ПРЕЗ 2013 ГОДИНА В НЕСЕБЪР ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКО-ЮНОШЕСКОТО ЦИРКОВО ИЗКУСТВО

Александър Балкански отпразнува  на 8 август в Несебър 70-годишният си юбилей.   Интервю на Красимир Косев  Вече втори месец световноизвестният Цирк „Балкански”гостува с новата си интересна програма в Несебър.За състоянието...
| Източник: Интервю на Красимир Косев

Александър Балкански отпразнува  на 8 август в Несебър 70-годишният си юбилей.

 

Интервю на Красимир Косев

 Вече втори месец световноизвестният Цирк „Балкански”гостува с новата си интересна програма в Несебър.За състоянието на цирковото изкуство ,за неговото бъдеще в България ,както и за една прекрасна идея,свързана с Несебър ,разговарях със собственикът на Цирк „Балкански”-Академикът на цирковото изкуство Александър Балкански.На 8 август мастер Балкански отбеляза в Несебър своят 70 годишен юбилей.Екипът на Несебър нюз се присъединява към многото  поздравленията за един неимоверен труд в прослава на България и за още много успехи,здраве и усилия за развитие на цирковото изкуство !

 Александър Балкански е шесто поколение цирков артист по линия на майката – Лола Орландо Малеволти. 

1820 г. - неговият прадядо от Италия основава цирк ”Джунтини”. 
1879г. – създава стационари в Самара и Москва, по-късно преименувани на цирк ”Вирджиния”.
1916г. – циркът е конфискуван. От Одеса фамилията се отправя за Италия. При първата спирка във Варна, артистите остават в България и намират своята втора родина.
1920г. чичото – клоунът Чарли създава третия цирк на фамилията – “Рекс”. По-късно се преименува на цирк ”Левски” . До Втората световна война работи под името “Европа”. 
1948г. –  циркът е национализиран и членовете на фамилията остават да работят като държавни циркови артисти до 1989г.

2000г. – Александър Балкански-баща заедно със синовете си Александър-син и Николай, основават цирк „БАЛКАНСКИ“

 -          Г-н Балкански,как се чувствате в Несебър и доволен ли сте от решението си циркът да бъде тук толкова време ?

 -  Винаги ми е било приятно да бъда в Несебър,тук сме били до сега най-малко четири пъти от създаването на Цирк „Балкански”и сме били винаги посрещани много добре както от местната управа,така и от жителите и хилядите гости на общината.Преценихме,че постоянната смяна на туристите предполага и достатъчен интерес към обновената ни програма и ако не бъдем максималисти,като цяло сме доволни от посещението и интересът към цирка.Естествено като взискателни професионалисти ,ние се стремим всяка година да представим на нашите зрители най-хубавото от цирковото изкуство,дело на български и на чуждестранни артисти.Надявам се,че нашият цирк е още една добра атракция за жителите и  гостите на прекрасният Несебър,който е безценен не само с красотата си,а и със своето историческо наследство ,закриляно от ЮНЕСКО.

 

-          Вие сте продължител на шест поколения циркови артисти,как се развива това трудно и зрелищно изкуство в България ,Европа и света ?

 

-          Предпочитам да говоря за България,защото темата за световният цирк е много голяма.Без капка носталгия по миналото ,ще разделя развитието на българският цирк-преди 1989 година и след това.С тъга трябва да отбележа ,че по време на т.н.социализъм вниманието на държавата към цирка беше много по-голямо.Циркът беше държавен,имаше специален отдел към Министерството на културата,а с  Постановление на МС се възлагаше във всеки голям град да се осигури безплатно място за цирк и Луна-парк,както и условия за тяхната работа.

Сега ние сме честни частници,без никаква подкрепа от държавата.В много градове ни искат безбожно високи наеми за цирка и не ни се оказва никакво съдействие.Затова сме благодарни на тези,които ни подпомагат-общини,фирми,бизнесмени,като за пример мога да дам и община Несебър.

 Както виждате със свои сили и средства сме осигурили една прекрасна материална база за цирка,която прави впечатление на всички.Тя създава отлични условия не само за нашите зрители,но и за артистите и за обслужващият персонал.Циркът е един сложен жив организъм,който няма равен на себе си и именно за това той е така жизнен,обичан и желан вече няколко столетия.Искрено вярвам в бъдещето на цирка и в частност на българският цирк,който има много успехи и прекрасни професионалисти.

 

-          Очевидно е вашето пристрастие и загриженост за развитието на българският цирк.Освен непрекъснатите Ви усилия за световно равнище на Цирк „Балкански”,какво още смятате да направите ?

 

-          Ще споделя първо пред „Несебър нюз” една идея,която смятам,че ще се реализира през 2013 година.Тя се роди преди няколко месеца в град Варна,където по наша инициатива за пръв път в България и Европа се проведе Детско-юношески фестивал на цирковото изкуство.

 Този фестивал роди идеята през 2013 година да се проведе Световен детско-юношески фестивал на цирковото изкуство.Ще поканим деца от цял свят,имаме достатъчно контакти и възможности.Фестивалът ще се проведе под купола на Цирк „Балкански”и ако срещнем подкрепа от местната управа ,желаем той да се проведе в Несебър.Зная,че следващата година се навършват 30 години от вписването на Несебър в Списъка на световното културно-историческо наследство и този знаменателен факт ще бъде и мото на фестивала.Надяваме се по този начин да дадем нашият скромен принос за привличането в Несебър на още повече гости,защото цирковото изкуство винаги е било посланик на мира и дружбата между народите.

 

         Благодаря Ви г-н Балкански,честит юбилей ,с пожелания да бъдете все така жизнен и усмихват и да работите за развитието на прекрасното цирково изкуство !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]

Print Friendly
FacebookСподели