Прокуратурата категорично ще поиска имунитета на Цветанов

Сотир Цацаров: Прокуратурата категорично ще поиска имунитета на Цветанов Медиите са причината за разгласяването на случая с бюлетините    Борис Митов   Главният прокурор Сотир Цацаров. Сн.БГНЕС Прокуратурата ще поиска...
| Източник: Mediapool.bg
Сотир Цацаров:

Прокуратурата категорично ще поиска имунитета на Цветанов

Медиите са причината за разгласяването на случая с бюлетините
 

Главният прокурор Сотир Цацаров. Сн.БГНЕС

Прокуратурата ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като той се закълне като народен представител. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник изнесе лекция пред студенти от УНСС.

 

„Прокуратурата е казала ясно и просто, че ще поиска имунитета на лицето, за което говорите, от Народното събрание. Категорично ще го направи“, каза Цацаров в отговор на въпрос дали държавното обвинение ще използва момента преди клетвата, за да повдигне обвинение на Цветанов.

 

Главният прокурор уточни, че иска да бъдат представени доказателствата срещу бившия МВР-шеф пред новия парламент. „Няма да използваме ден, два, три за повдигане на обвинения. Противното е нечестна игра“, добави Цацаров.

 

Прокуратурата има възможност да предяви обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и в дните между обявяването на решението на ЦИК, че е избран за депутат до полагането на клетва като народен представител. През това време той не се ползва с имунитет. Цветанов бе официално обявен за мишена на прокуратурата заради скандала с незаконното мобилно подслушване в МВР, но имунитетът му като кандидат за депутат засега го пази от дело.

 

На 30 април прокуратурата обяви, че спира делото срещу тримата бивши шефове на спецдирекцията в МВР, която се занимава с подслушването – СДОТО. Причината бе, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветан Цветанов. Държавното обвинение обяви, че той съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да не си изпълняват задълженията и да нарушават правилата при прилагането на мобилни специални разузнавателни средства (СРС).

 

След лекцията си в УНСС Цацаров обясни още, че прокуратурата е нямала намерение да обявява информация за акцията срещу печатницата „Мултипринт“ в Костинброд в деня за размисъл в събота, но медиите са станали причина за това. Той подчерта, че в съобщението на държавното обвинение никъде не е направена връзка между печатницата и представители на политически партии.

 

По време на въпросната операция на прокуратурата и ДАНС бяха открити 350 000 бюлетини за парламентарния вот, отпечатани според държавното обвинение над броя, посочен в договора между Министерския съвет и „Мултипринт“, собственост на общиснкия съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев. Подробности по случая ще бъдат обявени от ръководството на прокуратурата на специална пресконференция в сряда.

Print Friendly
FacebookСподели