Разследва се законно ли е работено в рухналия хотел

Още се търсят затрупани петима работници, нищожен е шансът да са оцелели в ниша Издирвателните работи в руините на хотела продължават, сн. БГНЕС Продължава издирването на затрупани работници под срутилия...
| Източник: mediapool.bg

Още се търсят затрупани петима работници, нищожен е шансът да са оцелели в ниша

Издирвателните работи в руините на хотела продължават, сн. БГНЕС

Продължава издирването на затрупани работници под срутилия се в сряда вечерта хотел в курортния комплекс „Слънчев ден“ край Варна, а паралелно върви разследването на инцидента и дали извършваните дейности в сградата са има необходимите строителни разрешителни. Цяла нощ на мястото на инцидента са работили служители на пожарната, както и спасители на Българския червен кръст, но без резултат.

При инцидента загина един човек, считаше се, че още трима от работниците са останали под руините, но вече се предполага, че вероятно затрупаните са петима. От тях няма все още няма следа.

До този момент и термокамерите, и останалата техника за проучване на терена, както и специален пулсометър, който е бил използван, не дават информация за наличие на хора под руините. Надеждите са в приземния етаж да има някаква ниша, в която да са останали оцелели, но шансът за това е минимален. В търсенето са включени и специално обучени кучета, багеристи започнаха разчистването на терена.
.
Самоличността на жертвата и трима от издирваните е установена, съобщи директорът на Областната инспекция по труда Иван Иванов.

Намереното тяло е на 40-годишният Борислав Стефанов, издирваните са Манол Манолов, Тодор Тодоров, Йосиф Стефанов, Румен Кирилов и още един мъж, чието име засега не се съобщава.

Теренът е обходен и с термовизионни камери, които са търсили признаци на живот под руините, но без резултат. В търсенето бяха включени и специално обучени кучета.

Според предварителните информации, работниците два дни са се опитвали да бутнат носещите колони с багер, но след това са пристъпили към рязане на ръка на арматурите в ниските етажи на сградата.

Разпореждането да започнат да рушат стоманено-бетонните конструкции е дошло от „господин Георгиев“ около 17.30 часа, след което той се тръгнал от обекта, разказват оцелелите работници, но не знаят каква е била неговата длъжност. Един от тях – Стефан Ангелов разказва, че при срутването на сградата вътре имало петима души. Останалите петима са работили навън.

По информация на трудовата инспекция работниците не са имали трудови договори. Петимата оцелели разказали пред полицията, че ги е наемал човек на жп гарата във Варна и от ромската махала. „Подписахме някакви документи, но не знам, аз съм от три-четири дена тука. Вината за случилото се носи Георгиев“, каза работникът Стефан Ангелов пред БНР.

Уточнява се общо колко души са работили на обекта. На мястото на инцидента се прави оглед.

По последна информация е имало втора фирма подизпълнител на фирма „Планекс“ освен  „Бултранспорт груп”, Това е „Дигик“, за която още няма информация.

От регионалното министерство съобщиха, че Дирекцията Национален строителен контрол (ДНСК) е започнала да разследва аварията. До късно вечерта строителят все още не беше спазил изискването да уведоми ДНСК за инцидента.

Процедурата по обследване на авария би трябвало да започне със съставяне на подробен констативен протокол, в който да са отразени всички обстоятелства, свързани със строежа и настъпилата авария, в т.ч. данни за наименованието и предназначението на строежа, датата и часа на аварията, състоянието на строежа преди и след аварията, данни за участниците в строителството и други.

ДНСК трябва да извърши проверката в четвъртък и да състави констативен акт за спиране на строежа, съобщиха от ведомството.

В тридневен срок от началника на РОНСК – Варна ще бъде издадена заповед за назначаване на техническа експертна комисия, която да установи причините за аварията.

Print Friendly
FacebookСподели