между вас и Георги Първанов. Между другото, гледахте ли интервюто му тук, миналата седмица?
Сергей Станишев: Не съм.
Водещ: Не сте, не се ли поинтересувахте какво е казал?
Сергей Станишев: Аз по принцип рядко гледам интервюта, ако трябва да бъда откровен.
Водещ: Разкритикува ви остро, ние след малко ще ви покажем отказ от това интервю, но да минем сега към една друга тема, а да оставим за десерт, финал тази, какво предстои да стане в БСП.
Сергей Станишев: За ваш десерт.
Водещ: И изобщо влизате ли в тази битка – да се кандидатирате отново за председател, защото през пролетта около рождения ви ден някъде ще има конгрес, нали така?
Сергей Станишев: Ще има конгрес, да.
Водещ: На който ще се избира и нов лидер на БСП.
Сергей Станишев: Естествено, това е пълен цикъл от 4 избора в партията.
Водещ: Още обаче за парламентарната ви дейност, като най-голямата опозиционна партия – БСП. Появиха се идеи да се направи една комисия, която да обследва дейността на вицепремиера Цветан Цветанов, като човекът, който организира и който събира в себе си цялата организация след бедствието, което сполетя част от България и в частност село Бисер. Появиха се и информации, че може да се иска и вот на недоверие на кабинета, заради несправяне с тази ситуация. Между другото от ДПС се появи такава информация. Вие ще подкрепите ли една такава инициатива – искане на вот на недоверие, заради всичко, което последва след миналия понеделник? Защото миналия понеделник преди 7 дни точно по това време село Бисер беше залято.
Сергей Станишев: Нека разделим нещата на две. Едното нещо, което е най-важното, е как държавата да помогне сега на хората, на тези, които в момента страдат и на тези, които са заплашени потенциално. Защото само след няколко седмици, когато започнат да се топят големите снегове в планините и не само в планините, има сериозен риск тази трагедия да се повтори на много места. За това първото нещо, което очаквам и настоявам държавата да направи, е да се сформира незабавно на много високо политическо ниво щаб антикризисен, който трябва да представи …
Водещ: Вече такъв е сформиран май.
Сергей Станишев: Никой не знае какво се прави. Той трябва да представи, според мен, в Народното събрани, за да разберат не само депутатите, но и цялото общество – какво възнамеряват да правят и какви мерки за превенция на подобни случаи се предприемат сега, за да бъдат спокойни хората.
Водещ: Вие ако бяхте премиер, какво бихте направили, какви мерки бихте предприели?
Сергей Станишев: Първото нещо това е анализ на рисковите точки. И той няма нужда да бъде правен на ново. Има доклади от 2008 г. и от 2009 г., до колкото си спомням, където са направени много сериозни анализи на базата на ландшафта, на базата на анализ на разположението на язовирите и всичко останало – къде са най-рисковите точки. Между другото село Бисер е в този анализ. Има дори модел за това, какви части от селото биха се наводнили при вълна от 1 метър, 3 метра, 5 метра.
Водещ: Щом са от 2008 г. тези анализи, вие тогава май бяхте все още премиер, какво направихте, така че да не се сбъдне тази лоша прогноза?
Сергей Станишев: Тогава започнаха. Първо – в предишния мандат се изградиха отряди за гражданска защита във всички райони на страната. Преди това нямаше такива. Имаше 16 отряда за гражданска защита.
Водещ: Извинявайте, че ви прекъсвам, но отрядите за гражданска защита действат постфактум, те отиват да спасяват гражданите, ако бъдат потопени, примерно във вода. Всичко преди това, което трябва да се направи, какво е направено?
Сергей Станишев: Освен отрядите за гражданска защита, освен техниката, която е оборудвана за тях, имаше цялостна система за реагиране. Тя включваше не само отрядите на гражданска защита, а много други структури, в това число и пожарната, и други, които трябваше да реагират навреме. Второ – беше започнато изграждането на системата за ранно оповестяване, точно в предишния мандат и в рамките на мандата една трета от населението бяха покрити с такива система. Това е факт. И въпросът ми е – какво се е случило между юли 2009 г. и сега?
Водещ: По отношение на тази система, така ли?
Сергей Станишев: Да, по отношение на тази система. Трето – след като има такива анализи за рисковите места, какво е направено в седмицата преди заливането на село Бисер и на много други територии, особено в община Харманли, но и в Хасковска област и на други места, след като беше достатъчно да се гледа телевизия, за да се знае, че ще има обилни снеговалежи и че може да преливат язовири? Това е въпросът, който бих искал да задам. За това първото нещо е какви действия се предприемат сега. Второто нещо вече е въпросът за отговорността, защото когато хората са в беда, политиците първо трябва да покажат, че държавата нещо може да направи за тях. Това е най-важното. А иначе за министър Цветанов, отношението на БСП е ясно. Ние искахме да има действително обективна парламентарна комисия още за случая в Перник, по случаите за полицейското насилие. Мнозинството отказа това. Те си направиха своя комисия, само от ГЕРБ и един независим депутат.
Водещ: Сега ще искате ли вот на недоверие по отношение на бедствията?
Сергей Станишев: Ние ще участваме в тези консултации.
Водещ: Инициирани от ДПС.
Сергей Станишев: Да, ще участваме естествено, ние сме опозиционна сила, както и ДПС. За мен обаче първото нещо, което е важно, е да видим, дали държавата има намерения сериозно да адресира този въпрос, да се подготви и да успокои хората, че има готовност и мобилизация за действия. А въпросът за политическата отговорност е втори и отделен, защото според мен към министър Цветанов има основание за вот на недоверие по много други теми в това число работата на МВР, в това число доклада на Европейската комисия и много други неща.
Водещ: Нека след малко за Европейската комисия. Сега да се потопим, за съжаление, в една друга трагедия, тази, която стана преди 4 години и половина, ще станат 5, в град Цар Калоян. 2007 г. се развива действието. Тогава хидролози и високи специалисти излизат със следното заключение – размита отговорност между институции, не е ясно, включително и прокуратурата това казва, за да прекрати делото и да няма виновен за смъртта на 8 души, 7 министерства отговарят за един язовир. Един човек решил да развъжда риба, трябвало язовирът да бъде празен, ама той искал да си запази бизнеса с рибата и за това язовирът не бил изпразнен. След това се появил един апокалиптичен дъжд, за пръв път от 10 хил. години насам, как точно е изчислено при условие, че метеорология има от 100-200 години, дано да не бъркам, но излиза, че природата е виновна. Вие, не ви питам като партиен лидер, ако можете да излезете от ролята на партиен лидер в момента и на човек от яростната опозиция на ГЕРБ, като човек ви питам – смятате ли, че е честно и морално да няма осъден за смъртта на 8 души, които си седели в къщите си през август 2007 г., дошъл един потоп, залял ги и убил част от тях?
Сергей Станишев: Това, което мога да ви кажа, е, че е важно да има отговорност, важно е да има и ред в държавата. И тогава бяха предприети конкретни действия, за да не се повтарят такива трагедии.
Водещ: Е, какви, при условие, че сега години по-късно трагедията е същата?
Сергей Станишев: Вижте, дайте да видим какво се е случило за последните три години.
Водещ: Пак 7 министри си отговарят.
Сергей Станишев: Да. Дайте да видим какво се е случило за последните 3 години, какво е направено, не преди 20 години или преди 5 години, а в последните 3 години.
Водещ: Аз понеже си говоря с тогавашния премиер и ми се иска като тогавашен премиер да ви питам, а след това, разбира се, имате думата и за критиките към последните три години.
Сергей Станишев: Първото нещо беше веднага да се помогне на хората и да започне да се изгражда тази система точно за превенция, защото това не е толкова скъпо, въпреки че изисква ресурс, но повече като организационно и техническо време.
Водещ: Тоест, 8 души е нямало да загинат, но са щели да бъдат разрушени толкова къщи, колкото бяха разрушени? Може ли да се върнем още по-напред?
Сергей Станишев: Предпочитам да говорим за сега, защото сега е важно какво се прави.
Водещ: Не, не, да се върнем в ситуацията – защо никой не контролира един язовир, да говорим за конкретния язовир, за да стигнем до всички останали 600, които в момента били опасни, казва Трайчо Трайков.
Сергей Станишев: Да се върнем тогава в 90-те години, когато направиха голямата приватизация и разпердушинването на цялата собственост. Впрочем, добре е да се знае, че всеки трябва да си носи отговорността съобразно закона. По отношение на община Харманли, какво направи правителството? Започнаха да прехвърлят отговорност към кмета, който направи всичко възможно, за да помогне на хората.
Водещ: Който е от БСП, нали така?
Сергей Станишев: Да, който е от БСП. Този човек е писал няколко писма, казвайки, че стената на язовира е напукана, от 2010 г. са датирани писмата, че има сериозен риск да пробие водата. Има отговор от областния управител, писмо до министъра на отбраната, че той е длъжен да го направи. Министерство на отбраната не го е направило. Но пак ви казвам, важното в момента е първо да се помогне на хората и как да се дадат уверения, че са взети всички мерки да не се повтори това в следващите седмици. После вече трябва да се прави анализът и после трябва да се търси отговорността.
Водещ: Беше ли направен качествен анализ през 2007 г. след трагедията в Цар Калоян? Аналогиите са толкова много, но жертвите вече са повече.
Сергей Станишев: Смятам, че тогава започна да се прави анализ и бяха предприети мерки. Аз ви разказвам за тази система за превенция, тя тогава започна да се изгражда, само че в последните 3 години се спря.
Водещ: А системата – да е ясно кой отговаря за един язовир, започна ли да работи?
Сергей Станишев: Да, започна, но не е лесен този процес, за съжаление.
Водещ: Защото и в момента не е ясно, продължава да се издирва собственикът и стопанинът на един язовир – пълен абсурд.
Сергей Станишев: Така е. Трябва да има ред в това. Очевидно държавата не е била и в предишния, и в този мандат достатъчно ефективна. Дайте да видим какво правим сега. Първо – незабавно правителството трябва да представи план за действие в този момент, за да бъдат хората спокойни. Иначе всеки гледа, всяка емисия на времето и се притеснява за това, какво ще се случи било то днес, било то след няколко седмици, защото тогава ще бъде големият проблем. Ние започнахме също работа по един катастрофичен пул. Имаше много проблеми. Този пул трябваше да гарантира, че ще има ресурс и ще бъдат компенсирани хората при природни бедствия. Имаше много съпротива, много проблеми със застрахователи. Нека да видим докъде е стигнала държавата сега с този проблем.
Водещ: Емел Етем по-добра ли беше от Цветан Цветанов?
Сергей Станишев: Аз бих казал, че системата беше по-адекватна, защото много добре си спомням, че когато ме избраха за премиер имаше пълен хаос по отношение на действие при природни бедствия и аварии. За това се създаде Министерство на извънредните ситуации и имаше подобрение в действията. Защото в сравнение с 2005 г., когато имаше също масирани дъждове, залети села и къщи разрушени, слава Богу, мисля че жертви нямаше тогава, 2006 г. при големите наводнения по Дунавския регион вече организацията беше значително по-добра. Гражданска защита започна да набира самочувствие и беше много по-ефективна. Само че закриха това министерство.
Водещ: Грешка ли беше това?
Сергей Станишев: Да, смятам, че това е управленска грешка. Закриха го политически и го пришиха към МВР без достатъчно пълномощия. В МВР гражданска защита е последна дупка на кавала, честно казано. И това не е само мое мнение. Аз по тази тема съм говорил преди година с комисар Кристалина Георгиева, която говори за това. Имам впечатлението, че нейното мнение беше близо до моето.
Водещ: Че е било грешка, че е закрито министерство или че гражданска защита не е достатъчно добре обгрижвана финансово в МВР?
Сергей Станишев: Не е достатъчно добре обгрижвана, не й се отделя достатъчно внимание, няма обучение, част от техниката е била прехвърлена другаде и т.н.
Водещ: Защото констатациите след Бисер бяха за добра реакция на гражданска защита и на пожарната, изобщо на властите, каквото можеше да бъде спасено като покъщнина и хора, най-вече, разбира се, беше спасено. Голямата тема е какво е направено преди това.
Сергей Станишев: Аз много уважавам труда на хората и от гражданска защита и от пожарната. Аз не се съмнявам, че те са направили всичко каквото зависи от тях в тази ситуация и те заслужават благодарност. Въпросът е какво се прави управленски и от държавата.
Водещ: Като ви слушам как жалите за министерството на Емел Етем се сещам, с извинение, че пак ще се сетя, за онази мнима буря, заради която са отишли близо 1 млн. лв. някъде в Лудогорието, за да бъдат ремонтирани някакви църкви и джамии. Оказва се после, че няма.
Сергей Станишев: Вие сте чел някой вестник ли?
Водещ: Не, гледам бТВ и слушам колегите, които правят разследване. В момента има и прокурорска проверка по темата.
Сергей Станишев: Много хубаво, нека приключи и тогава ще говорим.
Водещ: Втора година продължава.
Сергей Станишев: Но не това е най-важното за мен. Важното е има ли готовност държавата в момента да направи нещо, да успокои хората и да знаем, че при топенето на снеговете, което се настъпи ще има адекватна реакция този път. Времето е малко. И аз ви казвам съвсем открито, че ако правителството дойде с план, който е сериозен, в парламента ще го подкрепим, а после вече ще се търси отговорност за едно или друго.
Водещ: Вие като опозиционна партия ще подкрепите един такъв план?
Сергей Станишев: Ако видим сериозен план, ще помагаме с всичко, каквото може. Това не е партиен въпрос и не трябва да се прави капитал на гърба на хората. Важното е държавата да покаже, че е на место. Всеки допуска грешки. Но въпросът е не да се прехвърля отговорността кой за какво е виновен сега, защото имаше нелепи опити – Кугърите не летели, били без система, после министърът на отбраната опроверга по същество премиера, като каза, че всички са изправни и могат да летят във всяко време. Това не е начинът да се реагира. Но ако това бъде пътят, който ще изберат управляващите, тогава може би ще има политически сблъсък, пак ще се търси отговорност. Пак ви казвам, за мен е важно да видим какво се прави сега. Ако трябва, да се обърне правителството, аз съм готов да го подкрепя в това, да търсим подкрепа от ЕК от ЕС за превенция. Защото винаги е много по-евтино превенцията, отколкото справянето с щетите от едно бедствие. Тази зима в цяла Европа е много тежка. Нека инициираме разговори с комисията, пък ако трябва да се разговаря и с други страни. В подобна ситуация е Румъния.
Водещ: Имаме си цял еврокомисар, той мисля, че ги върши тези неща.
Сергей Станишев: Той ги върши, но той ги върши в рамките на тези пълномощия и тези средства, които са му дали.
Водещ: Много ме смущава фактът, че за темата десерт остава много малко време.
Сергей Станишев: Мен не ме смущава, защото има теми, които повече вълнуват днес хората.
Водещ: Със сигурност членовете и симпатизантите на БСП, а това е втората по брой привърженици партия в България, се вълнуват кой ще бъде следващият председател.
Сергей Станишев: Според мен най-важното, от което се вълнуват членовете на БСП, аз вече добре познавам партията, това е как БСП да продължи възстановяването на доверието към себе си и да спечели следващите избори, защото това опира най-вече до политика, до това – какви са нашите алтернативи, защото БСП устоя на последните избори на неимоверен начин, да си говорим честно. Защото такива скандални избори, с толкова нарушения, с такова масирано сплашване на хората, с контролиран вот, с купуване на гласове в тези мащаби в България не е имало. И няма защо да ми се сърди премиерът, когато аз като лидер и на БСП, и на ПЕС заявяват това в Европа. Докато не се вземат адекватни мерки и законодателни промени, и граждански контрол за начина на правене на изборите в България, така че да не се повтаря това, което видяхме през ноември миналата година – няма да мълча по тази тема.
Водещ: Ние тази ваша теза сме я чували, включително и в нашето студио. Искам да отговор на въпроса – успяхте ли да се видите с Георги Първанов. Искате ли да ви пуснем откъс от интервюто с Георги Първанов, което не сте гледали?
Сергей Станишев: Както вие искате.
Водеща: Ще се кандидатирате ли за председател на БСП?
Георги Първанов: Ако събитията го налагат, аз бих се включил в надпреварата, в състезанието, в състезанието на идеи, на политики.
Водещ: Състезание и за председател, ако трябва да сме честни, вие ще се включите ли?
Георги Първанов: Аз искам да видя в надпреварата много и различни неща. В БСП има вече млади хора, утвърдени политици, които по една или друга причина не успяха да намерят своята реализация, сега е времето. Но основното, ключовата дума е първо промяната. БСП да осъзнае, че е необходима промяна, ако иска да печели.
Водеща: Включително и на лидера й, и на председателя й.
Георги Първанов: Това може да се коментира, не го твърдя в момента. Това е въпрос на конгресен дебат, но е необходима промяна на коалиционната политика. Необходима е промяна в организационните структури на партията, за да може наистина партията да излезе по-укрепнала, по-силна. Другата ключова дума е сила. БСП не излъчваше сила. Изходната позицията е такава – моят рейтинг в различните проучвания, дори там, където не ми симпатизират, е около 2 пъти по-голям от този на партията, около 36% на 17% беше последното проучване на Юлий Павлов. Т.е. вероятно имам някакъв потенциал. Този потенциал би бил крайно недостатъчен, ако действително няма единодействие, ако няма силен отбор, ако няма политика, която да привлече, което досега не се случи, да привлече много хора добри професионалисти, качествени, добри хора отвън, за да се получи тази добавена стойност към авторитета, към онова, което БСП има. Видях на последния пленум на БСП, че като основна тема е изведена темата за това, че някой, някъде се опитва и мисли за коалиция с ГЕРБ. Това е смешно.
Водещ: Кой го казва това, аз се изненадвам. Не съм го видял.
Георги Първанов: Четете.
Водещ: Не съм го видял, някой в БСП мисли за коалиция с ГЕРБ?
Георги Първанов: Това е подозрението на ръководството на партията.
Водеща: Че вие ако …
Георги Първанов: Че някой, не съм назован персонално, имах си хас да ме назоват мен за потенциален партньор на ГЕРБ при тази война, която се води.
Водещ: Може само да ви подозират.
Георги Първанов: Вижте, трябва да бъде подозрян този, който е докарал нещата до 40 депутата в Народното събрание.
Водеща: Кой е той?
Георги Първанов: Вие знаете кой е той. 

Водещ: Говорите ли си с Георги Първанов, г-н Станишев?
Сергей Станишев: Вие си направихте добра реклама на едно предаване от преди 10 дни.
Водещ: Не се ядосвайте, че сме пуснали минута и половина от едно интервю, което засяга бъдещето на втората партия в България.
Сергей Станишев: Казвам ви, че си направихте не лоша реклама на предаването. Няма проблем в БСП да се водят всякакви дискусии. Който желае, може да се яви и да се кандидатира за председател на БСП. Аз имам достатъчно самочувствие за това, какво партията е постигнала по време на моето лидерство в БСП, в това число и на последните избори. Защото ни предричаха трето място, ако си спомняте, на президентските избори.
Водещ: Първанов твърди, че това е слаба позиция на БСП.
Сергей Станишев: 47,5% за нашия кандидат според мен никак не е слаба позиция.
Водещ: Имате предвид президентските избори?
Сергей Станишев: Да. И смятам, че много хора ни дадоха доверие заради последователността в нашето поведение, много хора извън БСП. Защото аз по принцип смятам, че не може да се прави устойчива политика и да се печели доверие без последователност. Всеки, който е заигравал с ГЕРБ от партиите, личности, в крайна сметка е губил в доверието.
Водещ: Подозирате президента Първанов в такава заигравка ли?
Сергей Станишев: Аз говоря за последните избори – РЗС, сините, „Атака” – всички имаха двойнствено отношение към ГЕРБ и бяха наказани от хората. БСП е единствената партия, която след изборите беше действително в тежък шок, беше изтласкана в ъгъла и беше на 11% доверие.
Водещ: Имате предвид парламентарните избори преди 3 години?
Сергей Станишев: Да. Успяхме да устоим на невероятна пропаганда. Важното е обаче не това, което е било в миналото, важното е какво е в бъдещето. И аз, честно казано, не приемам начина, по който Георги Първанов, бившият президент, човек, който винаги ще има авторитет и влияние в БСП и това е нещо нормално, подхожда към част от проблемите. Защото ако говорим, защо имаме 40 депутат в този парламент, добре е да поставим и въпроса тогава, защо имаше мажоритарни избори. Кой предложи и кой настояваше за това? Определено не съм аз. Но не искам да влизаме в дребни заяждания. Просто трябва да е ясно, че когато влизаш в политиката на ново, в нова роля, не като президент, няма как да имаш позата на президент, защото тогава възникват много въпроси, политически. Важното е действително дискусията в БСП да бъде уважителна.
Водещ: Вие виждате ли се с него? Бяхте заедно. И днес вестниците показват една снимка от вашите номинации, изобщо от вашето представяне за голямата политика.
Сергей Станишев: Аз се виждам с много хора, в това число имам разговори с президента. Не е никакъв проблем да си говорим, вие какво си мислите. Проблемът е друг, че трябва да има, разбира се, разговори за политика – какво предлагаме ние като алтернатива на ГЕРБ. И аз не мисля, честно казано, че има много големи различия в БСП. Надявам се, тази линия, която президентът Първанов я държи през последните седмици, да бъде последователна. Говоря за анти ГЕРБ линията, защото, както ви казах, последователността е важно нещо. Защото то опита до достоверност. Аз нямам притеснения, защото съм човекът и политикът в България, който далеч преди ГЕРБ да бъдат на власт съм смятал и съм се борил открито срещу това, ГЕРБ да вземат властта. Защото техният модел на управление е порочен, защото нямат идеи съдържателни за управление. Въпросът е, че БСП се очерта на тези избори като реалната алтернатива на ГЕРБ, защото останаха два основни полюса. Въпросът е на следващите избори да имаме достатъчно сила, да имаме достатъчно конкретни идеи и хора, които могат да спечелят доверието.
Водещ: Чувствате ли се силен днес?
Сергей Станишев: Смятам, че съм научил много повече, отколкото преди 5 или 10 години. Смятам, че днес мога да дам повече на моята партия и в качеството си на лидер на БСП. Аз смятам, също така, че имаме много по-силна позиция и вътре в страната, и на вън, в това число чрез президентството ми на ПЕС, защото дава възможност нашият глас, на българските социалисти да бъде чут по-добре и в Европа, а и това, което правим като цялостна политика на европейската социалдемокрация за алтернативна политика по време на кризата, за защита на граждански права, на демокрация – това го постигаме по-добре сега.
Водещ: Благодаря ви.

Print Friendly
FacebookСподели