Русия, Сирия, Ирак и Иран се коалират срещу „Ислямска държава“

Информационен център за координиране на операции срещу „Ислямска държава“ ще създадат в Багдад Русия, Сирия, Ирак и Иран“, съобщи ТАСС, като се позова на руски военно-дипломатически източник. По неофициална информация...
| Източник: Mediapool.bg

Информационен център за координиране на операции срещу „Ислямска държава“ ще създадат в Багдад Русия, Сирия, Ирак и Иран“, съобщи ТАСС, като се позова на руски военно-дипломатически източник.

По неофициална информация на РИА Новости центърът ще се ръководи на ротационен принцип от офицери от четирите държави, които ще се сменят на всеки 3 месеца.

„Успешната дейност на центъра в близко бъдеще ще създаде условия за формиране на тази основа на Координационен комитет, който да планира и управлява операции от страна на въоръжените сили на четирите страни, борещи се срещу „Ислямска държава“, коментира източникът, цитиран от ТАСС.

Предварителният план е тази структура са да събира, обработва, обобщава и анализира актуална информация за ситуацията в Близкия изток, в контекста на борбата срещу „Ислямска държава“, разпределянето й по предназначение и оперативното й предаване на генералните щабове на тези страни.

Само преди ден Русия опроверга информация на американските медии за създаването в Багдад на съвместен щаб с участие на военни от Русия, Сирия и Иран.

Междувременно лидерът на шиитската групировка „Хизбулла“ – Хасан Насрала, обяви, цитиран от Ройтерс, че Русия е разгърнала в Сирия „много напреднали“ оръжия за прецизно насочване, както и самолети и хеликоптери.

Насрала приветства предоставянето на военната техника от страна на Москва. Освен това отбелязва, че Русия е решила пряко да се намеси във военния конфликт заради това, че САЩ не са се справили в борбата с „Ислямска държава“.

На 22 септември Пентагонът публикува сателитни снимки, които доказват наличието на руски самолети в Сирия на летището в Латакия, където е единствената руска база извън Русия. Градът е и родно място на сирийския президент.

Американски военни идентифицират самолетите като изтребителите Су-30 СМ и Су-25. Според Пентагона, през последните дни Русия, в допълнение към пратените по-рано СУ-30 СМ, е прехвърлила още 24 самолета – 12 Су-25 и също толкова СУ-24. В Сирия вече са и 15 хеликоптера Ми-17 и Ми-24.

Освен това почти всеки ден товарни руски Ан-124 кацат в Латакия. Според американските сателитни изображения на летището се виждат 36 бронетранспортьора, 9 танка и две системи за противовъздушна отбрана, а в небето над Сирия разузнават безпилотни самолети.

Print Friendly
FacebookСподели