Русия предупреди САЩ, след като Обама се доближи до одобрение за военни удари срещу Сирия

  Готви се 60-дневна операция в Сирия без сухопътни войски   Руският президент Владимир Путин оспори доказателствата на САЩ, че режимът на Башар Асад стои зад химическата атака в Сирия...
| Източник: Mediapool.bg

 

Готви се 60-дневна операция в Сирия без сухопътни войски
 

Руският президент Владимир Путин оспори доказателствата на САЩ, че режимът на Башар Асад стои зад химическата атака в Сирия и предупреди Запада да не предприема едностранни действия.

Американският президент, който вече обяви, че е взел решение за ограничени военни удари обаче получи подкрепа за намерението си от ключови лидери в Конгреса и членовете на комисията по външни работи в американския Сенат постигнаха съгласие по текста на проект на резолюция, разрешаваща американска военна интервенция в Сирия, съобщиха световните агенции.

 

Документът забранява изпращането на сухопътни сили в Сирия. В него е заложен 60-дневен срок на военните действия в близкоизточната страна. Този срок може да бъде удължен еднократно с 30 дни в зависимост от обстоятелствата.

 

Очаква се пълният състав на Сената и Камарата на представителите да започне разглеждането на резолюцията не по-рано от 9 септември.

 

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл каза, че няколко ключови съюзници в региона силно подкрепят провеждането от САЩ на военни действия срещу Сирия. Хейгъл каза пред сенатската Комисия по външните работи, че Франция, Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ и други в региона са важни партньори при евентуални американски действия.

 

Държавният секретар Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл на моменти се мъчеха да представят предлагания военен удар срещу Сирия като достатъчно тежък, за да има траен ефект, но и достатъчно ограничен, за да гарантира, че САЩ няма да бъдат въвлечени в още една военна операция с отворен край в Близкия изток. Въпреки това те увериха законодателите, че правителството не иска подкрепа от Конгреса, за да „тръгне на война“, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

 

Путин предупреди Запада да внимава с едностранни действия

 

Руският президент Владимир Путин каза, че е възможно Москва да подкрепи резолюция на ООН за военна операция срещу Сирия, ако се докаже, че Дамаск е използвал химически оръжия, но предупреди Запада да не предприема едностранни действия.

 

Той заяви, че е „абсурдно“ да се смята, че правителството на сирийския президент Башар Асад би използвало химически оръжия в момент, когато то има надмощие над бунтовниците.

 

„Ако има данни, че са били използвани химически оръжия и че са били използвани конкретно от редовната армия, тези доказателства би трябвало да бъдат предадени на Съвета за сигурност на ООН. И те би трябвало да бъдат убедителни. Не бива да се основават на някакви слухове и информации, получени от специалните служби чрез някакъв вид подслушване“, каза руският президент.

 

По думите му дори в САЩ „има експерти, които смятат, че представените от правителството доказателства не изглеждат убедителни, и не изключват възможността опозицията да е извършила предварително планирано провокативно действие в опит да даде на своите спонсори претекст за военна намеса“.

 

Той сравни представените от Вашингтон доказателства с „фалшивите данни“, използвани от правителството на американския президент Джордж У. Буш за оръжия за масово унищожение с цел да бъде оправдано нахлуването в Ирак през 2003 година.

 

Путин заяви в обширно интервю за Асошиейтед прес и руската държавна телевизия Първи канал в резиденцията си край Москва, че Русия е доставяла на Сирия компоненти от системата за противоракетна отбрана „С-300″, но е преустановила доставките.

 

В интервюто, дадено преди започващата утре среща на върха на Г-20 в Санкт Петербург, Путин каза, че съжалява за решението на американския президент Барак Обама да отмени среща между двамата в Москва, която се предполагаше, че може да се осъществи преди форума.

 

Той обаче изрази надежда, че с Обама ще имат сериозни обсъждания за Сирия и други теми на срещата на Г-20.

 

Сирия обвини САЩ и Саудитска Арабия, че подготвят бойци срещу режима

 

САЩ вече обявиха, че са готови и със стратегия, която да разшири възможностите на сирийската опозиция.

 

На този фон постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви пред телевизия Си Ен Ен, че инструктори от САЩ и Саудитска Арабия осъществяват на територията на Йордания и на Турция подготовката на стотици бойци, които ще се отправят към Сирия.

 

Обучаваните бойци са от Сирия и от други страни, поясни Джафари. Той посочи, че Сирия му е жертва на вмешателство във вътрешните й дела от страна на специални служби на държави като САЩ, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и Израел.

 

Джафари подчерта още, че решението на Обама за военен удар по Сирия е лишено от смисъл, защото ще доведе до гибелта на хиляди невинни хора.

Print Friendly
FacebookСподели