Румен Овчаров: Българската енергетика е във фалит

  Енергетиката в България на практика е фалирала сфера и е на доизживяване. Минаха годините, когато тя концентрираше финансовия ресурс на държавата в себе си. Това обяви бившият министър на...
| Източник: mediapool.bg

 

Енергетиката в България на практика е фалирала сфера и е на доизживяване. Минаха годините, когато тя концентрираше финансовия ресурс на държавата в себе си. Това обяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров пред бТВ.

Според него енергетиката е в сегашното си състояние заради некомпетентност и корупция. „Когато влизаш в енергетиката само за да откраднеш, получаваш този резултат“, заяви той.

Сегашните управляващи разбират проблема и имат желание, но нямат компетентност, заяви той. „Цената ще я платим всички ние и колко по-късно стане, толкова повече ще платим“, коментира още бившият министър.

„Токът е опасен – винаги може да те удари“, каза Овчаров.

Според него два са начините за справяне с проблемите в енергетиката – да се намалят разходите, т.е. „да се затворят кранчетата, през които изтича“, и да се увеличат приходите. Не се прави нито едното, нито другото, смята Овчаров. По думите му бизнесът е в правото си да протестира, но не трябва да се забравя, че българската индустрия е сред най-енергоемките в Европа.

За популизма в България той коментира, че е като алкохола – когато е в малки количества, действа развеселяващо, но в големи количества води до махмурлук, а превърне ли се в хронична употреба става болестно състояние. „Малко останаха тези, които не са алкохолици“, посочи Овчаров.

Print Friendly
FacebookСподели