Разминаването голямо, ГЕРБ поиска БСП да преосмисли 12-те червени линии

  Ванина Недкова © БГНЕС Постигнато съгласие по четири приоритета за страната ни и напълно разминаване по още осем между ГЕРБ и БСП е резултатът от над четиричасовите политически консултации...
| Източник: news.bg

 

Ванина Недкова
gerb© БГНЕС

Постигнато съгласие по четири приоритета за страната ни и напълно разминаване по още осем между ГЕРБ и БСП е резултатът от над четиричасовите политически консултации в сградата на Народното събрание.

Равносметката от разговорите представиха на брифинг Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП.

От партията на Бойко Борисов са направили обстоен анализ на 12-те червени линии от предизборната кампания на левицата, още преди да седнат на масата за преговори.

За съжаление различията са повече. Надяваме се нашите избиратели да са гласували за тези наши приоритети и заради това трябва да осъществяваме управление на базата на своята програма“, призна Стоянова.

От едночасовата пресконференция стана ясно, че БСП зачитат правото на ГЕРБ да определи председател на парламента и премиер, както и това, че – по думите на Атанас Мерджанов, ако получи втория мандат за съставяне на кабинет, със своите 39 депутати е нереалистично БСП да го реализира.

В същото време Мерджанов е убеден, че отговорността за съставяне на нов министерски съвет е изцяло на ГЕРБ.

Румяна Бъчварова обобщи резултата от страна на ГЕРБ, а именно: „Различията ни остават. Някои от тях са диаметрално противоположни. Трудно е да продължим в следващи разговори, освен ако не получим официално становище на БСП за зоните, от които те могат да отстъпят“.

Отборът за преговори на социалистите обеща, че ще представи тези за сега непреодолими различия пред ръководните органи на социалистите и ще дадат впоследствие отговор на въпроса дали може да има различни позиции.

Резултатът от тези консултации е известно повишаване на доверието от такъв пряк диалог„, заключи и Янаки Стоилов, като обясни, че 12 точки не са разделителна линия, а позиция на БСП за определи политики, от които България има нужда.

Беше изяснено и че социалистите са против лимитиране на времето, което трябва да продължи дейността на новия кабинет. По думите на Стоилов, той трябва да започне дейността си с настройката за нормален мандат, а обществените нагласи и процеси ще покажат колко ще бъде управлението му.

По този въпрос се разбра и че ГЕРБ са категорично против идеята на реформаторите за предваритебно обявен къс срок за продължителност на мандата.

Социалисти и герберите са постигнали единомислие по отношение на евроатлантическата ориентация на България, подобряване на бизнес средата и насърчаване, влизането в Европейския банков съюз и създаването на единния Енергиен съюз, както и възстановяване на доверието на Европейската комисия към страната ни и размразяване на спрените европейски пари по Оперативните програми.

По темата за Корпоративна търговска банка (КТБ) и двете партии са постигнали принципно съгласие, но има различие при подхода за действие.

БСП настоява бъдещото правителство незабавно да реши въпроса с КТБ и възстановяване на гарантираните средства на вложителите. ГЕРБ също сме извели като приоритет възстановяване на тези средства, но в интерес на целия български народ е да имаме вярно решение по казуса с КТБ.
То може да бъде намерено само след сериозен анализ и настояваме БНБ да назначат международен одит“, обясни още Менда Стоянова.
По темата с КТБ разделителна линия се явява и желанието на столетницата за незабавна смяна на цялото ръководство на БНБ.

Разминаване между двете партии, формулирано като непреодолими различия, има по въпросите за пенсионната реформа, здравеопазването, реиндустриализацията, енергийната сфера, актуализацията на бюджета.

Print Friendly
FacebookСподели