Преизбраха Обама

Агенция „Фокус“ Президентът на САЩ Барак Обама е преизбран за втори мандат. Резултатите от повечето щати сочат, че Обама печели нужните му 270 електорални гласа за победа над републиканския претендент...
| Източник:

Агенция „Фокус“

Президентът на САЩ Барак Обама е преизбран за втори мандат. Резултатите от повечето щати сочат, че Обама печели нужните му 270 електорални гласа за победа над републиканския претендент Мит Ромни.

Позицията на Барак Обама по ключови въпроси – справка (Агенция „Фокус”)

Икономика
Подписа закона за възстановяване на американската икономика и реинвестиции, предвиждащ стимули в размер на 768 милиарда долара – пакет от данъчни намаления и инвестиции в образованието, инфраструктурата, енергетиката, науката, здравеопазването и други програми. Подкрепи спасяването на американската автомобилна индустрия.

Данъци
Намали данъците за повечето американци. Барак Обама иска да отмени данъчните облекчения от ерата на Буш за домакинствата, печелещи над 250 000 долара годишно. Предложи „правилото Бъфет”, наречено на милиардера Уорън Бъфет, което ще увеличи данъците за милионерите.

Иран
Барак Обама казва, че е решен да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Противопоставя се на скорошен военен удар от страна на САЩ или Израел срещу иранските ядрени съоръжения. Подчертава нуждата от дипломатическо решение, но предупреждава, че „възможностите намаляват” и „всички опции са на масата”. Подписа нови санкции срещу иранската централна банка, петролните компании и финансовата система на Иран.

Национална сигурност и отбрана
Нареди провеждането на операции, които доведоха до ликвидирането на голяма част от ръководството на „Ал Кайда”, включително и Осама бин Ладен. Изтегли американските войски от Ирак. Съгласи се да намали разходите за отбрана с 487 милиона долара през следващите десет години.

Афганистан
Първоначално увеличи броя на военнослужещите в Афганистан, но сега започна да ги изтегля. Бойната мисия трябва да приключи до края на 2014 година.

Здравеопазване
През 2010 година подписа закон за обхватна промяна на здравеопазването, който цели универсално покриване на здравните застраховки, като в същото време се ограничава възможността на застрахователите да отхвърлят полица заради предишни заболявания. Законът разрешава отпускането на държавни грантове, за да се увеличи броят на бедните хора, включени в програмата за обществено здравно осигуряване „Медикейд”.

Нелегална имиграция
Използва правомощията си, за да предостави легален статут на част от младите нелегални имигранти, като заобиколи републиканците в Конгреса. Обама значително увеличи депортациите на нелегални имигранти.

Абортите
Подкрепя правото на аборт. Назначи двама съдии във Върховния съд, които подкрепят правото на аборт.

Енергетика
Подкрепя инвестициите в чистата енергия, като вятърните турбини и развитите автомобилни батерии, както и затягането на ефикасността на автомобилното гориво и стандартите за емисии. Блокира проекта за петролопровода „Кейстоун”, като заяви, че САЩ нямат достатъчно време, за да преценят възможното екологично влияние.

Кой е Барак Обама? (Агенция „Фокус”)
Барак Хюсеин Обама влезе в историята на 4 ноември 2008 година, когато с лекота победи републиканеца Джон Маккейн и стана първият чернокож президент на САЩ. Той положи клетва на 47-годишна възраст и стана и първият американски президент роден на Хаваите.Обама бе преизбран за втори мандат на изборите на 6 ноември 2012 година.

Детство
Барак Хюсеин Обама е роден на 4 август 1961 г. на Хаваите. Неговият баща, също Барак Обама, е роден и израснал в малко село в Кения.
Майката на Барак, Ан Дънам, прекарва детските си години в провинциален Канзас. След Втората световна война, в която участник е дядото на Обама, родителите на Ан се местят на Хаваите. Там, в Хавайския университет се срещат родителите на Барак. Майка му е студентка, а баща му е спечелил стипендия, която му e позволила да замине за Америка. Бащата е мюсюлманин, синът става християнин. (Тази подробност от биографията му стана причина за много спекулации в предизборната борба през 2008 година, че Обама е прикрит мюсюлманин). По-късно баща му се връща в Кения и Барак израства с майка си на Хаваите, но прекарва част от детството си и в Индонезия. Впоследствие заминава за Ню Йорк, където завършва Колумбийския университет през 1983 г.

Студентските години
След като се дипломира се премества в Чикаго през 1985 г., където става местен активист от религиозна организация, полагаща усилия за подобряване условията на живот в бедните квартали, където престъпността и безработицата се ширят. Организацията постига известен успех, но Барак осъзнава, че за да се подобри истински животът на хората и то не само в отделна общност, ще е нужна освен промяна на местно ниво, още промяна в политиката.
Заминава за Бостън, където през 1991 г. получава степен по право и става първият афроамериканец председател на студентската организация “Харвард Лоу Ривю”, която публикува месечното издание на изучаващите право в университета.
Скоро се връща отново в Чикаго, където е адвокат по защитата на човешките права и преподавател по конституционно право. Докато работа в адвокатска фирма в Чикаго се запознава с Мишел Робинс. Двамата сключват брак през 1992 година и имат две дъщери Саша и Малия. Работата му като правозащитник го довежда до решението да се кандидатира за сената на щата Илинойс, където прекарва осем години. През 2004 г. е избран за член на Сената в Конгреса на САЩ.

Политическа кариера
Богатият и разнообразен опит в живота на Барак Обама, това че израства на различни места, с хора с различни идеи, вдъхновява неговия политически живот. На фона на разделението в политическия спектър той продължава да вярва в способността хората да се обединяват около политика на постигане на конкретни цели, която поставя преодоляването на предизвикателствата от ежедневието на хората пред теснопартийните сметки и политически дивиденти.
В сената на Илинойс това означава съвместна работа както с демократи, така и с републиканци, с цел подпомагане на трудещите се чрез разработване на програми като тази за облекчаване на местното данъчно облагане върху личните доходи, върнало в семейния бюджет на домакинствата в щата над 100 долара. Работи и за разширяване на образователните програми за малките деца.
В Сената във Вашингтон се насочва към справянето с предизвикателствата на глобализирания свят през 21 век. Първият закон, който прокарва заедно с републиканеца Том Кобърн, позволява на всеки американец да провери в Интернет къде и как се изразходва всеки цент от неговите данъци. Обама е сред основните гласове зад реформата, довела до премахването на свързаната с лобитата корупция в Конгреса.
Като член на Комисията по проблемите на ветераните от войните, сенатор Обама се бори за това ветераните от Илинойс да получат обещаните им помощи, като работи усилено и за подготовката на комисията да посрещне нуждите на хиляди ветерани, завръщащи се от Ирак и Афганистан. Осъзнавайки терористичната заплаха от оръжията за масово поразяване, Барак Обама пътува до Русия заедно със сенатора-републиканец Ричард Лугар за стартиране на нова вълна от усилия за откриване и обезопасяване на смъртоносни въоръжения по света. Разбирайки заплахата за американската икономика и сигурност от пристрастяването на страната към петрола, Обама работи за обединяване усилията на автомобилните компании, профсъюзите, фермерите, бизнеса и политиците от двете партии за популяризиране на по-широката употреба на алтернативни горива и по-високите стандарти за икономичност на колите.
След избирането на Барак Обама за президент през 2008 година демократите успяха да преодолеят обединената опозиция на републиканците, за да приемат програма за стимулиране на икономиката, да наложат реформа на здравната система, да поставят нови правила за Уолстрийт и банковата индустрия и да спасят от колапс американския автомобилен сектор.
Обама и демократите отмениха закона, забраняващ на открити хомосексуалисти да служат в американската армия. Разчитайки на своите президентски правомощия, той действа без съгласието на Конгреса, за да даде легален статут на младите нелегални имигранти, които са били доведени в САЩ като деца.
Обама изпрати екип от командоси в Пакистан, които ликвидираха лидера на международната терористична мрежа „Ал Кайда”. По време на мандата на Барак Обама бе сложен край на бойната мисия на САЩ в Ирак. Той подписа нов договор за ядрените въоръжения с Русия и обеща да изтегли американските военнослужещи от Афганистан до края на 2014 година, което ще сложи край на продължилия повече от десетилетие конфликт.

Мит Ромни поздрави Барак Обама за победата му на президентските избори
Републиканският претендент за Белия дом Мит Ромни съобщи, че е поздравил Барак Обама за преизбирането му за президент на САЩ. Ромни пожела успех на Обама и на семейството му.
„Изправени сме пред времена на огромни предизвикателства. Желая на президента успех”, каза Ромни.

Барак Обама е спечелил в ключовите щати Колорадо и Невада
Американският президент Барак Обама, който бе преизбран на проведените вчера избори, е спечелил в ключовите щати Колорадо и Невада, предаде АФП.
В Избирателната колегия на САЩ Обама ще има деветте гласа на Колорадо, които президентът спечели и през 2008 година. Обама е спечелил и шестте електорални гласа на щата Невада.
С победата в двата решаващи щата, държавният глава си осигури 290 електорални гласа, което е с 20 повече от необходимия минимален праг.
Засега републиканецът Мит Ромни е спечелил 203 електорални гласа, печелейки единствено в Северна Каролина от щатите, които бяха считани за особено оспорвани.
Според американските медии до момента Обама е спечелил в 24 щата плюс окръг Колумбия.
Все още не е решена надпреварата във Флорида, Вирджиния и Аляска.

Поддръжници на Барак Обама празнуват пред Белия дом
Поддръжници на Барак Обама са се събрали пред Белия дом, където празнуват преизбирането на демократа за президент на САЩ. Те скандират: „Още четири години!” и „САЩ, САЩ!”, предаде АФП.
Въпреки студеното време, поддръжниците на Обама развяват американски флагове и танцуват пред Белия дом.
„Развълнувана съм. Радвам се, това е, което чувствам”, заяви 28-годишната Никол Ероу.
„Изключително се вълнувам. Имам нова надежда”, посочи 22-годишният студент Джъстин Пин.

Демократите запазват мнозинството си в Сената на САЩ, сочат предварителни резултати 
Демократите запазват мнозинството си в Сената на Конгреса на САЩ. Предварителните резултати от изборите в горната камара на Конгреса сочат, че Демократическата партия си гарантира най-малко 51 мандата от общо 100. Изборите във висшия законодателен орган на страната, в рамките на които се избира една трета от състава на Сената, се провеждат паралелно с президентските избори, предаде ИТАР-ТАСС.
Днешното съотношение на силите между демократите и републиканците в Сената е 53 към 47 (включително двама независими кандидати, които по традиция гласуват с демократите). Новият състав на Конгреса ще започне работа в началото на януари следващата година.

„Гласът на Америка”: Барак Обама е преизбран за втори президентски мандат
Президентът на САЩ Барак Обама е преизбран за втори мандат. Резултатите от повечето щати сочат, че Обама печели нужните му 270 електорални гласа за победа над републиканския претендент Мит Ромни, предаде радио „Гласът на Америка” .
Съгласно американската конституция всеки щат има определен брой електорални гласове, които се определят от броя на жителите. Кандидатът, който получи 270 гласа, става президент.

Барак Обама благодари чрез „Туитър” на хората, които са гласували за него
Демократът Барак Обама, който бе преизбран за президент на САЩ, благодари на хората, които са гласували за него чрез „Туитър” и „Фейсбук”, предаде АФП.
„Това се случи благодарение на вас. Благодаря ви. Още четири години”, написа Обама в своя официален акаунт в „Туитър”.

Демократите спечелиха място в Сената в Масачузетс
Демократите взеха място в Сената във вторник в щата Масачузетс, предава АФП. Това беше последният обезкуражаващ знак за техните републикански противници, които опитват да спечелят отново мнозинство в горната камара.
Елизабет Уорън, професор от Харвад, която спомогна за създаването на бюрото за защита на потребителите, победи сенатор Скот Браун.

Барак Обама е преизбран за президент на САЩ, сочат предварителните резултати
Барак Обама е успял да събере 274 електорални гласа на президентските избори в САЩ, предаде Ен Би Си, при преброени 57% от гласовете. За да си осигури кандидатът победа, той трябва да получи 270 електорални гласа, което превръща Обама в президент на страната за следващите четири години. Си Ен Ен, Би Би Си и Си Би Ес също потвърждават информацията.
Демократът Обама e получил 49% от гласовете ( 39 938 011 гласа). Неговият конкурент Мит Ромни изостава с 203 електорални гласа и 50% от гласовете.

Барак Обама отбелязва рязка преднина пред Мит Ромни по електорални гласове
Демократът Барак Обама рязко изпревари конкурента си за президентския пост Мит Ромни, като събра 256 електорални гласа, предава Си Ен Ен. Бившият губернатор на Масачузетс изостана със 191 електорални гласа. При кандидата на Републиканската партия отиват 50% от гласовете ( 39 652 463 гласа в негова полза).
За Обама остават 49%, или, иначе казано,  38 588 564.

Тазгодишните избори в САЩ са събитието с най-много публикации в „Туитър”
Изборният ден в САЩ тази година се превърна в събитието с най-много публикации в „Туитър” е политическата история на страната, предава АФП. Ентуасиазирани потребители са публикували 20 млн. коментара в социалната мрежа, свързани с президентската надпревара между Барак Обама и Мит Ромни.
Американските граждани се стекоха в „Туитър” и в други платформи за обмен през целия изборен ден, в масивна социална експлозия, публикувайки фотографски материали, които да докажат, че са гласували, поздравявайки предпочитания си кандидат и анализирайки последните социологически проучвания.

Си Ен Ен: Барак Обама изостава от Мит Ромни по електорални гласове
Барак Обама изостава от Мит Ромни по електорални гласове в битката за президентското място на САЩ, съобщава Си Ен Ен. Демократът, и все още действащ президент, Обама е успял да събере 157 гласа, изоставайки от конкурента си Мит Ромни, който досега е получил 169 електорални гласа.
Освен това, предварителните резултати показват, че за Барак Обама са гласували 48% от избирателите ( 33 380 744 гласа). Мит Ромни е успял да събере повече гласове-  34 964 458 на брой (50%).
Победителят в президентската надпревара трябва да събере най-малко 270 електорални гласа.

Мит Ромни е вероятният победител в щата Вирджиния
Кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни най-вероятно ще получи 13-те електорални гласа на щата Вирджиния, с 51% от гласовете на избирателите, предава Би Би Си. Резултатите идват при преброени 68% от бюлетините.
Вирджиния е щат, който Барак Обама не можеше да си позволи да загуби, но той беше не по-малко важен и за републиканците. В последните няколко седмици по време на предизборната си кампания Мит Ромни многократно посещаваше този щат.

Щатът Пенсилвания нанесе удар на Ромни, като даде електоралните си гласове на Обама
Официално може да се каже, че Барак Обама спечели в щата Пенсилвания- ключова крепост на демократите, съобщава Би Би Си.
Резултатът от Пенсилвания ще бъде удар за републиканеца Мит Ромни – той разшири кампанийната си битка в този щат през последните дни на състезанието за президентския пост, и се надяваше да вземе 20-те електорални гласа и да отблъсне заплахата от страна на Обама в щата Охайо.

Мит Ромни печели в Мисисипи, Тексас и Луизиана, а Барак Обама напредва в Ню Йорк и Мичиган
Преброяването на гласовете в различните щати, за които гласуването вече приключи, усилено тече. Мит Ромни ще бъде вероятният победител в Арканзас (6 гласа) и Мисисипи (шест електорални гласа), който е запазен щат за Републиканската партия, коментира Би Би Си. Канзас (6 гласа), Тексас (38 електорални гласа), Луизиана (8), Северна Дакота (3), Южна Дакота (3 гласа) и Небраска (11 електорални гласа) предпочетоха Ромни, сочат предварителните резултати. Никой от тези щати не е променил политическите си настроения спрямо предишните избори.
Същевременно, демократът Барак Обама отбелязва преднина в щатовете Минесота, който ще му даде 6 електорални гласа, Мичиган (16) и Ню Йорк (29 електорални гласа).

„Взгляд”: Тече битката между Обама и Ромни за президентското място
Малко по-рано бе съобщено, че кандидатът за президент Барак Обама печели в родния си щат Илинойс и в щата Масачузетс, чийто бивш губернатор е неговият политически опонент- републиканецът Мит Ромни, пише руският в. „Взгляд”.
Обама спечели с малка разлика на изборите в Ню Хемпшир, откъдето спечелва четири електорални гласа.
На президентските избори в САЩ ще победи този кандидат, който успее да събере не по-малко от 270 електорални гласа от общо 538 гласа.
Изборите се провеждат по системата „победителят взима всичко”- кандидатът с обикновено мнозинство на гласовете в определен щат взима всички електорални гласове от съответния щат.
Освен това, всеки щат има различен брой електорални гласове, и съответно, притежава различна тежест при изборите.

Print Friendly
FacebookСподели