Правителството предлага :Броят на чиновниците влиза в закон

Държавните ведомства ще могат да си „търгуват“ щатни бройки Никола Лалов   Промени в Закона за администрацията ще спрат увеличаването на служителите в администрацията на изпълнителната власт. Проектопромените бяха приети...
| Източник: mediapool.bg


Държавните ведомства ще могат да си „търгуват“ щатни бройки

 

Промени в Закона за администрацията ще спрат увеличаването на служителите в администрацията на изпълнителната власт. Проектопромените бяха приети от правителството в сряда и предвиждат числеността на отделните администрации, фиксирани към момента в устройствените им правилници, да не може да бъдат увеличавани. Опцията за намаляване не е засегната.

Отделните министерства обаче ще имат възможност за увеличаване на щатните бройки в администрациите си, но за сметка на съкращения в други ведомства.

Според последния доклад на Министерството на финансите за заетостта в държавната и общинската администрация в края на 2010 г. служителите на държавна и общинска издръжка са били 106 150 души. Само в централната държавна администрация заетите са 61 528 души. През 2001 г. общо чиновниците са били 88 071 души, а държавните чиновници – 42 987 души.

От съобщението на правителствения пресцентър за приетите законови промени не става ясно защо се фиксира броят в централната администрация към момента и той ли е оптималният, при условие, че трябва да се увеличава обхватът и ролята на електронното правителство.

Числеността на общинските администрации се определя от общинските съвети.

Правителството е одобрило и нов класификатор на длъжностите в администрацията. Длъжностите са оценени на базата четири основни фактора – знания и умения, свобода за вземане на решения, влияние на взетите решения и умения за работа с хора.

Ще бъдат намалени изискванията за ранг и професионален опит, за да може в администрацията по-лесно да влизат служители с необходимите качества, които обаче са извън съответната система.

Ще бъдат увеличени обаче изискванията за определени ключови длъжности.

С промените ще има възможност да се сравняват длъжностите в различните администрации и така ще може да се определят аналогични експертни нива в отделните министерства.

Това се налага в изпълнение на лансираната от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков идея служителите в държавната администрация да бъдат пренасочвани от една институция в друга на всеки 3-4 години. Целта е да се ограничи корупцията.

Дянков обяви и нова методика за заплащане, според която чиновниците ще имат твърда заплата в размер на 75% от заложената за длъжността, а остатъкът ще се получава като бонус при добре свършена работа.

Print Friendly
FacebookСподели