Путин готви Русия за глобални промени и влияние в света

  news.bg © БГНЕС Русия навлиза в епоха на глобални промени, а може би и сътресения. Изминаха първите 12 години от новия век – важна стъпка за укрепване на страната....
| Източник: News.bg

 

news.bg
путин © БГНЕС

Русия навлиза в епоха на глобални промени, а може би и сътресения. Изминаха първите 12 години от новия век – важна стъпка за укрепване на страната.

Това заяви руският президент Владимир Путин в годишното си послание пред Федералното събрание, в което той обърна специално внимание на редица въпроси и проблеми на Русия, включително патриотични теми, като запазване на руската национална идентичност, съобщава „Гласът на Русия“.

По думите му Русия е длъжна да разшири геополитическата си активност. „Това е важно за икономиката, културата, дипломацията, касае и нашата военна мощ, което е гарант за нашата сигурност„, изтъкна той.

Според него Русия през XXI век трябва да бъде суверенна и влиятелна страна на фона на новия баланс в икономическата, военната и социалната сфера.

Длъжни сме не само уверено да се развиваме, но и да съхраним своята национална и духовна идентичност, да бъдем и да останем Русия, а не да се загубим като нация„, подчерта руският президент, аплодиран от присъстващите.

Той призова за по-висока раждаемост, като всяко семейство трябва да има нормално по три деца.

Русия трябва да постигне нов технологичен пробив. Това е единственият начин страната да оцелее сред ожесточената конкуренция на световните пазари, за да запази своя суверенитет и национална идентичност, каза той.

Путин заяви, че до 2020 година е необходимо да бъдат открити нови 25 милиона работни места. „До 2020 година е необходимо да се открият 25 милиона работни места. Това е много амбициозна и трудна задача„, каза той и добави, че страната може да направи това и да помогне на гражданите си да „намерят добра и интересна работа“.

Именно качествените работни места ще бъдат двигател за растежа на заплатите и благосъстоянието„, смята руският президент.

Във връзка с образованието Путин поиска правителството да разработи система за качествено образование.

Поръчах на правителството в рамките на две години да разработи и внедри национална система за качествено професионално образование„, поясни руският държавен глава и добави да се поднови обучението за квалифицирани работници и образователните инженерни центрове.

Също така руският президент поръча да се подготвят до април 2013 година предложения за мониторинг на социалната сфера – здравеопазване, образование и култура.

Путин не пропусна да критикува и някои опозиционни политици, които се опитват да обслужват чуждите интереси в страната, заявявайки, че това е неприемливо.

Политик, който получава пари от чужбина и обслужва чужди интереси, не може да бъде политик в нашата държава„, категорично заяви Путин, аплодиран от присъстващите.

Всяка външна намеса в нашите дела е неприемлива„, добави той в годишната си реч за състоянието на нацията.

Руската демокрация е властта на руския народ с неговите собствени традиции, а не прилагането на норми, които се опитват да ни налагат отвън„, каза той.

Путин поиска сключваните договори от големите руски компании да бъдат управлявани от законите в страната, за да се сложи край на „офшоризацията“ на икономиката. „Според някои изчисления девет от десет договора, сключвани от големи руски компании, включително държавни, не се управляват от руските закони„, заяви Путин и изиска мерки от правителството за „деофшоризиране“ на икономиката.

Държавните поръчки трябва да станат по-прозрачни и одитът на бюджетните разходи трябва да се затегне, допълни Путин.

Print Friendly
FacebookСподели