Румен Драганов: Великденските празници все повече и повече привличат туристи от чужди страни

   Агенция „Фокус“   Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за Агенция „Фокус” по повод отминаващия зимен туристически сезон и предстоящите почивни дни...
| Източник:

 

 Агенция „Фокус“
 
Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за Агенция „Фокус” по повод отминаващия зимен туристически сезон и предстоящите почивни дни през месец май.

Фокус: Г-н Драганов, каква е равносметката от изминалия зимен сезон?
Румен Драганов: Зимният сезон общо взето продължава и то в рамките на очакваното увеличение. Това е някъде с около 5% за същия период на миналата година, като имаме значително увеличение за месец февруари – около 12%. Това се дължи на това, че миналата година в края на януари и началото на февруари и после през самия месец имахме затваряне на цялата пътна мрежа в страната и бяха затворени пътищата в съседните страни. В Сърбия, Румъния имахме изоставени туристи. Така че в сравнение с миналия февруари ние определено сме по-добре и на тази база, но и като цяло имаме ръст и на общата посещаемост особено на зимните курорти, като това се дължеше на изключително доброто време, което имахме през февруари – меко и с изключително добри снежни условия и условия на работа на съоръженията по планинските курорти и също така наблюдаваме и развитието на балнеоложки, СПА и уелнес туризъм. Много хотели, които се намират във вътрешността на страната и по Черноморието, които предлагат тези услуги също имат едно увеличение в рамките на около 5% на посещаемостта, която беше много силна, особено в уикендите. Наблюдава се движението и в т.н. културен туризъм. Много силно беше посещението и на различни традиционни празници, както свързани с кукерските игри, така и с християнски празници, особено през месеците януари, февруари и началото на март. Очакваме да имаме една нормална обстановка до края на зимния сезон.
Фокус: А кои бяха най-посещаваните зимни курорти?
Румен Драганов: По отношение на зимните курорти най-голям резултат отбеляза Витоша. На нея миналата година съоръженията не работеха и се наложи пренасочване на туристите към другите зимни курорти Боровец и Банско. Сега Витоша бележи най-голям ръст, тя се върна в параметрите, които има от предишните години. Като цяло продължава да бъде най-голям интересът към Банско. Пампорово определено е курортът, който е с много голям ръст. Неговата преориентация към семейство и деца и добрата работа на ски училищата също доведе до увеличаване в параметрите на брой туристи в Пампорово и Чепеларе.
Фокус: Имаше ли голям брой български граждани, които избраха да почиват в чужбина за зимните си почивки?
Румен Драганов: Не се наблюдава увеличаване на българските туристи, които карат ски в чужбина след бума, който беше през 2007 и 2008 година. Сега се наблюдава едно успокоение на пазарите. Още повече, когато казваме, че чуждестранните курорти са на една и съща цена и предлагат много добри условия за зимни ски, в същото време те не могат да задоволят желанията на хората и спортистите, които практикуват сноуборд и ски. Тъй като един скиор посещава през зимата ски-писти и сноуборд съоръжения много по-често тук, отколкото ги посещава в чужбина. Имаме хора, които до 28 пъти практикуват зимни ски-спортове през уикендите и специално дните петък, събота и неделя в планините, така че не е възможно това интензивно присъствие в зимните курорти, което в България може да се направи и като еднодневно екскурзионно пътуване, да се практикува в курорти в Централна и Западна Европа.
Фокус: А в сравнение със зимата на 2012 година тази по-скъпа ли беше от към почивки и туристически атракции или няма изменение?
Румен Драганов: Тази зима се наблюдаваха няколко феномена. От една страна ние имаме леко повишаване на цените на 4-звездните и 5-звездните хотели, които запазиха своите цени през изминалите години, особено 2010 г. и 2011 г., а в същото време виждаме едно увеличение на нискобюджетната база, т.е. всички услуги, които са на по-ниско ниво в категорията на 1, 2 и 3 звезди, имат значително по-високо процентно отношение за поскъпването, което беше за 4 и 5 звезди. Като цяло имаме увеличение на цените и то е 7,5%.
Фокус: Наближават почивните дни покрай Великден и 6 май. Какви дестинации ще изберат българите за почивка?
Румен Драганов: Това е един дълъг уикенд и много хора ще се възползват от възможността за направата на по-дълги пътувания като престой във вътрешността на страната. Отново № 1 ще са посещенията при роднини, близки и приятели, които са изключително важни за туризма, защото подобряват местните икономики. След това очакваме да има голямо увеличение и това личи от продажбите на базата, която е балнеоложки, спа и уелнес туризъм, почти на всички курорти, включително и на морските дестинации. Очакваме също така да има едно засилено присъствие и по Черноморието, въпреки че синоптиците не предсказват отлично време, но се очаква времето да бъде добро. Много хотели ще бъдат отворени и главно по Южното Черноморие и много къщи за гости ще предлагат услуги във вътрешността на страната. В чужбина основната дестинация ще бъде Гърция, която ще се посещава както еднодневно – екскурзионно, така и в рамките на 3-дневни и 5-дневни екскурзии. Много оферти се предлагат за деца и юноши под формата на зелени училища и училища по предизвикателства. Интересът към, тях също е много голям, тъй като укрепва психическото и физическото здраве на децата и е един търсен от родителите продукт. Има и дестинации, които ще предлагат и културно-туристически оферти както в Европа – Италия, Австрия, Чехия, Унгария, Франция, Великобритания и Испания и такива продукти има на пазара, така и извън Европейския съюз. Това са както в съседна Турция, така и в страни като Индонезия и в Карибския басейн.
Фокус: Очаква ли се увеличение на броя на чуждестранните туристите през Великденските празници и почивните дни ?
Румен Драганов: Великденските празници все повече и повече привличат туристи от чужди страни, не само от християнските страни – Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, но и от Централна Европа. Определено Германия и Франция, които проявяват изключителен културен интерес към начина, по-който източното православие отбелязва Великденските празници. От тази гледна точка ние ще наблюдаваме много млади хора, които ще пътуват самостоятелно в страната. Те вече са направили своите резервации. Обикновено те пътуват с нискобюджетни авиокомпании, избират нискобюджетни места за нощуване. Това са хостели, малки хотели и къщи за гости. Те, обаче проявяват голям интерес към отбелязването на Великден и не само в големите градове, а и в малките населени места.
Фокус: А има ли в сайтовете за оферти примамливи предложения за почивните дни?
Румен Драганов: Има, да. Като се започне от зелените училища и училищата за предизвикателства и се стигне до 2-дневи, 3-дневни, 4-дневни и 5-дневни пакети. В цялата гама на предлагането от нощувката и закуската до пълен пансион и тези, които се интересуват могат да направят своето проучване и да резервират своята ваканция.
Фокус: Добри ли са наистина тези оферти, които се предлагат по сайтовете и могат ли хората да разчитат, че ще попаднат на това, което са прочели в дадения сайт?
Румен Драганов: Хората не бива да се доверяват само на това, което четат в интернет предложението на която и да е фирма, особено когато има много промоции и много безплатни неща, които са включени в пакета. Те са обикновено за привличане на вниманието и това не означава, че задължително ще удовлетворят очакванията на клиентите. Те трябва успоредно с това, което четат в сайта, да четат и коментарите на хора, които са ползвали вече услугите на същата фирма, а също така да се консултират и със свои близки и познати, които са ползвали подобни услуги и да бъдат сигурни, че това, за което ще платят ще отговаря на техните очаквания.
Фокус: Какво най-много привлича туристите през пролетния сезон и развива ли се културният туризъм у нас?
Румен Драганов: Пролетният сезон ще обслужи около 1,3 млн. чуждестранни туристи, които ще влязат в страната през този период. Това означава, че в рамките на 350 000 – 400 000 туристи ще има в месеците на пролетния сезон. Той на първо място е атрактивен с културния туризъм, който именно в пролетния сезон е Великден, но това са и други християнски празници като Цветница, Гергьовден, честванията, свързани с 24 май, които задвижват голяма част от туристите в страната. През това време се провежда и Розовият фестивал в региона на Долината на тракийските царе, така че културният туризъм е обикновено водещ по отношение на пролетния сезон. Провеждат се и различни големи културни събития. Във Велико Търново ще бъде открита Борсата за културен туризъм, в Поморие се откриват Пролетните салони за съвременни изкуства. В цялата страна културният туризъм е структуроопределящ по отношение на пролетния туристически сезон. Разбира се, чрез него продължава дейността на хотелите, които предлагат балнеоложки, СПА и уелнес процедури. Това е във Велинград, Хисаря, Поморие, Сандански и на други места в страната. Продължава и зимният туристически сезон в страната, който може да продължи и до началото на май, в зависимост от зимните условия. Като цяло договорите, които са сключени с чуждестранни туроператори приключват в първата седмица на месец април. Пролетният туристически сезон представлява близо 10% от целия дял на туризма и той има много голяма възможност за развитие специално в частта, културен етнографски, кулинарен, младежки, селски и екстремен туризъм.
Фокус: Какви са очакванията към руските туристи през идващото лято? Ще се увеличи ли броят им?
Румен Драганов: До момента наблюдаваме през последните години едно постепенно увеличаване на руския пазар като миналата година той надхвърли 400 000 туристически посещения. Ако се върнем в годините преди 1989 година, когато целия пазар от страните на Обединените независими държави (ОНД), ние сме обслужвали 780 000 туристи ние можем да кажем, че все още не сме достигнали капацитета на руския пазар такъв, какъвто очакваме да го видим след няколко години и това се дължи от една страна на това, че до момента руският пазар се развива от страна на покупките на втори дом по Българското Черноморие и в българските планински курорти. Значително по-малко са пътуванията, които помним в годините, които са били интересни за руските туристи, свързани и с вътрешността на страната. В момента не представляват интерес и не са достатъчно атрактивни за руските туристи. Но с нормализиране на икономиката в страната, което се очаква да приключи след края на 2013 година и цялостната промяна на структурата на пътуванията между България и Русия. Очаквахме да бъде увеличен интереса особено в градове, които са свързани и са познати за Русия места – около Балкана, под Балкана, Централен Балкан, но и градове като Плевен, Пловдив, София, които все още не са достигнали капацитета, на който трябват отговарят на възможностите на туристическото предлагане, което може да бъде реализирано на руския туристически пазар.
Фокус: Очаква ли се България да участва на международни туристически изложения тази година?
Румен Драганов: Лятото не е сезонът на туристическите изложения в Европа. Те са групирани в началото на годината и приключват до края на април. Стартират пак през септември и продължават през месец ноември, когато е и Световната туристическата борса в Лондон. България има едно много добро позициониране на всички големи туристически борси в Европа и света и като цяло нашето представяне няма да бъде намалено. Редица програми на Европейския съюз позиционират по нов начин всяка една от общините, които имат специални стратегии за експониране на своето богато етнографско и културно наследство, затова ние очакваме една нова вълна по отношение на представянето на България. Още повече новият Закон за туризма предвижда създаването на организации за управление на туристическите райони, които се очаква да стартират след края на летния туристически сезон. Тогава ще бъде готова и наредбата по закона. Тогава ще се знае и министърът на икономиката, енергетиката и туризма, или ако се създаде ново Министерство по туризъм, министърът на туризма, който да може да обърне по-голямо внимание на управлението на публичната собственост – държавна и общинска, в частта туристически атракции, която е член с организациите на туристическите райони, да може да бъде имиджово представена по начин, по който ще може да отворим вътрешността на страната за чуждестранни туристи. Това от своя страна да може да доведе до увеличаване на броя на посетителите, защото продължава големия проблем с инвеститорите в туризма, ниската заетост на легловата база, която продължава да се движи в границите на 32%-33% годишно, но през зимата ние наблюдавахме заетост от около 14,5 % , което означава, че имаме много голяма възможност за развитие на туризма в цялата страна.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

Print Friendly
FacebookСподели