Превърнахте Гърция в лаборатория на икономиите, заяви Ципрас в ЕП

news.bg © ЕПА/БГНЕС Гърция беше превърната в „лаборатория на строгите икономии“ през последните пет години. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург...
| Източник: NEWS.BG

news.bg

ципрас© ЕПА/БГНЕС

Гърция беше превърната в „лаборатория на строгите икономии“ през последните пет години.

Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург във връзка с икономическата криза в Гърция, съобщават световни агенции.

Ние дойдохме на власт преди пет месеца и половина, за да се опитаме да поправим грешките през последните 5 години и половина, каза той преди евродепутатите, някои от които преди речта му държаха плакати с надпис „Охi“ („Не“).

Припомняме, в неделя повече от 60% от гърците гласуваха с „Не“ на референдума, отхвърляйки предложенията на кредиторите.

По думите на Ципрас гръцкият народ му е предоставил мандат след референдума да „удвои нашите усилия за намиране на справедливо социално и надеждно решение на гръцкия проблем без да се повтарят грешките от миналото, които обрекоха гръцката икономика“.

Гърция официално поиска от Европа тригодишна спасителна програма
Още…

Посланието от референдума е, че Европа ще бъде демократична или ще трябва да се бори за трудното си оцеляване. Храбрият избор на гръцкия народ не е решение за раздяла с Европа, а решение за връщане към основополагащите принципи на Европа, категоричен е той, допълвайки, че сега е време за връщане на масата за преговори на базата на принципите на ЕС.

Ние ще продължим с нашите реформи, но търпението и гъвкавостта на гръцкия народ се изчерпаха, добави той.

Според него Гърция уважава саможертвата на другите държави, но „никъде строгите мерки за икономии не са били толкова тежки и продължителни както в Гърция“.

Помислете за България, каза шефът на Европейската народна партия в ЕП и добави, че гърците трябва да имат същия стандарт на живот като на българите.

Искаме споразумение с нашите съседи, но искаме и светлина в края на тунела. Искаме справедливо разпределение на тежестта. Трябва да осигурим средства за растеж, борба с безработицата и поощряване на предприемачеството, заяви Ципрас и добави че вчера са представили детайлен план за разрешаване на гръцката криза.

Това е в интерес не само за Гърция, но и за останалата част от еврозоната, също от геополитическа перспектива, продължи той.

„Европа е на кръстопът, така наречената гръцка криза е само проява на по-широките проблеми в еврозоната, това изисква европейски решения. Говорим за обединена Европа, нека не позволяваме да се превърне в разединена Европа“, призова Ципрас.

По думите му през годините гръцкото правителство е създало тези проблеми на страната, а не чужденците, изброявайки данъчните измами, клиентелизма и корупцията.

В Гърция има огромно неравенство, но богатите не плащат своя дял от тежестта на строгите икономии, което усложнява още повече спасителната програма, убеден е премиерът на Гърция.

„Предложенията се основават на истински реформи, които ще променят лицето на Гърция“, убеден е той.

Изпратихме молба на Европейския стабилизационен механизъм и се надяваме да постигнем споразумение. Нуждаем се от програма за икономически растеж. Без ръст не можем да излезем от кризата. Уверен съм, че през следващите дни Гърция ще посрещне задълженията в този решителен период, обясни Ципрас.

Облекчаване на дълга не означава вземане на пари от европейските данъкоплатци, увери Ципрас, завършвайки речта си под бурните аплодисменти на евродепутати.

След това думата взе лидерът на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

Не лъжете хората, орязването на дълга не може да нарани банкерите, ще засегне медицинските сестри в Словакия и държавната администрация във Финландия„, контрира от своя страна Вебер и добави, че на словаците им е писнало да плащат за Гърция.

Вместо да провеждат референдум, другите държави покарват реформи и фискална консолидация, вашето управление е катастрофално. Европа е повече от някакъв национален референдум, става въпрос за компромис, а вие излязохте от този път, поясни той.

Според него гръцкото правителство трябва да се извини за обидата, че европейските кредитори са терористи.

Ако премиерът на Гърция идва при нас, той трябва да се извини за тези напълно неприемливи изявления, призова Вебер.

Лидерът на най-силната партия в ЕП смята, че Ципрас и гръцкото правителство са отговорни за тази европейска криза.

Вие разрушихте доверието в Европа, обърна се Вебер към Ципрас.

Помислете за България, каза шефът на Европейската народна партия в ЕП и добави, че гърците трябва да имат същия стандарт на живот като на българите.

„Как можете да кажете на България, че Гърция не може да приеме допълнителни съкращения, когато най-малко пет страни в ЕС имат по-нисък стандарт в сравнение с Гърция?“, попита той.

Вие не казвате истината на вашия народ. Това не е достойна политика. Вие се обграждате с грешни приятели, каза той, имайки предвид писмо на Фидел Кастро до Ципрас.

Водачът на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела смята, че за социалистите в Европа и в еврозоната без Гърция е немислимо.

„Ние социалистите никога няма да приемем излизане на Гърция от еврозоната„, закани се Питела.

Ръководителят на либералите в парламента Ги Верхофстад предупреди, че Европа проспива излизането на Гърция от еврозоната. Той предложи свой план за реформи, който включва: прекратяване системата на клиентелизма в гръцката политика; ограничаване на държавния сектор и прекратяване на привилегиите във военната област, православната църква, на гръцките острови и в политическите партии.

Ципрас беше попитали дали иска да бъде запомнен като „политически инцидент“ или „революционен реформатор“.

След това думата взеха евроскептиците в Европейския парламент.

Лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж призова Ципрас и Гърция да изоставят еврозоната.

Тук не става въпрос само за Гърция, всички средиземноморски държави са с грешната валута. Континентът е разделен…има нова Берлинска стена и тя се нарича евро. Просто чуйте начина, по който германският лидер (Вебер) атакува Ципрас, каза от своя страна Фараж.

Шефът на крайнодесния френски „Национален фронт“ Марин льо Пен призова като Фараж Гърция да излезе от „стоманените челюсти“ на еврото.

Може би най-големият приятел на Ципрас и човекът, който най-много спечели от ситуацията в Гърция, Пабло Иглесиас от испанската движение срещу строгите икономии „Подемос“ атакува германското правителство.

Той атакува арогантността на германското правителство за „финансовия тоталитаризъм“, който унищожава Европа. 2015 година е „година на промяната„, заяви той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред Европейския парламент, че Гърция може да изпадне във фалит, ако не бъде постигнато споразумение до края на седмицата.

В Европа сме изправени пред уникални и трудни времена, подчерта Туск, призовавайки евролидерите да потърсят консенсус.

Нашата неспособност да сключим споразумение може да доведе до банкрут на Гърция и неплатежоспособност на гръцката банкова система, предупреди той.

Нямам съмнение, че това ще засегне Европа, също от геополитическо естество, добави Туск.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна изтъкна, че коректният отговор на гръцката криза е по-задълбочен икономически и валутен съюз.

След тричасови дебати Ципрас отново взе думата.

Той увери, че „няма таен план за излизане на Гърция от Еврозоната. Искам работещо споразумение, заради това се боря“.

„Най-силният момент на европейска солидарност беше през 1953 година, когато вашата страна излезе от две световни войни и народът на Европа показа най-голямата солидарност на Лондонската конференция. Това беше най-значимият момент на солидарност в европейската история“, отговори премиерът Ципрас на критиките на Вебер.

Искам вашата помощ, за да се помогне на Гърция…Всички осъзнаваме, че този дебат не е само за една страна. Става въпрос за бъдещето на нашета обща конструкция, ЕС и Европа. Ние имаме идеологически различия, ние сме разединени по въпросите, но това е решаващо време за обединение на нашите сили, заяви министър-председателят на Гърция.

Той отново повтори, че утре страната ще излезе с много подробни предложения.

Софокъл ни учи, че най-великият закон на всички човешки закони е справедливостта. Мисля, че това е нещо, което трябва да запомним, заключи Алексис Ципрас под аплодисментите на евродепутати.

След това Юнкер отново взе думата.

Той се защити, че е бил срещу орязване пенсиите на гръцките пенсионери и се е борил да помогне на Гърция да вземе спасителен пакет от 35 милиарда евро.

Туск пък подчерта, че източникът на кризата в Гърция е преразход, а не общата валута.

Търси помощ сред приятелите си и не сред врагове си, особено когато те са неспособни да ти помогнат, обърна се той към Ципрас, имайки предвид руския президент Владимир Путин.

Председателят на Европейския съвет се обърна също към кредиторите.

Ако искате да помогнете на свой приятел, нужно е да не го унижавате, добави Доналд Туск.

Print Friendly
FacebookСподели