По предложение на съветниците от ГЕРБ-Бургас туристическият данък се намаля драстично

| Източник:

 Обектите, които не функционират, няма да заплащат Такса „Смет”

 

Туристическият данък да бъде осезаемо намален и тризвездните хотели да бъдат отделени от тези с 4 и 5 звезди, беше прието на днешното заседание на Общинския съвет на Бургас по предложение на Групата на ГЕРБ.

Докладната записка беше мотивирана така:

Съгласно разпоредбата на чл. 61с, ал.1 от Закона за местните данъци и такси,  Общинският съвет определя с наредба размера на данъка в граници от 0,20 лв. до 3,00 лв. за всяка нощувка съобразно населените места в общината и категорията на средствата за подслон и местата за настаняване. В чл.2, ал.3 от Наредбата за определяне размера на местните данъци е предвидено, че в случай, че до края на годината Общински съвет не е определил размера на местните данъци за текущата година, същите се събират на база действащия размер към 31 декември на предходната година.

Размерът на туристическия данък за 2011 год. е определен в чл.65,  ал.1 от Наредбата за определяне размера на местните данъци, както следва:

>  Средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища туристически селища/ в гр. Бургас и съставните селища с категория 3, 4 и 5 звезди-2,00 лв.

  • Средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища туристически селища/ с категория 1 и 2 звезди :
    • в гр. Бургас – 1,00 лв
    • в съставните селища – 0,80 лв.
  • Места за настаняване /семеен хотел, вила, почивна станция/:
    • в гр. Бургас – 1,00 лв.;
    • в съставните селища – 0,80 лв.;
  • Места за настаняване /пансион, къща, самостоятелни стаи, бунгало, къмпинг, туристическа хижа, туристически учебни центрове и туристическа спалня/ в гр. Бургас и съставните селища – 0,80 лв.

 

Предвид задълбочаващата се в резултат на световните и европейски проблеми икономическа криза в страната и в частност в туристическия бранш, считаме, че при определяне размера на туристическия данък за 2011 год. не са отчетени негативните тенденции  за извършващите туристическа дейност. За голяма част от тях данък в този размер се оказа обременяващ и в тази връзка постъпиха многобройни предложения от заинтересовани лица и организации за  намаляване на размера му .

С настоящето предложение за 2012 год. ,освен намаляване на размерите за различните средства за подслон и настаняване, предлагаме и отделяне на  тризвездните средства за подслон от по-високо категорийните 4 и 5 звездни, което считаме за справедливо , още повече отчитайки и сезонността на работата им в съставните селища. 

 

Ето защо предлагаме на Общински съвет- Бургас да вземе следното

 

РЕШЕНИЕ :

 

Приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне

размера на местните данъци , както следва:

 

« Чл. 65 , ал.1 се променя и става:

 

(1). Размерът на данъка за всяка нощувка е :

1. средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ в гр.Бургас и съставните селища с категория  4 и 5 звезди- 1,50 лв.

2. средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ в гр.Бургас и съставните селища с категория  3 звезди – 1,20 лв.

3. средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ с категория 1 и 2 звезди :

- в гр.Бургас – 0,60 лв.

- в съставните селища – 0,50 лв.

4. места за настаняване /семеен хотел, вила, почивна станция/:

- в гр. Бургас – 0,60 лв.

- в съставните селища – 0,50 лв.

5.   места за настаняване  /пансион, къща, самостоятелни стаи, бунгало, къмпинг, туристическа хижа, туристически учебни центрове и туристическа спалня/ в гр. Бургас и съставните селища – 0,50 лв.“

 

Отново по предложение на общинските съветници от ГЕРБ в обектите, в които не се извършва търговска или производствена дейност няма да заплащат Такса „Смет”. Друга промяна, която те предложиха е свързана със сезонните обекти. Преобладаващата част от средствата за подслон и настаняване  на територията на Община-Бургас работят сезонно, по няколко месеца през годината , но съгласно сега действащата наредба заплащат Такса “Смет“ на годишна основа. След днешното решение на местния парламент такса битови отпадъци (TБО) следва да се заплаща само за предоставяне на услуга.

Print Friendly
FacebookСподели