ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ E…

| Източник: ГЕОПАН

 

Преображение Господне, време за промяна. Промяна вътре в нас и във всички нас.

Избрахме този ден, за да обявим един свой проект в полза на хората от Странджа. На същите тези хора, чийто деди избраха Преображение Господне и поискаха да умрат за свободата на своя народ, разбирайки го като неделимо цяло в духовното землище на тогавашната Българска Екзархия.

Днес, ние искаме да създадем съвременна карта на Странджа и да улесним посещението на светите исторически и революционни места в планината. Надяваме се, с това да помогнем, както на европейските туристи, така и на гражданите на Македония, Молдова, Украйна, Гърция и сънародниците ни от Турция, за да намерят пътя към земята на своите деди, жертвали се, за да помогнат на „брата роб в Македония”.

Въоръжените мъже от Македония и Одринско са поискали да умрат за свободата на своя народ, за да открият едничката според тях достойна за човека переспектива – да се използват средствата на културата като поведение (а не културни средства за поведение!), за да се участва в световното състезание за създаване на единна нраствена ценностна система. В този смисъл, с нашия проект през Международната година на картата 2015-2016, обявена от ООН, вярваме, че ще допринесем отново за включването на района на Странджа в състезанието на народите.

Обявяваме своето начинание и в памет на участниците в Илинденско-Преображенската епопея.

Ние, не знаем друго място и други хора освен Странджа, и Източна Тракия и тракийските българи, които могат да изкочат от миналото на една посещавана и разглеждана страна през следващите ги поколения с такъв благороден призив – еднакво силно отрицание на безродството и патриотарството. Затова вярваме и се надяваме на Вашата подкрепа в създаването на съвременна туристическа карта на българската част на планината Странджа, съгласно приложения меморандум.

Време е за промяна!

 

д-р Стефан Пейков,

ръководител на проекта   

Бургас

6 август 2015

ЗА СЪВРЕМЕННА ТУРИСТИЧЕСКА КАРТА НА СТРАНДЖА, 2015-2016

(меморандум на обществено значима инициатива)

 

 

Обхват:

В избрания мащаб 1:110 000, съвременната туристическа карта на Странджа, 2015-2016 обхваща 6075 кв. км от източно-тракийската планина, от които 4445 кв. км – от територията на Република България и 1630 кв. км. – от територията на Република Турция. Картата е проектирана в пълните физикогеографски граници на Странджа планина на територията на Република България и част от планината на турска територия.

На територията на България, картата обхваща 3760 кв. км от Бургаска област (8 общини), както и 685 кв. км от  Ямболска област (2 общини). От Бургаска област в картата изцяло попадат общините Средец, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, както и значителни части от общините Бургас, Карнобат и Камено. От Ямболска област в обхвата на картата са и атрактивни части от общините Болярово и Стралджа. Детайлно са представени Старобългарският пограничен вал ЕРКЕСИЯТА, природен парк Странджа и Странджанското черноморско крайбрежие – от протока Форос до Инеада.

От турската територия, картата обхваща части от областите Къркларели и Одрин, разположени по протежението на 187,5 км от държавната граница между двете страни.

Съдържание:

Картата представя изградената инфраструктура и туристическия потенциал на региона, чрез подробна общогеографска информация за територията с акцент върху ефективно функциониращата туристическа инфрструктура, оценените културни и исторически забележителности, установените защитени територии, приетите административни граници и др.

 

Предназначение:

Картата се издава в подкрепа на органите на местната власт, държавни, общински и частни икономически субекти, съществуващите туристически информационни центрове и музеи,  представители на туристическия бизнес,

граждани и гости на региона от страната и чужбина. Тя е надеждна картографска основа, улесняваща трансграничните проекти между двете съседни държави – Република България и Република Турция.

 

 

Тираж:

Очакваният тираж, който ще достигне картата, е 10 000 бр.,  издадени под формата на дипляна – 12,5/23 см и стенни карти – 70/100 см.

 

Възможности за представяне и информация:

Картата-дипляна на Странджа предлага много добри възможности за представяне на потенциала за различните видове туризъм. Отделните рекламно-информационни карета са показани на приложената схема.

 

 

Те могат да бъдат използвани за тематична разработка и представяне, както на целия избран район, така и на отделна община, защитена територия или значим културен и природен обект.

По индивидуална заявка, може да бъде изработена 3D карта – вложка на гърба на картата.

Всички заявки за представяне, използване и развитие на съвременната туристическа карта на Странджа, отнасяйте до Международния търговски и културен център •ГЕОПАН•, член на БКА.

 

Контакти:

МТКЦ •ГЕОПАН• ООД

8000 Бургас, п.к. 282

моб.тел: 0888 437131; e-mail: geopan@abv.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTERRNATIONAL CARTOGRAPHIC ASSOCIATION

 

Картата ще бъде публикувана и разпространявана през Международната година на картата 2015-2016

 

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели