Русия протестира срещу резултатите от парламентарните избори

Над 20 000 излязоха в Москва, искат оставката на Путин БГНЕС В Русия се провежда най-голямата, от 15 години насам, протестна акция срещу резултатите от парламентарни избори на 4 декември....
| Източник: Mediapool.bg

Над 20 000 излязоха в Москва, искат оставката на Путин

БГНЕС

В Русия се провежда най-голямата, от 15 години насам, протестна акция срещу резултатите от парламентарни избори на 4 декември. Демонстрации се очакват в най-малко 15 големи руски града. Протестите са срещу фалшифицирането на вота, предадоха информационните агенции.

 

Партията на премиера Владимир Путин „Единна Русия” спечели абсолютно мнозинство в Държавната дума. Опозицията твърди обаче, че реално тя е спечелила не повече от 30% от гласовете и изборите са били фалшифицирани. В четвъртък Путин обвини САЩ в подстрекаване на протестите срещу нарушенията по време на парламентарни избори.

 

„На всички ни писна да живеем в този режим, който забранява свободното изразяване. Ние сме против фалшификациите, против избора, който се наложи да направим от гнилите останки на банкрутирали политици. Говоря не само за „Единна Русия“, но и за опозицията“, коментира Александър Бобков, един от основателите на руска социална мрежа. Той е получил призовка от прокуратурата в Санкт Петербург, защото отказал да изпълни нареждането на службите за сигурност да блокира опозиционните групи в мрежата.

 

Първи излязоха на протест във Владивосток. Около 1000 души се събраха в центъра на града и призоваха резултатите от изборите за Държавната дума и за местни органи на властта да се обявят за невалидни заради фалшификация на вота. Протестът протече мирно, охраняван от около 20 полицаи. След два часа демонстрантите се разотидоха, предаде руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.

 

В сибирския град Перм, в Сибир, полицията е арестувала 15 демонстранти. Други 30 са били задържани вХабаровск, който се намира в руския Далечен изток. Арестите са били по обвинения в участие в неразрешени демонстрации, посочва Асошиейтед прес.

 

Най-мащабен е протестът в Москва, където на площад „Балатная“, който се намира на около половин част път от „Площада на революцията“ в центъра на руската столица. Според силите на реда протестират около 15 000 души, докато организаторите твърдят, че са между 30 – 35 000. За сравнение населението на Москва е около 8 млн. души.

 

Митингът се провежда под надслов „За честни избори“ и започна със закъснение, защото организаторите изчакваха да се съберат стичащите се от околните улици и булеварди хора, които първоначално знаеха, че протестът ще е на друг площад.

 

Целият площад е обкръжен от силите за сигурност и сътрудници на полицията, съобщава руската агенция РБК. В околните улици е струпано голямо количество техника на органите на реда. Във въздуха кръжат хеликоптери. Около 50 автобуса с униформени на вътрешни войски и още толкова камиона със сътрудници на органите на реда са паркирани наблизо.

 

Протестът в Москва е разрешен от общината от 14 до 18 часа местно време. Министерството на образованието обаче обяви, че събота ще бъде извънреден учебен ден за всички ученици от 9 до 11 клас.

 

Лужковият мост е претоварен с хора и може да рухне, заради това полицията се подготвя да го освободи от множеството, съобщи руското МВР.

 

Протестиращите искат оставките на управляващите и на председателя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров.

 

На митинга се очаква да говорят лидерите на руската опозиция, както и известни журналисти, блогъри, писатели, режисьори, актьори и бизнесмени. Споменават се имената на Леонид Парфьонов, Андрей Лошак, Олга Романова. От чужбина пристигна популярният писател Борис Акунин, който се обяви за анулиране на изборите за Държавна Дума и за парламент на Москва и призова да се върнат изборите за столичен кмет.

 

Около хиляда журналисти отразяват протеста в Москва. Мобилната връзка в района е нестабилна заради претоварване, предаде ИТАР-ТАСС.

 

Митинги срещу начина, по който бяха проведени изборите в Русия, се очаква да има още в Лондон, Париж, Берлин, Мюнхен, Хамбург, Ню Йорк, Вашингтон, Бостън, Сан Франциско и други градове.

Print Friendly
FacebookСподели