Руската армия навлиза в Сирия

Руската армия навлиза в Сирия Снимка: АФП Съветът на федерацията одобри използването на въоръжените сили на Русия зад граница. Руските сенатори приеха искането на руския президент Владимир Путин единодушно. Ръководителят...
| Източник: Агенция "Фокус"

Руската армия навлиза в Сирия

Руската армия навлиза в СирияСнимка: АФП

Съветът на федерацията одобри използването на въоръжените сили на Русия зад граница. Руските сенатори приеха искането на руския президент Владимир Путин единодушно. Ръководителят на руската президентска администрация Сергей Иванов поясни, че става дума изключително за операции на военновъздушните сили, а използването на сухопътни войски е изключено. Освен това стана ясно, че сирийският президент Башар Асад се е обърнал към Русия с молба за оказване на военна помощ. От Дамаск потвърдиха, че това е станало с писмо до руския лидер.
Експерт коментира, че Русия ще формира в Сирия смесен авиационен полк с до 60 самолета, както и ще изпрати там два батальона за охрана на руската военновъздушна база.
В коментар относно решението на Съвета на Руската федерация за използването на въоръжените сили в Русия, посолството на САЩ в Москва заяви, че по време на срещата в Ню Йорк Барак Обама и Владимир Путин са се споразумели, че имат общ интерес в борбата с „Ислямска държава“. Американският генерал Дейвид Петреъс, бивш командващ силите на САЩ в Ирак и Афганистан, заяви, че руската интервенция в Сирия представлява реална опасност за Съединените щати. Според него Путин се стреми към възкресяване на Руската империя. Украинския министър-председател Арсений Яценюк коментира, че разрешението Русия да изпрати войски в Сирия е стъпка към унищожаването на световната система на сигурност. В МВнР на Иран съобщиха, че приветстват решението на Москва за започване на борба с „Ислямска държава“.

ТАСС: Руски самолети нанасят прецизни удари по позициите на „Ислямска държава“ в Сирия
Самолети на въздушно-космическите сили на Русия в сряда пристъпиха към нанасянето на удари по позиции на забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ на територията на Сирия. Това пред журналисти съобщи говорителят на Министерство на отбраната генерал- майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.
„В съответствие с решение на върховния главнокомандващ Въоръжените сили на Русия Владимир Путин самолети на руските въздушно-космическите сили днес започнаха въздушна операция с нанасяне на прецизни удари по наземни цели на терористите от групировката „Ислямска държава“ на територията на Сирия. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу информира колегите си от ОДКБ, че в хода на операцията в Сирия руските самолети нанасят удари по военна техника, свързочни центрове, транспортни средства, складове с оръжия, боеприпаси и ГСМ на терористите“, се казва в съобщението.

Владимир Путин: „Ислямска държава“ отдавна вече е обявила Русия за свой враг
Президентът на Русия Владимир Путин напомни, че терористичната организация „Ислямска държава“ отдавна вече е обявила Русия за свой враг, предаде ТАСС.
„Русия смята за възможно и желателно обединяването на усилията на всички държави по света за борба с Ислямска държава. Русия е убедена, че борбата с тероризма трябва да се води в строго съответствие с международното право, тоест съгласно резолюциите на ООН или по молба на официалното правителство“, подчерта Владимир Путин. Той също така подчерта, че всички държави по света са информирани за действията на Русия в Сирия. По негови думи поддръжката на сирийската армия ще бъде ограничена в срока на действието си. Русия ще поддържа сирийската армия от въздуха без наземни действия.
„Русия няма да се потапя в конфликта в Сирия до край. Действията ще се провеждат в определени строги рамки“, отбеляза Путин.

AFP: Русия е нанесла въздушен удар близо до сирийския град Хомс
Русия днес е нанесла първия си въздушен удар в Сирия срещу „Ислямска държава“ близо до град Хомс, предаде AFP.
„Те ни предупредиха, че ще нанесат удари в Сирия“, съобщи източник от министерството на отбраната на САЩ. „Ударът е бил в околностите на град Хомс“, добави той.

Новое Время: Украйна смята руското решение за изпращане на войска в Сирия като стъпка към унищожаването на глобалната сигурност
Разрешението на Съвета на федерацията за това Русия да изпрати войски в Сирия е стъпка към унищожаването на световната система на сигурност според украинския министър-председател Арсений Яценюк, цитиран от Новое Время.
„Смятам, че решението на ООН е крачка към дестабилизацията на световната ситуация, към напрежение по целия свят към продължаване на военните конфликти. Русия ще понесе лична отговорност за това“, смята Яценюк.
„Реакцията на международната общност трябва да бъде безкомпромисност“, добави той.

Интерфакс: Русия ще използва в Сирия единствено доброволци от професионалната войска
Според източници на министерството на отбраната във военната операция на руските въоръжени сили против „Ислямска държава“ в Сирия, ако тя се състои, ще участват единствено доброволци на договор в армията, предаде Интерфакс.
„Във военната операция ще участват офицери, а също така професионални военнослужещи, изявили предварително желание за това. Това ще се случи ако решението за използването на руския военен контингент в Сирия встъпи в стадий на реализация“, сподели източник от руското министерство на отбраната, пожелал да остане анонимен.

Газета .ру: Иран приветства изпращането на ВВС на Русия в Сирия
Говорителят на министерството на външните работи на Иран Марзие Афхам заяви, че Техеран приветства руското решение за изпращане на военно-въздушни сили за нанасянето на авиоудари по „Ислямска държава“ в Сирия, предаде Газета.ру.
„Ние гледаме положително на тази стъпка и оценяваме всички действия, насочени към борбата с тероризма в региона“, заяви Афхам.
По нейните думи по време на срещата си в Ню Йорк Владимир Путин и Хасан Роухани са обсъдили координацията на действията си по борбата с тероризма в Сирия.

AFP: Сирия потвърди, че е поискала военна помощ от Русия
Властите в Дамаск потвърдиха, че сирийският президент Башар Асад е поискал военна помощ от Русия в писмо до президента Владимир Путин, предаде AFP.
„Руските военновъздушни сили бяха разположени в Сирия след молба на сирийската държава с писмо на президента Башар Асад до президента Путин, включващо покана за изпращането на руски военновъздушни сили като част от инициативата на президента Путин за борба с тероризма“, се казва в изявление на сирийското президентство.

Fox News: Русия поиска от Вашингтон американските самолети да напуснат Сирия
Руските власти поискаха в сряда американските самолети да напуснат въздушното пространство на Сирия, съобщава официален представител на САЩ пред телевизия Fox News . Според източника, руски дипломати са изпратили официален демарш, нареждащ самолетите на САЩ да напуснат Сирия, и допълва, че руски изтребители сега летят над сирийската територия.
Американски военни източници коментират пред телевизията, че самолетите им няма да се съобразят с руското искане.
„Нищо не сочи да променяме операциите си над Сирия“, казва представител на силите за отбрана.
„Ние имахме всички индикации през последните седмици, че руснаците ще направят нещо, имайки предвид засиленото им присъствие“, казва друг източник от армията на САЩ.
Предприетите от Москва действия подчертават сериозното ескалиране на напрежението между САШ и Русия относно военните действия в обхванатата от война Сирия, посочва американската медия.

РИА Новости: Председателят на Съвета на Руската федерация заяви, че пред Сирия стои въпросът за нейното оцеляване
Председателят на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко заяви, че пред Сирия стои въпросът за нейното оцеляване, предаде РИА Новости.
„В момента просто е поставен въпроса за суверенитета и целостта на Сирия като държава. И поради това президентът на Сирия се обърна към Владимир Путин с молба за оказване на военна подкрепа на действията на регулярната сирийска армия. Под въпрос е оцеляването на Сирия , необходимо е да се предотврати нарастващата хуманитарна катастрофа“, заяви Матвиенко.

ANSAmed: Русия се готви за борба с тероризма в Сирия
Руският парламент одобри изпращането на войски в Сирия, както поиска президентът Владимир Путин. Искането му е свързано с разполагането на въоръжени сили в Сирия за борба с тероризма, по молба на сирийския президент Башар Асад.
За последно Путин поиска одобрението на руския сенат, Съвета на федерацията, за изпращането на войски зад граница през март 2014 г., малко преди анексирането на Крим, припомня ANSAmed .
Искането към горната камара на руския парламент е било представено от началника на президентската администрация Сергей Иванов, заместник-външния министър Михаил Богданов и заместник-министъра на отбраната Николай Панков.

РИА Новости: Русия ще изпрати в Сирия 40-60 самолета и два охранителни батальона, според експерт
Русия ще формира в Сирия смесен авиационен полк от 40-60 самолета Су-24, Су-25 и Су-34, както и ще изпрати там два батальона за охрана на руската военновъздушна база. Тока предполага президентът на Академията за геопилитически проблеми Константин Сивков, предаде РИА Новости.
„Сега там има една авиобаза, значи ще бъдат задействани сили в рамките на авиационен полк – около 40-60 машини. Ако те са базирани в сирийско летище, то значи ще бъдат задействани още и два охранителни батальона, за да се осигури безопасността“, каза Сивков.
Той допълва, че в операцията основно ще бъдат използвани щурмови самолети Су-25 и бомбардировачи Су-24.

РИА Новости: Посолството на САЩ в Москва напомни, че Барак Обама и Владимир Путин са се споразумели, че имат общ интерес в борбата с ИДИЛ
В коментар относно решението на Съвета на Руската федерация за използването на въоръжените сили в Русия, посолството на САЩ в Москва заяви, че по време на срещата в Ню Йорк Барак Обама и Владимир Путин са се споразумели, че имат общ интерес в борбата с ИДИЛ, предаде РИА Новости.
„Аз просто ще напомня, че когато президентът Обама се срещна с президента Путин , те се съгласиха с това, че САЩ и Русия имат общ интерес в борбата с ИДИЛ в Сирия. Те се съгласиха, че е необходимо изграждането на канал за общуване между нашите военни с цел избягване на недоразумения между подразделенията на коалицията и Русия“, заяви прессекретарят на посолството Уилям Стивънс.

Middle East Monitor: Руската интервенция в Сирия представлява реална опасност за САЩ, предупреди генерал Дейвид Петреъс
Американският генерал Дейвид Петреъс, бивш командващ силите на САЩ в Ирак и Афганистан, заяви, че руската интервенция в Сирия представлява реална опасност за Съединените щати, предаде Middle East Monitor.
„Мисля, че Владимир Путин се стреми към възкресяване на Руската империя. Сирия е геополитически Чернобил- разпространява нестабилност и екстремизъм в региона и целия останал свят. Като ядрено бедствие, последиците от катастрофата в Сирия заплашват да останат с нас десетилетия и колкото по-дълго продължи ситуацията там, толкова по-тежки ще бъдат тези последствия“, заяви Петреъс.

AFP: Асад поиска от Путин военна помощ
Сирийският президент Башар Асад поиска от руския си колега Владимир Путин военна помощ, предаде AFP, позовавайки се на началника на администрацията в Кремъл Сергей Иванов.
Асад „се обърна към ръководството на нашата страна с искане за военна помощ“, каза Иванов, след като руските сенатори одобриха да се разреши на въоръжените сили да нанасят удари в Сирия.

РИА Новости: Вероятността за участие на Русия в сухопътна операция в Сирия е малка
Вероятността за сухопътна операция с участие на руски войски в Сирия е малка, приетото от Съвета на федерацията решение за използване на Въоръжените сили на Русия в чужбина носи основно политически характер, коментира пред РИА Новости Владимир Сотников, старши научен сътрудник в Център за международна сигурност към РАН.
„В случай на рязко изостряне на ситуацията в сферата на сигурността в Сирия, Русия вече има потвърждение от висшите органи на властта за легитимна възможност да използва руски войски за оказване на помощ на Сирия и други държави“, смята експертът. При това той оценява взетото от русите сенатори решение като „премерено“, макар и „доста неочаквано“.

Газета.ру: Башар Асад се е обърнал към Русия за военна помощ
Сирийският президент Башар Асад се е обърнал към Русия за военна помощ, заяви ръководителят на руската президентска администрация Сергей Иванов, предаде Газета.ру.
По-рано Съветът на Руската федерация одобри използването на руски войски зад граница.
„В тази връзка искам да ви информирам, че президентът на Сирия се е обърнал към ръководството на нашата страна с молба за оказване на военна помощ. По такъв начин може да се констатира, че с тероризма , разбира се, трябва да се борим, трябва да обединяваме усилия, но при това трябва да спазваме нормите на международното право“, заяви Иванов, като уточни, че партньорите на Русия ще бъдат информирани за решението да се използват руските военно-въздушни сили в Сирия.
„Всички наши партньори и съюзници днес ще бъдат информирани за приетото решение, а по линия на военните ведомства, вероятно ще бъде предадена и специфична информация“, допълни Иванов.

РИА Новости: Съветът на Руската федерация одобри използването на руски военнослужещи зад граница
Сенаторите от Съвета на Руската федерация са гласували единодушно за използването на въоръжените сили на Русия зад граница. По –рано за съответното разрешение към Съвета на федерацията се е обърнал руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.
По думите на ръководителя на руската президентска администрация Сергей Иванов въпросът е относно Сирия. Иванов подчерта, че става дума изключително за операции на военно-въздушните сили , а използването на сухопътни сили е изключено.

Print Friendly
FacebookСподели