ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯТА НИ „КАМБАНИТЕ НА БЛАЖЕНИЯ АХТОПОЛ”.

| Източник:

ВЕНЦИСЛАВ КАРАВЪЛЧЕВ – богослов: Чудесна новина!

 

 „Имам едно малко уточнение. Надявам се, то ще бъде интерсно на всички, които се занимават с историята на Ахтопол.

Ахтопол не става митрополия през 1389 г. Документите на Вселенската патриаршия са категорични, митрополита на Одрин поради невъзможност да резидира в Одрин е изпратен временно в Ахтопол. Там той се опитва да изземе функциите на Ахтополския епископ, който пише на Вселенския патриарх писмо с молба за съдействие и отговора е, че на митрополита се забранява да се меси в делата на ахтополския епископ.

Дългогодишният стремеж на Ахтопол да се превърне в митрополитски център се осъществява едва след 1830 г., когато временно са обединени двата съседни епископски центъра на Созопол и Агатопол в един – Созогатополски. В средата на ХVІІІ в. Агатополската епархия е издигната в ранг на автокефална архиепископия, а нейният предстоятел минава на пряко подчинение на Вселенския патриарх. В сайта на Етнографския музей на Тракия  в Солун е посочена и конкретна година за това събитие – 1760 г., когато Агатополската епископия е издигната официално в ранг на архиепископия. Градът има и свой архиерей, който става впоследствие Вселенски патриарх. Това е човекът, управлявал Агатополската църква в периода 1815-1821 г. – митрополит Антим. След Агатопол той последователно е митрополит на Анхиало (1821-1831 г.) и Кизик (1831-1841 г.). На мястото на сваления от султан Абдул Меджид Антим ІV през 1841 г. е избран той като патриарх Антим V, но само след 13 месеца управление, през 1842 г., той умира”.

 

 

 

ВЕНЦИСЛАВ КАРАВЪЛЧЕВ е член на авторския екип на двутомника «ПОМОРИЕ – древност и съвремие», чийто първи том, Геопан издаде през 2011 г. Той е роден в    Бургас през 1967 г. Завършва Духовната академия, сега Богословски факултет, към Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1992 г. Специализира богословие в Швейцария – Женевски университет, Италия – Грегорианския университет, и Гърция – Атински университет, Богословски факултет и ислям и мюсюлмано-християнски отношения в Англия – Бирмингамски университет, както и Мисионерския институт към CMS (Church Mission Society ) – Бирмингамски университет.

До 2011 г. работи като мисионер към CMS Oxford . По тази програма е бил преподавател в Батумската духовна семинария – Грузия , както и в Института по богословски изследвания „Св. Андрей Първозвани”, Киев. Консултант по църковна история към фондация «Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен», създадена с цел проучване и реставрация на островния манастир «Св. Йоан Предтеча» край Созопол.

Венцислав Каравълчев е участник в научните инициативи на сдружение «Черноморска Странджа».  Той принадлежи към една нова генерация  български богослови, които могат да помогнат на Ахтопол, да намери своето място в европейските духовни маршрути.

 

За да чуете камбанения звън, следвайте тази връзка

https://www.facebook.com/1832362876/videos/10203698108333201/

Print Friendly
FacebookСподели