Румен Драганов: Прогнозите за провал на летния туристически сезон няма да се сбъднат

| Източник:

Радио „Фокус“

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Драганов, къде българите прекараха Великденските празници?
Румен Драганов: Общо взето голямата част от нас и нашите сънародници прекараха празниците в България, а при очаквани около 110 хиляди пътувания в страната определено хубавото време явно, че провокира повече пътувания, тъй като вчера късно вече отчитаме около 145 хиляди пътувания с цел туризъм в страната. Имаме увеличение и на пътуванията в чужбина. При очаквани около 30 хиляди да пътуват към съседна Гърция, около 35 хиляди са били тези, които са преминали границата, и съответно общо в България имаме и повече чужденци – при очаквани около 75 хиляди, 95 хиляди са били тези, които са били в България. Основно увеличението идва от съседна Гърция, от съседна Румъния и от Централна Европа, преди всичко Австрия и Германия, където младежи са били голямата част от тези, които са присъствали на тържествената служба в много от храмовете в страната, а не само в София.
Водещ: Радващи са тези данни, които споделяте с нас. Кои са били най-предпочитаните места в България, имате ли такава информация?
Румен Драганов: Като цяло бяха изчерпани най-рано кувертите за балнео, СПА и уелнес хотелите в страната и тези, които се намират в исторически центрове като Велико Търново, Пловдив, София. Планинските курорти, независимо от топлото време и омекването на снега, също се радваха на много гости.
Водещ: Великденските празници отминаха, предстои ни обаче летен сезон. Има плашещи прогнози за него, едва ли не, че ще бъде провален. До каква степен ще се сбъднат тези прогнози?
Румен Драганов: Като цяло няма да се сбъднат. Очакваме и това лято българският туризъм да докаже как работи в условия на криза. Аз си спомням кризата през началото на 90-те – 1990, както и през 2002 и 1997 година – това бяха много тежки кризи. Последната от 2008 година след срива на валутите също беше преодоляна, така че и тази криза, която в момента се очерта в края на миналата година, по-точно тя течеше по време на цялата миналата година, тъй като става въпрос за регионалната криза, войната в Украйна, ще бъде преодоляна. Ние очакваме около 150 хиляди руснаци по-малко тази година да влязат в страната, в същото време достатъчно рано българският туристически бизнес беше предупреден и имаше възможност да диверсифицира своя продукт. Така че като цяло ние очакваме над 7 милиона чуждестранни и български туристи през лятото по морето и по никакъв начин това намаление от Русия не би следвало да се отрази нито на обемите, нито на интензивността на пътуванията през лятото. Ще има един натоварен летен сезон.
Водещ: Как обаче загубата на руски туристи ще бъде компенсирана? Към кой пазар са се насочили българските хотелиери, ресторантьори и хората, които предлагат туристически услуги?
Румен Драганов: От една страна трябва да кажа, че в Русия се случват странни неща. Докато руската рубла се сриваше в края на миналата и началото на тази година, вече от повече от месец виждаме едно нарастване на руската рубла. По-интересно е засилването на долара, на английската лира, на други валути спрямо еврото, което отслабна силно, то загуби между 15 и 20% от своята стойност поради политиката на ЕЦБ и България автоматически стана изключително интересна страна за всички тези дестинации, които са доларови. Ние наблюдаваме примерно едно безпрецедентно увеличаване на пътуванията от съседни страни като Турция или Израел. Израелските туристи вече са по българското Черноморие, виждаме връщане на руски туристи. Сега около Великден имахме около 6 хиляди руснаци, които дойдоха в България, започнаха да отварят имотите, които за закупили в предишни години. „Слънчев бряг“ беше доста оживен от руска реч този уикенд. Така че като цяло въобще не може да говорим за някакъв трагизъм в това, което се случи в българския туризъм. Просто в света се случват различни странни неща и икономиката и най-вече туризма трябва доста гъвкаво да се реорганизират. Също виждаме и едно засилване в последно време, след изказването на господин Борисов в парламента и призива му към българските граждани, доста интензивни публикации „за“ и „против“ българския туризъм, но патриотизмът в някои хора явно надвишава всичко и 75% от българите казват: „Ние ще бъдем в България на почивка“.
Водещ: Само на патриотизма ли обаче трябва да разчитаме? Много наши сънародници се оплакват, че тук, в България, не им се предлагат достатъчно добри условия, отделно им излиза по-скъпо, трябва да плащат за шезлонги и чадъри например, докато в Гърция могат да ги използват безплатно. Как могат да бъдат привлечени българските туристи обратно на нашето Черноморие?
Румен Драганов: Тази дискусия, която започна ще продължи. Няма някакво хапче, някакъв лек, който да ни избави от състоянието, в което се намира, българинът и българският туризъм. Ние имаме доста наслоени моменти от миналото, от онзи период, в който българите не можеха да влизат в хотелите за чужденци или в ресторантите с бели покривки. Този момент не е отминал. По-важното е, че действително ние сега, през 2015 година, все още имаме зони, които са за чужденци или предимно за чужденци, тъй като хотелите са договорени почти на 100%, да не кажа на 120% с чуждестранни туроператори. Ако погледнем хотелите първа линия по Черноморското ни крайбрежие или най-хубавите хотели, които са на планинските курорти, които се договарят с чуждестранни туроператори, процентът българи във върха на сезона е под 2%. Така че имаме ред неща, които да мислим точно от гледна точка на тази диверсификация, за която казвам, тъй като няма учебник по туризъм, който да не говори за 30% на 30% на 40% и то 40% е вътрешният пазар. Ако ние не поддържаме една диверсификация специално в туристическия продукт непрекъснато, ние сме с риск да загубим в някой момент 100% от туристите си, което се случи с някои хотели в Кранево или в Камчия, които са договорили на 100% било детски лагери, било по социални програми с предприятия от Русия и те сега загубват всичките си туристи. Така че в разговора за българина и къде да бъде той ние ще бъдем с вас и всички слушатели на Радио „Фокус“, ние ще бъдем свидетели, много интензивни разговори ще има сега в тези няколко месеца за това, какво правим с българския туризъм, какво правим с българските туристи и отговорът може би ще дойде някъде през лятото и есента.
Симона МЕДАРОВА

Print Friendly
FacebookСподели