Прокуратурата няма да разследва главния редактор на „Биволъ“

„Набеденият“ ексминистър Иван Данов може и да е извършил престъпление, но е изтекла давността Съобщението за „Биволъ“ на сайта на „Репортери без граници“ Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство...
| Източник: mediapool.bg

„Набеденият“ ексминистър Иван Данов може и да е извършил престъпление, но е изтекла давността

Съобщението за „Биволъ“ на сайта на „Репортери без граници“

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу главния редактор на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов, стана ясно във вторник. Делото бе започнато от Софийската районна прокуратура за набеждаване на бившия министър от кабинета „Орешарски“ Иван Данов.

Сега постановлението на районна прокуратура е отменено от горестоящата с аргумент, че няма основания да се търси наказателна отговорност от журналиста.

Градската прокуратура смята, че Чобанов е постъпил като добросъвестен гражданин и е сезирал държавните органи с убеждението, че съобщава данни за извършено престъпление от Иван Данов. Главният редактор на „Биволъ“ подаде сигнал срещу тогавашния министър инвестиционното проектиране след като публикува разследване за това как той неправомерно е източвал френската социална система.

Прокуратурата съобщи за прекратяването на делото само два дни, след като медиите огласиха, че такова е образувано. Малко по-рано във вторник международната организация „Репортери без граници“ окачестви започването на досъдебно производство срещу журналиста от „Биволъ“ като политически мотивирано и призова прокуратурата да го прекрати.

През юни 2013 година „Биволъ“ разкри, че от септември 2004 до май 2005 Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби. В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, според журналистическото разследване, чиито констатации министърът категорично отхвърля.

Обикновено в такива случаи набеденият завежда частно наказателно дело за клевета или гражданско за непозволено увреждане. В случая не е ясно защо се е намесила и прокуратурата, дори и да е била сезирана от Иван Данов.

В решението за прекратяване на делото градската прокуратура се позовава и на практиката на Върховния касационен съд в подобни случаи. В него се напомня, че прокуратурата е установила, че са налице данни за извършено престъпление от Иван Данов, но е изтекла давността, за да може да се търси наказателна отговорност за деянието.

Според “Биволъ“ целта на прокурорската акция е била “сплашване, тормоз, призовки и разпити…“. Екипът на сайта подозираше, че делото може да е използвано като претекст за подслушване на разговорите между журналистите.

Делото срещу Чобанов бе поредната акция на българската прокуратура срещу медия извън кръга “Пеевски“. Преди две години срещу журналист от Mediapool бе започнала проверка за публикация, свързана с нарушения при употребата на СРС-а от прокуратурата. После започна цялостна данъчна ревизия и прокурорски проверки в “Икономедия“. Само преди месец бяха активизирани стари дела срещу издателя на “Клуб Z“.

Print Friendly
FacebookСподели