Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху частта от бюджета на НОИ, с която се повишава пенсионната възраст

След като се отказаха от стачка, профсъюзите заговориха за гражданско неподчинение    Борис Николов Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху частта от бюджета на НОИ, с която се повишава...
| Източник: Mediapool.bg
След като се отказаха от стачка, профсъюзите заговориха за гражданско неподчинение
 

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху частта от бюджета на НОИ, с която се повишава пенсионната възраст. Това стана ясно в петък след среща на държавния глава с лидерите на двата синдиката КТ “Подкрепа“ и КНСБ. Повишаването на пенсионната възраст с четири месеца годишно от 2012 година беше окончателно гласувано преди ден в парламента, като беше подкрепено от ГЕРБ и четирима независими депутати.

 

“Президентът ще наложи вето върху закона в близките дни, като в момента той и неговият екип подготвят мотивите за връщане на закона, които са в няколко посоки – по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от тяхното прилагане“, съобщиха след срещата от прессекретариата на президента.

 

Първанов също така ще възобнови предложението си към изпълнителната власт за провеждане на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с рисковете и заплахите за социално-икономическата ситуация в страната. Такова предложение президентът направи през април, но то беше отхвърлено с мотива, че тези въпроси са в компетенцията на изпълнителната власт.

 

“Президентът счете нашите мотиви за основателни и аргументирани и ще наложи своето конституционно право на вето върху тази част от закона”, заяви след срещата лидерът на КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев. По думите му президентът ще се произнесе най-късно до понеделник. “Ветото на президента е наложително, защото е важно да се помогне на хората“, коментира председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев (БСП), който също участва в срещата. Той заяви, че е възмутен, че промените не са минали за обсъждане през ресорната комисия.

 

Срещата при президента бе поискана от синдикатите, които преди два дни решиха, че няма да вдигат национална стачка, а ще търсят други форми на протест и ще настояват за вето върху пенсионните промени. Първоначално от „Подкрепа“ се обявиха за национална стачка, но след съвместно заседание на двата синдиката, профсъюзите се отказаха от крайната мярка.

 

“Няма различия между двата синдиката“, коментира в петък лидерът на КНСБ Пламен Димитров. “След преодоляване на евентуално вето на президента от страна на мнозинството в парламента, синдикатите ще преценят какви точно действия да предприемат и кога – дали в деня на гласуване на ветото или след това“, посочи той.

 

По думите му синдикатите обсъждат провеждането на допълнителни протестни действия, в това число и гражданско неподчинение.

 

“Двата синдиката винаги са били двигатели на реформата в пенсионната система. Не ние вземаме решенията, които генерират дефицити. Абсолютна глупост е твърдението на Симеон Дянков, че увеличаването на пенсионната възраст е единствената реформа, която се прави в пенсионната система през последните 15 години“, заяви още Димитров. Той посочи, че правителството харчи повече, отколкото е заложено в споразумението за пенсионни промени от миналата година, без синдикатите да искат това.

 

“Поискахме президентът да вземе становище и по продължаващия конфликт в БДЖ и стачката в железниците, както и по отношение на заплахите, които тя генерира за националната сигурност. Не поради факта, че синдикатите носят тази заплаха, а поради факта, че спирането на влаковете в условията на ефективна стачка и всички други действия на мениджмънта, не водят до възможности за решения”, заяви още Димитров. Според него се повишава градусът в обществото и последиците са непредвидими.

Print Friendly
FacebookСподели