Посланикът на Република Казахстан в България Темиртай Избастин пристигна в Несебър/ВИДЕО/

Посланикът на Република Казахстан в България Темиртай Избастин  пристигна в Несебър за да представи възможности за сътрудничество и партньорство между двете страни Негово превъзходителство /НП/ Темиртай Избастин се срещна с...
| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

Посланикът на Република Казахстан в България Темиртай Избастин  пристигна в Несебър за да представи възможности за сътрудничество и партньорство между двете страни

Негово превъзходителство /НП/ Темиртай Избастин се срещна с представители на несебърската общественост и бизнесмени от различни сфери пред които разясни възможностите за сътрудничество и партньорство с Казахастан.

Той бе представен от кмета на Община Несебър Николай Димитров,който бе домакин на срещата,на която присъства и Веселин Кошев-президент на „Алианс България, Франция,Елзас 2012”.

Представяйки страната си като богата на природни ресурси,на находища на нефт и газ и метали, посланик  Избастин информира присъстващите, че  казахстанската страна предлага на българите облекчен визов режим,общуване без езикова бариера, както и добър инвестиционен климат.В изказването си той акцентира на политическата стабилност в страната,на блогоприятния бизнес климат,на защитата на правата на инвеститорите,като обърна внимание, че според международната класация „Правене на бизнес” Казахстан е сред 10-те страни с най-добър инвестиционен климат и възможности.

В резюме бе представена и „Стратегията Казахстан 2050”,изложена от президента на страната  Нурсултан Назарбаев преди година.В  основата на програмния документ са заложени ясни принципи като прагматизъм и еволюционна същност на всички решения; взаимноизгодна отвореност, което означава създаване на благоприятни условия за работа на инвеститорите; укрепване благосъстоянието на казахстанците и принципа на всенародната подкрепа.Принципите предопределят и двата основни периода, в които ще съсредоточат усилията на казахстанците за осъществяването на главната им цел.А тя е включването на Казахстан сред 30-те най-развити страни в света.

Първият обхваща периода до 2030 г., в който усилията ще бъдат насочени към модернизационен пробив, използвайки „прозорчето“ (термин, използван от президента Назарбаев) към разкриващите се през ХХI в. възможности. Идеята е на този етап да се осигури динамичен ръст за традиционните икономически отрасли и създаването на силен преработвателен индустриален сектор.

На втория етап от 2030 до 2050 г. целта е да се работи за осигуряването на устойчиво развитие на страната въз чрез икономиката на знанието. Тогава се предполага вече да бъде сформирана мощна преработвателна промишленост.

НП разказа,че в Казахстан живеят около 5000 етнически българи,които имат и училища, в които децата се обучават на родния си език.И заедно с останалите 136 националности живеят на казахстанска земя в мир и съгласие.

След деловата част на срещата под егидата на кмета Николай Димитров в голямата зала  на 4-звездния хотел „Несебър Сол Палас” под наслов „Съвременен Казахстан” бе открита фотоизложба, съдържаща 70 фотоса, показващи живота на днешен Казахстан през погледа на различни фотографи и художници.

Видео:burgaszona.bg

Print Friendly
FacebookСподели