Сергей Станишев за „Белене”, за СПИН скандала и за БСП като опозиция

   “Тази сутрин“, БТВ   Сергей Станишев, лидер на БСП; в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВВодеща: Лидерът на Българската социалистическа партия Сергей Станишев ни е на гости. Добро...
| Източник: Агенция "Фокус"

 

 “Тази сутрин“, БТВ
 
Сергей Станишев, лидер на БСП; в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВВодеща: Лидерът на Българската социалистическа партия Сергей Станишев ни е на гости. Добро утро.
Водещ: Добро утро. Да започнем от конкретните обвинения, които мнозинството подготвя чрез ред анкетни комисии към вас след появата на угрозата за единия милиард, за който руснаците искат да ни накажат заради отказа. Националните интереси не са били защитени, процедурите по строителство не са били завършени, а са инвестирани милиарди да се купува оборудване. Как ще избегнете от упрека, че преди да е готова и договорена една къща, се поръчва камина, джакузи, дивани, такова е усещането с тези милиарди, преди да сте ги договорили.
Сергей Станишев: Нищо конкретно и нищо вярно няма в тази реторика, както вие казахте, на ГЕРБ и на присъдружните към тях организации. Искам да кажа много ясно едно нещо, което трябва да се знае, защото напоследък се разми фокусът на дискусията за или против „Белене“. Какви са ползите от втора българска атомна централа. Говори се Русия, Америка, кой е русофил, кой е американофил, кой чий шпионин е, грубо казано. Истината е, че „Белене“ е български проект. И аз, и БСП винаги сме го разглеждали и го разглеждаме като такъв. Който е важен за българската икономика като инвестиционен проект, който е важен за българската енергийна независимост, който е важен за цената на тока, която ще плащат българските граждани в следващите години. И аз много ясно казах в резултат на действията и бездействията на това правителство последните три години и вече повече, четвърта година е, всеки един българин от това, че не се изгражда „Белене“, от това, че се дават безразборно разрешения за възобновяеми източници.
Водеща: Твърдят, че по ваше време са дадени.
Сергей Станишев: Аз затова казах дайте да ги извадим, дрън-дрън, дайте да ги извадим, списъка и кога са давани разрешенията окончателните.
Водещ: Ще извадите ли списъка?
Сергей Станишев: Ние ги нямаме, това са институции, които трябва да ги извадят, вие сте журналисти, поискайте също чрез достъпа до обществена информация и ние ще поискаме.
Водещ: Те казват, че са ги включили в експлоатация, но вие са били подписани по ваше време.
Сергей Станишев: Те са били подписани, част от тях с много условности, така е записано в закона, но 2010-2011 г. е пикът. Всеки един българин…
Водеща: Но високите цени са договаряни по ваше време.
Сергей Станишев: Всеки един български гражданин в резултат на тази политика на ГЕРБ ще плаща през следващите 15-20 години около 6 хиляди лева допълнително за електроенергия. Ами това е непосилно. Затова е необходима „Белене“. Защото атомните електроцентрали навсякъде произвеждат много по-евтина електроенергия. Искам да ви кажа още едно нещо, понеже говорим за български проект. Изначално е замислено така, че проектът да бъде български, държавен, с български контролен пакет 51 % и с финансиране, което ни прави независими от доставчика на оборудване – „Атомстройекспорт“.
Водещ: Защо е това поръчано оборудване и плащането заради това оборудване, предварително поръчано, милиони…
Сергей Станишев: Вие повтаряте глупостите на ГЕРБ, без да се замисляте дори. Защото напоследък какво казват ГЕРБ? Съвсем се оплетоха в лъжите. Казаха няма договори. Чакайте, ако няма договори, те на каква основа са плащали последните 350 милиона? Ако няма допълнителни споразумения. Те са подписали повечето допълнителни споразумения, правителството на ГЕРБ.
Водещ: Принудени от обстоятелствата, твърди се, оставени в наследство.
Сергей Станишев: Не, последно, което казват те, ние ще прекъснем договорите, ще ги разтрогнем. Е, нали нямаше договори?
Водещ: Не, не, нека по хронология да вървим.
Водеща: Може ли само един много резонен въпрос? Който въпрос е следният: Защо когато властта беше във вашите ръце, проектът АЕЦ „Белене“ не беше приключил така, че днес той да работи?
Сергей Станишев: Вие се шегувате?
Водеща: Не, не се шегувам.
Сергей Станишев: За три години проектът беше стартиран практически с конкурс за изпълнител 2006 г. 2008 г. се подписаха споразуменията, януари. За този период успяхме, първо, за да не се губи време, да, поръчаха се реактори, защото имаше опашка, имаше опасност да пропуснем много време, а колкото повече време се пропуска, толкова по-скъп става един проект. Второ…
Водещ: Вие не финализирахте договора.
Сергей Станишев: Второ, второ ви казвам. Имаше подписани споразумения, конкретни, които се изпълняваха. И трето, ако има зла воля, каквато очевидно има от страна на партията ГЕРБ, винаги може да бъде прекратено. Давам ви пример със същото това „Белене“, което започна 80-те години, помните ли го това?
Водещ: 80-те не.
Сергей Станишев: Да, 80-те години и имаше подписани договори, и беше изградено до кота 15 самата сграда на атомната централа…
Водещ: Тогава е началото на началото.
Сергей Станишев: Не, и бяха доставени и реактори. И беше прекратено. И сега същото правят ГЕРБ, повтарят историята от 1991-1992 г., когато се спря един проект на България. Искам да попитам едно нещо: защо това правителство три години лъжеше и българите, и руската страна ще правим „Белене“, и след това се отказаха. Обясняваха, точно г-н Борисов обясняваше колко е изгоден този проект, вижте записите на неговите изказвания.
Водещ: Ние това сме му го припомняли. Искам да ви попитам нещо по хронологията. 29 ноември 2006 г. България поема ангажимент, подписа да плати 200 милиона евро за подготвителни работи, следващите 12 месеца се очаква да се подпише окончателен договор, това не става. Ноември 2008 се подписва допълнение 5, с което НЕК поръчва оборудване за 670 милиона евро и се задължава да плати 230 милиона от тях. Всичко оттам насетне като споразумение и допълнения не е ли именно заради това допълнение 5, това ли е воденичният камък?
Сергей Станишев: Всички основни условия са описани в споразумението 2008 г., които бяха подписани януари, струва ми се. Оттам нататък имаше, разбира се, спорове с руската страна, защото никога не сме клякали на очакванията и интересите на руснаците. По отношение на това какъв трябва да бъде инфлационният индекс. Второ…
Водещ: Добре, но ние първо поръчваме оборудване, а после се договаряме за общата цена и затова ви попитах първо си поръчваме дивани и джакузи, а не знаем колко ще е общо…
Сергей Станишев: Не, напротив, общата цена е фиксирана. Когато се подписва споразумение за атомна електроцентрала, винаги, навсякъде се използва т.нар. овърнайт цена към дадения момент. Няма инвестиционен проект, няма в света, още повече от такъв мащаб, който да е приключил на началната цена. Защото винаги има технически проблеми, винаги има от най-различен характер проблеми, особено когато става дума за атомна електроцентрала.
Водещ: Т.е. нормално е вие да поръчате оборудване, после да се договаряте колко ще струва оборудването за цялото нещо?
Сергей Станишев: За цялото нещо фиксираната цена е договорена. Вече в хода на допълнителните разговори се уточняват най-различни детайли. Но искам да ви кажа следното нещо. Понеже постоянно се казва няма инвеститор, няма инвеститор. Имаше инвеститор, той беше избран чрез конкуренция международен. Точно за да се гарантира, че централата ще има независимо финансирано. Руската страна предлагаше да финансира и не нашето правителство, на ГЕРБ се съгласиха.
Водещ: Вие защо не подписахте всичко, докато беше във ваши ръце?
Водеща: Грешки, грешки в темпото на вашата работа по проекта АЕЦ „Белене“ има ли? Грешки в темпото.
Сергей Станишев: Никой не може да завърши за три години такъв проект. Да не говорим за това, че окончателният технически проект се одобрява едва сега на тази фаза.
Водещ: Вижте какво казва Татяна Дончева: „Всичко беше в ръцете му, седеше на бюрото му. Ако е искал да финализира договора, да го е финализирал, да е подписал двете предложения. Защо не ги е подписал?”
Сергей Станишев: Татяна Дончева разбира от атомна енергетика и от преговори с руска страна, колкото аз разбирам от наказателно право. Точка. Моите уважения. Всеки да говори за това, от което има понятие.
Водеща: Грешки във вашето темпо по проекта „Белене“, имам предвид в частност работата ви като министър-председател не е имало, пропуски не е имало?
Сергей Станишев: Аз смятам, че направихме всичко възможно за нито един момент от нашия мандат да не спира подготовката за изграждането на този проект.
Водещ: Самият Румен Овчаров каза, че след отстраняването му темповете са били други. Слушах го в интервю.
Сергей Станишев: Всеки има своите интерпретации. Бяхме намерили инвеститор, проектът вървеше, бяхме на финалната права на уточняване с руската страна, преговорите бяха трудни, не го отричам, по окончателната цена. Само че, извинявайте, ние ако не сме успели за три години, това правителство за три години какво направи? Докара проекта до под кривата круша. Освен това аз съм водил много тежки преговори и с президента Путин, и изобщо с руски представители. Знам как се отстоява национална позиция. Да, трябва да има твърдост, но няма защо да се репчиш по един или друг…
Водеща: Какво имате предвид?
Сергей Станишев: Ами, „ще напляскаме руснаците” и т.н.
Водеща: Реплика на Дянков?
Сергей Станишев: Да, на Дянков. Но не само. И на министър-председателя. Той каза, като дойде тука Путин, ще му бъде неприятен разговорът. Води разговорите неприятно, ако ще по телефона, ако ще в лични срещи, няма нужда това да се демонстрира. Пред министър-председателя има много повече…
Водеща: Вие казвали ли сте остри реплики на Путин, какви са били те, в какви ситуации?
Сергей Станишев: Аз съм отстоявал български интереси по „Южен поток“, когато руснаците не искаха да има паритетно участие.
Водеща: Правили ли сте така, че да му е неприятно на Путин?
Сергей Станишев: Е, когато отстояваш свои интереси, сигурно в един момент има такива неща. Но важното е да бъде уважително, защото имаш партньор. Трябва да договаряш така, че да бъде изгодно за теб, той да разбере твоите аргументи. Ако е необходимо, проявяваш и твърдост.
Водещ: Страх ли ви е, че ще излязат…
Сергей Станишев: Но г-н Борисов има много повече възможности да се изрепчи на хора, които в България създават проблеми, на монополистите в икономиката. Само че не го прави. А именно монополите убиват конкуренцията и създават толкова високи цени. Вижте, месото скача с 30 %, но във всеки сектор…
Водеща: Смятате, че заради монопола става това?
Сергей Станишев: Във всеки сектор от производството…
Водеща: Кой е монополист например в месопроизводството? Щом давате с месото пример.
Сергей Станишев: Те са няколко големи производители, достатъчно известни са.
Водеща: Които бяха същите и по ваше време.
Сергей Станишев: Да, но вижте, има независим изследвания, които показват. Институтът за модерна политика прави мониторинг на законодателството – 80 лобистки закона в различни сектори на икономиката, които създават монополно положение. Какво, не се знае например, че в строителството на пътищата печелят три-четири фирми? Добро утро.
Водещ: Ако казват ние даваме най-добри условия и цена.
Сергей Станишев: Всички тези условия са толкова относителни. От оценка на Агенцията за обществени поръчки за миналата година, официална статистика, над 1 милиард лева да обществените поръчки, които са проведени не по правила и с нарушения на правилата.
Водеща: Които са повече от тях в рамките на общините, факт, излезе такова изследване.
Сергей Станишев: Не, не са повечето в рамките на общините.
Водеща: Дайте пример с такива, които са на централно ниво.
Сергей Станишев: Викнете представители на Агенцията за обществени поръчки да ви кажат повече детайли.
Водеща: Вие знаете ли ги, щом използвате тази фактология в подкрепа на тезата си? Затова ви питам.
Сергей Станишев: Всичко е видимо. Прави се дъмпингова цена, например за строителството на магистралите, защото трябваше да се покаже, че те видите ли по-евтино строят, после се анексира. Това са публични факти.
Водещ: Пак с допълнителни споразумение, малко като с АЕЦ-а.
Сергей Станишев: С допълнителни споразумения. Нали не трябваше да има допълнителни споразумения вече. Автомагистрала „Люлин“, която беше на 40 % изградена от предишното правителство, цената беше качена с 60 милиона лева. Защо не попита никой какви са обосновките? В самия договор, когато спечели турската фирма, имаше резерв – 10 %. Само че между 10 % , за непредвидени разходи, технически проблеми….
Водеща: Имаше големи проблеми с тази турска фирма, не плащаше заплати, бавеше проекта, работеше не особено качествено.
Сергей Станишев: Ами защо тогава им платиха 60 милиона повече, извинявайте?
Водещ: За момент да ви върна към това дали имате страхове, че мръсни тайни, свързани с корупция в енергетиката, ще излязат при това ровене, което следва да се случи при гласуване на анкетните комисии.
Водеща: В частност за „Белене“ …
Водещ: И в частност за подизпълнителите от българска страна. Поставен беше въпросът кои са тези фирми, с кого са свързани по време на вашето управление, нищо че мандатът ви приключва.
Водеща: Стигна се и до твърдение от страна на Яне Янев, че има черна каса в енергетиката, имало е по времето на тройната коалиция. Черна каса от енергетиката.
Сергей Станишев: Няма да коментирам г-н Янев. Ясно е чия поръчка изпълнява той. Точно няма да го коментирам.
Водеща: Той е ваш колега депутат, как няма да го коментирате, той го инициира, включително и ще бъде гласувано неговото предложение.
Сергей Станишев: Защото всичко е ясно и всичко е на повърхността. Аз ще ви дам следните факти. Този парламент започна с анкетни комисии, нали така? Комисията „Мавродиев”, тя се наричаше още „анти-Станишев”, нали така? Потрошиха стотици хиляди левове на данъкоплатците в продължение на година и половина. Изписаха един доклад, кух, пълен с някакви общи твърдения и с изрезки от вестници. Какъв е резултатът? Никакъв. Единственият резултат г-н Мавродиев беше награден, стана шеф на комисията за финансов надзор. Този парламент приключва, както започна. Нищо друго не може да произведе освен измислени политически комисии, които са смешка, реално погледнато, които имат политическа поръчка.
Водещ: Как се възлага тя?
Сергей Станишев: Възлага се.
Водещ: Как?
Сергей Станишев: Ами от ГЕРБ се възлага, от ръководството й. За наивници ли се смятаме всички, не разбирате какво стои зад инициативата на г-н Янев?
Водещ: Обяснете.
Сергей Станишев: Поръчка от партията ГЕРБ, защото те сега са съюзници и се готвят да бъдат съюзници на парламентарните избори, а той да им върши черната работа.
Водещ: И после какво, какво ще получи? Защото казвате награждават.
Сергей Станишев: И после, ако влезне в парламента, ще ги подкрепя, това е ясно.
Водеща: А ако не влезне?
Сергей Станишев: Ако не влезне – пито-платено.
Водеща: Нямате притеснения относно тези твърдения, включително и твърдения, че има засекретено дело за шпиониране от страна на наш политик в полза на друга държава?
Сергей Станишев: Не, аз нямам никакви притеснения.
Водеща: Отново по време на тройната коалиция.
Сергей Станишев: Твърдения се хвърлят ей така във въздуха, толкова безотговорно…
Водеща: Опровергавате ги, защото са хвърлени вече.
Сергей Станишев: Ама какво да опровергавам? Питайте съответните институции, всеки плямпа каквото му хрумне. Извинявайте, ние станахме държава на абсолютно безотговорно говорене, за съжаление правителството дава пример за това.
Водещ: Във вашата партия няма ли примери за говорене?
Водеща: Безотговорно ли беше примерно говоренето на Корнелия Нинова, която реагира много остро. Знам, че ви е неприятна, която реагира много остро след онова пък изказване на Антон Кутев, прословутото, за предаването на социализма така, както се предавал и СПИНА.
Сергей Станишев: Много дъвчете тази тема, която за мен…
Водеща: Вашите колеги я превърнаха в дъвка и я сложиха в устата на журналистите.
Сергей Станишев: Правилно казахте, вие се възползвахте, разбираемо е, защото е пикантно. Но аз съм казал на Антон Кутев и смятам, че неговото изказване беше неудачно и неуместно.
Водещ: То всъщност не е ли вярно в съдържанието си?
Сергей Станишев: В същността, ако щете, в немалка степен има верни неща. Вижте, на мен баща ми е бил в тази партия, той е рискувал живота си за лявата кауза. Аз какъв да бъда, ако не съм подлец? Защото съм възпитан от него в определени ценности. Моите близки какви да бъдат?
Водеща Това по отношение на наследството.
Сергей Станишев: Смятате, че дъщеря ми няма да я възпитам в същите леви ценности?
Водеща Това по отношение на наследството.
Водещ: Значи то наистина като СПИНА се предава, явно е вярно. Самото съдържание.
Сергей Станишев: Да, аз затова казвам, че фразата е неуместна, а не същността. А другото, това вече е реакцията в нашите среди и аз много ясно казах, че …
Водеща Чакайте, може би тя е била по отношение на втората част от изказването за предаването по полов път.
Сергей Станишев: Казвам ви, всеки прави изпуснати фрази, няма политик, няма политик, който да не е казал някоя глупост. Ами извинявайте, на премиера изказванията, че българите са като кучетата и трябва да ги държиш изкъсо? Ами за пържолката за кучето, дето намери трупа на убитото в Перник момиче като награда, това не е ли много, гигантски по-голям гаф, защото става дума за човешки живот.
Водещ: Стана скандал, разбира се.
Сергей Станишев: Това е никакво, бързо го потушиха. Затова аз казах, че тези мои колеги, другари от моята партия, които се фиксираха и раздухаха този скандал изкуствено…
Водещ: Защо?
Водеща: Защо го направиха?
Сергей Станишев: Има две интерпретации и аз го казах ясно в моето становище. Това означава или липса на политическа точна оценка, инстинкта, ако щете. Или директно обслужване на наш опонент. Защото в тази ситуация, когато толкова безобразия на ГЕРБ се вършат всеки ден …
Водеща: Вашия опонент е ГЕРБ, вие казахте, че вашите колеги, другари…
Сергей Станишев: Точно така, нашият опонент е ГЕРБ и вместо…
Водеща: …обслужват съзнателно ГЕРБ.
Сергей Станишев: И вместо да се занимават с техните безобразия, една фраза да я превръщат в едва ли не основен спор в БСП е абсолютно безобразие.
Водещ: Корнелия Нинова ли?
Сергей Станишев: Чакайте…
Водеща: Героите на тези критики бяха…
Водещ: Корнелия Нинова ли е?
Сергей Станишев: Ама аз съм казал лично на всеки, който се е изказал…
Водеща: Румен Петков, Корнелия Нинова и Георги Първанов.
Сергей Станишев: … моето лично мнение. Това означава, че все едно че когато трябва да гледаш надалеч към голяма цел, каквато са изборите и каквато е да не допуснем втори мандат на ГЕРБ, вместо да сложиш очила, които да ти дават перспективата, да сложиш очила за четене на книга. И, естествено, като погледнеш напред, ще бъдеш не на фокус.
Водещ: Ако не ви беше толкова близък, дали щяхте да го защитите по начина, по който го направихте? Това е обвинението за хора, които са любимци, заслужили около председателя, защото са му помагали.
Сергей Станишев: Аз съм защитавал всеки в БСП, когато е бил несправедливо атакуван и обвинен. Аз съм защитавал Румен Петков например. Публично съм що защитавал.
Водещ: От какво, припомнете, за братя Галеви ли?
Сергей Станишев: Когато го атакуваха, когато му искаха оставката. Имаше вот на недоверие заради това. Нямаше да има вот на недоверие към правителството, ако не го бях защитавал.
Водещ: Чадър разтварял ли сте?
Сергей Станишев: Не, това са различни неща.
Водеща: Може ли към една ваша теза да се върнем, че вашите колеги, които подхванаха тази реплика и наистина я превърнаха в някакви междуособици вътре в партията, работят за ГЕРБ. Пак да повторим. Георги Първанов изключително сериозно разкритикува Антон Кутев и вас като човек, който защитихте Антон Кутев.
Сергей Станишев: Има две версии. Аз винаги съм добронамерен човек.
Водеща: Вярвате ли във втората версия?
Сергей Станишев: Нека ви кажа. Логиката е елементарна, не ме прекъсвайте, логиката е елементарна. Или не си в добра политическа кондиция и не отчиташ какво се случва и нямаш верен фокус и приоритет, другата версия е, че го правиш съзнателно. Аз винаги изхождам по отношение на мои колеги от партията доброжелателно. И затова съм казал на всеки и го казах на заседанието на Националния съвет публично, оттук нататък всеки който говори по медиите първо, а не вдигне телефона и не каже тук сгреши, трябва да се коригирате, да се дискутира уважително и вътрешнопартийно, ще получава моя отпор, в това число и публичен. Точка. Случаят е приключил.
Водещ: Дори да е Първанов, няма значение.
Сергей Станишев: За всеки се отнася това.
Водещ: Една хипотеза, поглед напред. Гадаем, разбира се, но така или иначе имаме право да го правим. Ако резултатът от изборите ви позволява да влизате в коалиция с партията на Меглена Кунева и ДПС, бихте ли го направили?
Сергей Станишев: За хипотези засега няма смисъл да говорим.
Водещ: Нагласа, готовност.
Сергей Станишев: За мен има една важна тема за БСП. Категоричен съм. Втори мандат на това управление ще бъде огромна катастрофа за хората. То вече е катастрофа. Извинявайтне, бизнесът е смазан, безработицата…
Водещ: Сега се говори за доходите, последната година ще се говори за доходите, за растежа.
Сергей Станишев: Да, ще се говори за доходите, министър Цветанов обеща чудеса. Само, вика, ни изберете, чудеса ще се случват. Ама те чудеса обещаваха и преди този мандат. Само че вижте заглавието днеска в един авторитетен вестник – увеличението на пенсиите вече инфлацията го е изяла. Три години ги замразиха доходите, сега нещичко ще пуснат с надеждата да излъжат хората, че после ще има още. Няма да има още.
Водещ:А вие какво обещавате?
Сергей Станишев: След като икономиката е срината, след като е изграден вече един порочен модел на икономика, в която печелят само фирми, приближени до ГЕРБ.
Водещ: Нима и при вас нямаше обръчи от фирми, нима и по ваше време на тройната коалиция нямаше скандали с поръчки, които се печелеха с нагласени участници?
Сергей Станишев: Имало е скандали, сега това е система държавна. Много голяма разлика.
Водещ: А преди каква беше, система на тройната коалиция, сетете се за изказването на вашия коалиционен партньор, което скандализира всички, сигурно и вас.
Сергей Станишев: Да, сега същото го правят управляващите в много по-лоша степен. Освен това има едно нещо. БСП е партия на 120 години, ние се учим от нашите грешки и слабости и много сме изпатили през последните три години и на много неща сме се научили. И аз лично, и всеки един от нас вярвам. Нашата цел е да върнем държавата на хората, защото сега тя е отнета. Защото сега всички ние сме в като една държава, която се управлява еднолично, безконтролно, като собствена бащиния. И това е абсурд в Европа в ХХІ век, ние това трябва да го спрем.
Водещ: Защо ги приемат добре в Европа, как си го обяснявате?
Сергей Станишев: Кой ви каза, че ги приемат добре вече?
Водещ: Така изглежда.
Сергей Станишев: Изглежда много отдалеч.
Водеща: Защо българите продължават да поставят ГЕРБ начело с Бойко Борисов на първо място в класацията …
Сергей Станишев: Нека видим изборите какво ще покажат. А за Европа ще ви кажа следното. Много показателен е един факт. Започна се в началото на мандата с очаквания, похвали към ГЕРБ, политически устрем, докладите на ЕК цитирам, последният доклад какво по същество каза? Системни проблеми, неспособност да се гарантира разделението на властите в България, което е убийствена политическа характеристика, много дела, малко резултати. И какъв е крайният извод: с България ще се занимаваме след парламентарните избори, дотогава няма да има междинен доклад. Това означава, че Европа вдига ръце.
Водещ: Проблемът с правосъдието е голям, но при вас спираха фондове, спираха пари. Това също не сме го забравили.
Сергей Станишев: Да, но вие все говорите за предишния мандат, ние сме 2012 г., извинявайте, каквото сме имали да го платим политически като цена, сме го платили. Само че има една разлика…
че има една разлика…
Водещ: Така ли разсъждават политиците, щом веднъж загубих изборите, всичко ми е чисто, досието ми е ок.
Сергей Станишев: Не, не, аз ви казах за БСП, че сме на 120 години и си правим изводи от нашите собствени слабости и грешки. Но при нас спряха някои предприсъединителни, предприсъединителни. Лъжа е. Изобщо никога не са спирали структурни или кохезионен фонд, никога. Част от тези фондове бяха пуснати още преди изборите, ИСПА, 115 милиона евро бяха замразени, размразиха ги май 2009 г. Сега какво се случва? Катастрофа, извинявайте. За тази година това правителство в бюджета е заложило 3,8 млрд. лева плащане от европейските фондове. Знаете ли колко е до края на август?
Водещ: Приходи.
Сергей Станишев: Не, плащания. Като разходи.
Водеща: Плащания към европейските…
Сергей Станишев: Не, не към европейските фондове, от европейските фондове за проекти в България. До края на август 12 % са изплатени.
Водещ: Томислав Дончев го опроверга в студиото, каза, че са 27.
Водеща: Казва съвсем други неща, процентите са съвсем други.
Сергей Станишев: 27 това са за всичките години, за тази година говоря, което е планирано. От разходите за тази година. Ами това е катастрофа. Ами ЕК написа писмо наскоро по програма за развитие на селските райони. Има реален риск да се загубят безвъзвратно 385 милиона евро за тази година. Как ще наваксат, след като не са изплатени 385 милиона евро към септември? Няма да наваксат, казвам го със съжаление при това.
Водеща: Може ли в няколко изречения…
Сергей Станишев: Ами Шенген. Вие говорите за европейско доверие. Няма го вече.
Водеща: Вече сме просрочили времето и това, което предвидихме, но разговорът наистина е интересен. В няколко изречения на какво ще заложите, така че да спечелите сърцата и умовете на избирателите. Освен на референдума за АЕЦ „Белене“, който очевидно темата АЕЦ „Белене“ ще бъде използвана предизборно със сигурност и вече е ход.
Сергей Станишев: Не искам да смесваме двете неща. Референдумът, ние се борим за това хората да получат обективна информация, да могат действително да вземат осъзнато решение за бъдещето на българската енергетика, в това число атомната. Защото вижте колко лъжи се изливат, не се дава обективна информация и хората трябва да чуят различни гледни точки.
Водещ: Чакаме конкретно обещание, такова, каквото обеща Цветанов, чудо, всички ще живеят много добре в следващия мандат. А вие какво обещавате? Щом се целите към победа.
Сергей Станишев: Чудеса не мога да обещая, защото всичко добро идва с много труд.
Водещ: Освен критиката какво предлага БСП?
Сергей Станишев: Ами ако не ме прекъсвате, може би ще се опитам да ви кажа.Първата задача това е нормализиране на обществения и държавния живот в страната. Без това, с тези методи на управление, полицейски, милиционерски, нищо не може да се свърши. Еднолично управление, което е порочно по своята същност. Второ, възстановяване на нормална конкуренция и нормална пазарна икономика. Защото без конкуренция никакъв изход от кризата не може да има. Трето, регулация и ограничаване правата на монополите, които смазват и доходите на гражданите, които смазват и конкуренцията. И четвърто, много по-ангажирана социална политика. Това са основни неща.
Водеща: Добре, ако юли догодина спечелите изборите, с колко процента ще вдигнете пенсиите?
Сергей Станишев: Всичко е въпрос на конкретни разчети, това ще го кажем в нашата предизборна платформа и тя за разлика от това, което ГЕРБ обеща, няма да бъде неизпълними неща.
Водещ: Нещо конкретно ще има ли?
Сергей Станишев: Ще има, разбира се.
Водещ: Защото ангажираност социална, да, всички са ангажирани. Но въпросът е в числата и в…
Сергей Станишев: Не, в числата знаете ли каква е разликата? Защото много приказвате, че всички говорят. Ние всяка година увеличавахме доходите, на всички, на пенсионерите се вдигнаха пенсиите с 85 % средно, а минималната със 100 %. Това беше политика.
Водещ: Обещавате ли го пак?
Сергей Станишев: И това го казахме преди изборите. И за разлика от ГЕРБ ние си изпълняваме обещанията. Нашата платформа ще бъде своеобразен договор с гражданите. И нека, ако не ги изпълним, ни искат сметката, не преди края на мандата, а преди това, постоянно. Защото всяко едно правителство, всяка една власт трябва да се отчита периодично. И смятам, че това е много важно, особено сега, когато върви точно обратен процес. Обществото се подчинява на властта, вие не го ли виждате?
Водещ: Виждаме, че когато някой е в опозиция, говори много интересно и конкретно, после тази ангажираност, за която говори, не винаги се получава.
Сергей Станишев: Нашата ангажираност беше много ясна, по отношение на социалната политика. Защото ако не бяхме увеличавали пенсиите с толкова, ако не бяхме платили например 2008 г. 420 милиона лева за един ден, за да се платят по 150 лева на всеки пенсионер, и щяхме да изградим „Тракия“ сами, по нашия мандат.
Водеща Финал на нашия разговор. Оставяме го с отворен край. Изборите предстоят.

Print Friendly
FacebookСподели