Румъния очаква събитията в България да повлияят решението за Шенген

  Премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че вероятното решение за приемането на София и Букурещ в Шенгенското пространство ще бъде повлияно от политическата нестабилност в България. Понта припомни, че...
| Източник: Mediapool.bg

 

Премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че вероятното решение за приемането на София и Букурещ в Шенгенското пространство ще бъде повлияно от политическата нестабилност в България. Понта припомни, че Румъния и България вървят заедно за приемането в Шенгенското пространство и допълни, че досега „ние не сме опитали да се отделим от България“.

 

„Не смятам, че можем да разделим Румъния от България“, заяви Понта, цитиран от сайта Зиаре в четвъртък.

 

Присъединяването на двете страни ще бъде разгледано на следващия Съвет на министрите на вътрешните работи в Брюксел на 7 март.

 

Сайтът отбелязва, че в момента Румъния полага дипломатически усилия да убеди страните, които се противопоставят на присъединяването й към Шенген, че „се е върнала в правия път“. Букурещ беше критикуван миналото лято, че излага на риск правовата държава след серия от правителствени мерки, които доведоха до опит за импийчмънт на президента Траян Бъсеску.

 

В същото време според посланика на Ирландия в Букурещ Оливър Грогън оставката на правителството в София няма да бъде фактор.

 

„Не мисля, че това ще бъде фактор“, заяви Грогън в отговор на журналистически въпрос дали шансовете на Румъния да получи положително решение през март са засегнати от политическата криза в България. „Ние се надяваме, че няма да има проблеми относно процесите на реформи в България и ангажимента на високо ниво на тази страна към Европейския съюз“, посочи още дипломатът, чиято страна в момента председателства ЕС.

 

Той добави, че ирландското председателство се старае да постигне съгласие между всички страни членки за вземане на благоприятно решение за присъединяването към Шенген на двете страни.

 

България и Румъния очакваха още през миналата година решение за поне частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода. Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но досега Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността. Към позицията на Холандия през миналото лято се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

Print Friendly
FacebookСподели